Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
-Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir. Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Diş teli takıldıktan sonra çiğ sebze ve meyveyi ısırarak yemekten kaçınmanızı ne kadar istiyorsak, sebzeleri haşlayarak veya pişirerek yemenizi de o kadar öneriyoruz. Çünkü sert besinleri ısırdığınızda; braketleriniz yerinden oynayabilir.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza. *Mısır koçanı, havuç, ayva gibi esneme özelliği olan gıdalar. *Kola, gazoz vb. asitli içecekler.
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Ancak dişlere yapıştırılmış olan braketlerin çıkmasına, kırılmasına sebep olacak besinlerden (fındık, fıstık gibi kuru yemişler, erik, kiraz gibi çekirdekli besinler, lokum, sakız gibi yapışkan besinler, lahmacun, pide, pizza, börek, ekmek, tost gibi hamur işlerinin kızarmış ve sertleşmiş kenarları) tedavi süresince ...
Diş Telinin Gevşemesi
Diş telleri birçok farklı nedenden dolayı gevşeyebilir ve bükülebilir. Bu durumları fark etmediğinizde ise belirli bir süre sonra kırılabilir. Diş telleri kırıldığında diş etlerinizi ya da damağınıza batabilir.
Yukarıda da belirtiğimiz üzere içerisinde asit bulunan içeceklerin tamamını tüketmek yasaktır. Bu nedenle içerisinde asit bulunan alkollü içeceklerin tamamı diş teline zarar vermektedir. Tüm ortodonti hekimleri asitli alkollü içeceklerin tamamını hastalarına önermemektedir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
“Ortodontik diş tedavisi ile dişlerdeki çapraşıklık, ayrıklık gibi sorunları, dişleri çene kemiği içinde adeta yüzdürerek hareket ettirip düzeltiyoruz. Çenelerin konumu bozuksa plastik cerrahların da desteğiyle ameliyatla öne, arkaya, aşağıya, yukarıya, sağa ya da sola almamız mümkün.
Diş telleri konuşma ya da diğer çene hareketleri esnasında yanaklara sürtünmeler yapabilir. Bu şekilde de yanaklarda yaralar oluşabilir. Dile sürtünen diş teli ve braketler dil yüzeyinde kesikler oluşturabilir.
Sert, yapışkan veya şekerli yiyecekler yemeyin ya da gazlı içecekler içmeyin: Patlamış mısır, kuruyemiş, cips, balonlu sakız, yumuşak şeker, karamel ve kurabiye gibi yiyeceklerden kaçının. Buz küplerini ısırmayın veya gazoz içmeyin. Tüm bu saydıklarımız diş tellerine zarar verebilir ve/veya dişlerinizi çürütebilir.
Diş teline zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Ancak diş teline zarar verebileceği için sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte diş teli takıldıktan hemen sonra dondurma, baharatlı yiyecekler ve biftek gibi besinler tüketilmemelidir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş Teli Takanlarda Alkol Tüketimi
İçinde asit bulunduran her türlü içecek yasak olduğu gibi alkolde yasaktır.
Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır. Çünkü dişler yer değiştirmeye başlamıştır. Dişlerin hareketlenmeye başladığı bu hassas dönemde dişleri zorlamamak adına sert gıdalardan uzak durmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri