Bitlenme her yaş ve cinsiyette görülebilen bir problemdir. Ancak en fazla çocuklarda görülme ihtimali vardır. Çocukların bağışıklık sistemlerinin yeni gelişiyor olması, daha fazla mikropla muhatap olmaları ve temizlikle ilgili hususlara daha az dikkat etmeleri bitlenme sorununu ortaya çıkarabiliyor.
Bit barındıran kıyafetlerin veya yatakların ortak kullanımı sonucu bulaşır. Kasık biti, en sık cinsel ilişki sırasındaki yakın temas nedeniyle, nadiren de iç çamaşırları yolu ile bulaşır. Bu nedenle “cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar” içinde sınıflanır.
- Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır. Bu olan bit ve yumurtalarını öldürür. - 2 – 3 günde bir çocuğunuzun saçını tarakla kontrol edin.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Diye merak edenlere sirkeyi kullanabileceklerini söyleyebiliriz. Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır. Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Uzman yardımı alınmadan bit tedavisi yapmak, yanlış bir durumla karşılaşmaya yol açabilir. Uzmanların görüşlerine göre, gerekli olan kişisel temizlik malzemeleri alınmalıdır. Daha sonra, şampuan veya bit sabunlarıyla tedavi işlemi başlatılmalıdır. Bitleri temizlemek için yumurtalardan kurtulmak şarttır.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Saç biti genellikle hasta bir kişiyle yakın fiziksel temas sonucunda bulaşır. Özellikle kafa kafaya değecek şekilde olan temaslar bulaşmayı çok kolaylaştırır. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarının oyunlarında fiziksel temas ihtimali arttığı için saç biti bu yaşlarda en sık görülür.
Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Bit Şampuanı Kaç Gün Kullanılmalıdır? Bit şampuanları kullanıldığı anda saç derisinde yer alan tüm bit ve sirkelerin öldürülmesini sağlar. Bu yüzden düzenli bir kullanım da gerektirmez.
Bu uygulamanın normal olarak bit ve sirkelerin ayıklanmasında yeterli olması gerekir. Bununla birlikte, tüm sirkelerin tamamen yok edildiğinden emin olmak için, haftada bir uygulanması yeterlidir. Ancak bu uygulama 3 haftadan fazla tekrarlanmamalıdır.
Bit taşıyan çocuğun saçları permetrin, lindan veya piretrin adlı bit öldürücü ilaçlar içeren krem veya şampuanlarla yıkanır. Saç normal şampuan ile yıkandıktan sonra bit şampuanı uygulanır. Bit şampuanı 10 dakika saçlı deride kaldıktan sonra sirkeleri temizlemek için saçlar ince dişli bir tarakla taranır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri. Beyaz sirke diğer sirke türlerine nazaran tavsiye edilmektedir.
Sirke bitlerden ve sirkelerden kurtulmak için en etkili yöntemlerdendir. Beyaz sirkenin yapısında asetik asit bulunduğundan bit ve benzeri parazitler ile mücadelede önemli bir rol üstlenir. Gerektiği gibi kullanılırsa saç bitlerini çabucak ortadan kaldırır.
Kolonya İle Bit Temizliği. Evet, içerisinde alkol bulunan kolonyalar nadiren de olsa bit öldürür ancak kesin bir tedavi yöntemi değildir. Kolonyanın formülünde etil alkol bulunduğu için tüm çeşitlerini (Özellikle limonlu) bit için kullanabilirsiniz.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Kafa derisine yakın bir bölümde tutunan bit yumurtaları (Sirke), 1-2 hafta içerisinde açılarak bite dönüşürler. Saç tellerine çok sıkı bir şekilde tutunan sirkeleri saçtan temizlemek oldukça zordur. Temizleme aşamasında geride birkaç tane sirke bile kalsa çoğalarak bitlere dönüşürler.
Yetişkin bir saç biti, grimsi renkli, yaklaşık 1 ile 2 mm boyutlarındadır. Bir bit yaklaşık 2 ile 4 hafta yaşar.
Okulların açılmasından bu yana tokaya olan talebin giderek arttığını belirten Çetinkaya, “Talep çok yoğun. Yetişkinler de çok alıyor. 5 liradan satılıyor. Kafur, zaman içinde etkisini kaybediyor ancak tokalar bir yıl boyunca bitlere karşı etkili olabiliyor.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri