0-2,5 yaş aralığında olan çocukları televizyon veya tablet ile hiç tanıştırmamak gerekiyor. 2-5 yaş arasındaki çocukların ekran süresi günde toplam 1 saati aşmamalı. 5 yaş ve üzeri çocukların ekran süresi ise günde toplam 2 saat ile sınırlandırılmalı.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. 30. Aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Tabletler kontrollü kullanıldığında çocuklar için sorun yaratmamaktadır. Okul öncesi dönemde kesinlikle tabletle çocuğun tanıştırılmaması gerekir. Eğitici içerikleri ve hayatı kolaylaştırması açısından tablet kullanımı gerekli hale gelmiş olsa da çocukların günde 2 saatten fazla ekran başında kalmamaları gerekmektedir.
3 ila 5 yaş arasındaki çocukların ekran süresinin günde 1 saatten fazla zaman olmaması önerilir. 6 yaş ve üstü çocuklarda medya süresine ilişkin de yaşlarıyla tutarlı sınırlamalar konulmalıdır. 2 yaş altı çocukların ise ekrana mümkünse hiç maruz kalmaması sağlanmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Çocuklar okul çağına geldiklerinde ilköğretimin ilk 4 yılında yani 6-9 yaş aralığında günde en fazla 45 dakika, ikinci dört yılda 1 saat, lise çağında ise en fazla 2 saat bilgisayar başında vakit geçirmeleri önerilir.
Uzmanlar anne babaları uyardı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pedagogları, çocukların en fazla haftada 5 saati bilgisayar başında geçirmesinin uygun olduğunu belirterek, 8-10 saati geçen kullanımın bağımlılık tehlikesi taşıdığını söyledi.
Sürekli tabletle oynamanın zararları
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir. Hızlı hareket etmekte olan nesnelere daha fazla odaklandıkları için sabit objeler dikkatlerinden kaçabilir. İnsanlara karşı ilgisizlik ve kalabalık ortamlardan hoşlanmama başlayabilir.
İletişim gücünü zayıflatabilir, beslenme bozuklukları oluşabilir aynı zamanda beslenme alışkanlığını TV izlerken ya da oyun oynarken devam etmek isteyebilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Tablet ve akıllı telefon kullanımı 30'uncu aydan 13 yaşına kadar aile kontrolünde gerçekleşmeli. Bu yaş çocukları gelişim özellikleri gereği otokontrol sağlayamazlar. Bu nedenle ailelerin özellikle 6 yaşına kadar bu araçları çocuklarıyla birlikte kullanmaları gerekiyor.
Eğitici Tablet Bilgisayar bebeğinize harfleri, basit kelimeleri, hayvan isimlerini ve çok daha fazlasını öğretir! Bir sürü müzik, cümle ve eğlenceli ses! Bu üründe Yaşa Göre Gelişim teknolojisi bulunmaktadır. Bu sayede bebeğiniz büyüdükçe öğretici içeriği bebeğinizin gelişim aşamasına uygun olarak değiştirebilirsiniz.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Çocuklar için ekran süresi, yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak, 2-5 yaşındaki çocuklar için ekran süresi günde 1-2 saat, 5-18 yaşındaki çocuklar için ise günde 2 saatten fazla olmamalıdır.
Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar nedeniyle çocuklarda boyun ve bel rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın ciddi biçimde artış gösterdiği belirtiliyor. Bu aletler, yoğun biçimde kullanım nedeniyle gelişme çağındaki çocukların omurgalarında ciddi hasara yol açıyor.
Telefonun sanal dünyasına kendini fazla kaptıran çocuk gerçek hayattan zevk almayarak, gerçeklikten uzaklaşır, depresyona girebilir. Sürekli telefonda zaman geçiren çocuk, arkadaşları ile nasıl iletişim kuracağını bilemez. Oyun ortamlarına giremez, yalnızlaşır ve zamanla asosyal bir kişilik geliştirebilir.
0-3 yaş grubunun ekrana hiç maruz kalmaması nörolojik ve dil gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için önemli. Televizyona çok maruz kalmak sosyal gelişmeyi olumsuz etkiliyor. Aileler, 3 yaş sonrası için günde yarım saat, 6 yaş sonrasında günlük yarım saatle 1 saat aralığında televizyon izletebilir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Sosyal medyada görülen hayatlara ilgi duyuyor, fakat kendi faaliyetlerde bulunmuyorsa bu durum da ekran bağımlılığının bir göstergesidir. Ekran bağımlılığı kişinin eğitim ve kariyer hayatını da etkileceğinden başarılarında yaşanan düşüklük, odaklanma güçlüğü, bilişsel yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Çevrim içi ya da çevrim dışı oyun oynamanın (buna video oyunları da dâhil) kişinin hayatında öncelikli yer etmesi, her şeyden daha değerli olması. Kişinin dijital oyun oynama davranışı üzerinde kontrolünü kaybetmesi. Fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak olumsuz sonuçların varlığına rağmen kişinin uzak duramaması.
Oyun bağımlılar arkadaşlarını, ailesini, okulu veya işi ihmal eder. Kişinin oyunu bırakamaması, sürekli oyun oynamayı düşünmesi, oyun oynamaktan dolayı günlük işlerini aksatmaya başlaması, oyun oynamayı birincil tercih yapması ve gerçek hayatta oyunun iç içe girmesi belirtiler arasındadır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri