Bu nedenle, özellikle çocuk suçluluğunda, "iyi edicilik" ve "Yeniden eğitim" çalışmaları özel bir önem taşımaktadır. Ülkemiz de bu çalışmalar, 11-15 ile 15-18 yaşlarındaki tutuklu ve hükümlü gençler için altı kentimizde kurulmuş Çocuk Islâh ve Ceza Evlerinde gerçekleştirilmektedir.
Ankara Çocuk Eğitimevi; eski adıyla Islahevi ilk olarak 1937 yılında Edirne de kurulmuş, 1939 yılında Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine, daha sonra 1940 yılında Keçiören yerleşkesine, 2012 yılından itibaren yeni bina ve yeni adıyla Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsüne taşınarak hizmetlerini yürütmektedir.
Adalet Bakanlığı oluru ile 17/09/2015 tarihinde adı '' Sincan Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'' olarak değişen kurumumuz 324 kapasiteli olup; 12-18 yaş arası suça sürüklenmiş tutuklu-hükümlü çocuklara hizmet vermektedir.
Kayseri Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Birleşmiş Milletler minimum cezaevi standartlarıyla Avrupa Konseyi cezaevi kurallarının çok üzerinde bir anlayış fiziki yapı ve işletim sistemine sahip olup bünyesinde yasalarla ihtilafa düşmüş 12-18 yaş çocuklarla 18-21 yaş gençleri barındırmaktadır.
İnfaz rejimi gereği tutuklu çocuklar kapalı ceza infaz kurumlarında, hükümlü çocuklar ise çocuk eğitimevlerinde kalmaktadırlar[1]. Türkiye'de 06.04.2021 tarihi itibariyle, 4 adet çocuk eğitimevi, 7 adet çocuk kapalı ceza infaz kurumu bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur.
Adalet Bakanlığı verilerine göre (2017) Türkiye'de toplamda üç tane çocuk kapalı ceza infaz kurumu bulunmaktadır. Bunlar İstanbul-Maltepe, İzmir ve Ankara'da yer almaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
0-12 yaş aralığı: Türk Ceza Kanunu madde 31/1 uyarınca; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılması mümkün değildir.
Hareketle verilen cezalar : Kızgın, kaşları çatarak bakma gibi yüz ifadesi ile veya dövme, odaya kapatma, sevgi esirgeme gibi hareket le verilen cezalardır (Uluğtekin, 1984, s. 27). Maddi cezalar : Çocuğa sevdiği yiyeceği yapmama veya alma ma, parka gezmeye götürmeme, sevdiği şeylerden mahrum etme gibi cezalardır.
Bu nedenle, özellikle çocuk suçluluğunda, "iyi edicilik" ve "Yeniden eğitim" çalışmaları özel bir önem taşımaktadır. Ülkemiz de bu çalışmalar, 11-15 ile 15-18 yaşlarındaki tutuklu ve hükümlü gençler için altı kentimizde kurulmuş Çocuk Islâh ve Ceza Evlerinde gerçekleştirilmektedir.
Eskiden ıslah evleri adı altında faaliyet gösteren eğitim evlerinde 12 ile 18 yaşları arasındaki hükümlü çocuklar, kapalı ceza infaz kurumlarında ise mahkemelerce tutuklanıp yargılamaları devam eden çocuklar barındırılıyor.
KAYSERİ ÇOCUK VE GENÇLİK KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU.
BAYRAM VE RESMİ GÜNLERİN AÇIK GÖRÜŞLERİNDE HÜKÜMLÜ/TUTUKLULARIN ANNESİ, BABASI, EŞİ, ÇOCUĞU, KARDEŞİ, TORUNU, BÜYÜKANNESİ VE BÜYÜKBABASI İLE GÖRÜŞEBİLİR. 18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN ANNE VEYA BABASI OLMADAN GÖRÜŞME YAPTIRILAMAZ.
Bu kelime genellikle ıslah evi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ıslahevi şeklinde olmalıdır.
K2 tipli cezaevi, güvenlik gözetimlerinin bulundurulduğu ve sıklıkla kontrollerin yapıldığı cezaevleri olarak bilinmektedir. K2 tipli olan cezaevlerinin infaz kurumu ve eğitim kurumu olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Çeşitli koğuş sistemi bulunmaktadır. 40 ve 60 kişilik kapasiteye sahiptir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
DİYARBAKIR 4 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
Kurumumuz Hüküm evi ve Tutuk Cezaevi statüsünde olup, ağırlıklı olarak Uyuşturucu, Yağma,Hırsızlık, Cinsel ve Diğer suç grubu (Adam öldürme, Dolandırıcılık, Sahtecilik, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme vs.) suçundan hükümlüler barındırılmaktadır.
Bu suçlar çoğu zaman yaralama, cinayet, sarkıntılık vb. dir. Uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş olan çocuklar bu maddeleri elde etmek yada gerekli parayı temin etmek için adam öldürme dahil her türlü şiddete başvurmakta ve çeşitli suçlar işlemektedir. Bu suçlar hırsızlık, gasp, adam öldürme, yaralama ve fuhuştur.
CGİK'e göre ise, 6 ayı aşmayan kısa süreli hapis cezasının konutta infazı için kadın hükümlüler yönünden yaş sınırlaması olmadan, erkek hükümlüler yönünden ise 65 yaşın ikmali ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri