Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunar. Çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, soyutlama becerileri gelişir. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini geliştirir. Başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur.
Çocukla felsefe arasında, çocukların felsefeyle tanışıklığının temeli olacak düşünme eğitimi konusunda da ilişki kurulabilir. Çocukla, düşünce eğitimi bağlamında felsefe de yapılabilir. Bu nedenle çocuk ile felsefe arasındaki ilişki iki yönlüdür.
Felsefe, insana her şeyden önce disiplinli düşünmeyi öğretir. Çevresinde olan bitenlere eleştirel gözle bakabilmeyi öğretir. Bunun yanında, neyin, nasıl, niçin değerlendirilebileceği konusunda sistemli çalışma ve araştırma yapma yollarını da gösterebilir. Felsefe insana düşünmeyi öğreten bir sanattır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Doğuştan filozof olan çocuklar, hayatla iç içe olan ilgilerini çekecek örneklerle özenli, işbirlikçi, eleştirel, birlikte düşünen yani P4C'nin dört ilkesiyle bilişsel, duyuşsal ve sosyal becerilerini geliştirerek eğlenceli bir felsefe eğitimiyle felsefe yapabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Amacı, sorgulama, akıl yürütme ve bağımsız öğrenme becerilerini geliştirmektir. Çocuklar için felsefe, Prof. Matthew Lipman tarafından, çocukların daha akılcı, merak uyandırıcı, eleştirel, yaratıcı bireyler haline gelmelerine yardımcı olmak için ortaya çıkarılmış bir disiplindir.
“Çocuklar İçin Felsefe”, birlikte düşünme ve birlikte tartışma yöntemiyle (sokratik yöntem) metinlerden yola çıkarak çocukların kendiliğinden ortaya koydukları felsefi kavramlar ve sorular üzerinde düşünmelerini sağlayan bir süreç eğitimidir (Direk, 2019).
İnançlarımızda, düşüncelerimizde, davranışlarımızda tutarlı olmak, kirlenen fikirlerimizi değiştirebilmek, yeni şeyleri öğrenebilmek ve keşfedebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır. Özgür olmanın ve kalmanın yolunu bulabilmek, hakikati söyleyebilmek ve temsil edebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır.
Felsefe, önceden kazanılmış bilgiler üzerine inşa edilen sistemli düşünce sistemidir. Felsefe, yarar gözetmeden sadece bilginin peşinde koşar. O nedenle bazı kesimler onu, insanlığın en soylu uğraşı olarak kabul eder. Felsefi düşüncenin, insanın evren içinde kendi varlığını merak etmesiyle başladığı düşünülmektedir.
Birçok filozof felsefenin gelişmesinde büyük adımlar atmıştır. Felsefe hayatın akışını ve günlük yaşantıda yaptığımız olaydır. Çevremizi olan biteni anlamamız bir felsefedir ve bu olan biteni sorgulamaktır. Bilgi arayışı içine girmek araştırmak ve sorgulamak felsefedir.
Ayrımların karşısına bütünleşme fikrini koyarak hoşgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi değerleri anlamak ve yaşamak için. Bir araştırmacı, yaşamın bilinçli bir kaşifi olabilmek için. Tüm araştırmalarda önyargısız bir şekilde bütünsel bir bakışa sahip olabilmek için.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı (Philosophy for Children (P4C)) Matthew Lipman tarafından ortaya konmuş ve geliştirilmiş bir programdır.
İletişim kurarken beden dilimizi çocuğa uygun hale getirmek, tepeden bakmamak, ulaşılabilir ve yakın olmak, ancak çocuğu tedirgin edici şekilde yakın olmaktan da kaçınmak, göz kontağı kurmak, iyi bir dinleyici olmak, en önemlisi de samimi ve içten olmak sağlıklı bir iletişimin temel kuralları olarak özetlenebilir.
Çocuk merkezli yaklaşım, danışman ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için birincil iyileştirici faktör olduğu inancına dayanır ve birçok ekol gibi oyunu, çocuğun gelişimsel olarak çocuğun kendine özgü dili olarak tanımlar.
Felsefe, kelime olarak bilgiyi, bilgeliği sevmek, bilgi ve bilgelik peşinden koşmak anlamlarına geldiği için, bu bilgi ve bilgeliğin ne olduğu ve nasıl kazanıldığı önem kazanmaktadır. Çünkü bilimsel, dini, gündelik, tecrübi diye ifade edebileceğimiz pek çok bilgi arasında felsefi bilginin ayrı bir yeri vardır.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Felsefe düşüncenin merak, sorgulama, şüphe etme, eleştirel, tutarlı, sistemli, evrensel, rasyonel, birikimli ve refleksif olma gibi temel nitelikleri vardır.
- Özgür düşünce yapısı ile sorgulamayı güçlendirir. - Önsezi yeteneğini geliştirir. - İnsanın başına gelebilecek birçok beladan kurtulma imkanı verir. - Devamlı olarak irdeleyen ve soruşturan bireyler yaratma imkanı sağlar.
Örneğin, yararcılığın kurucusu Jeremy Bentham, faydayı "Çıkarı düşünülen taraf için fayda, avantaj, zevk, iyilik veya mutluluk üretme eğiliminde olan veya kötülük veya mutsuzluğa maruz kalmasını önleyen özellik." olarak tanımlamıştır.
Soru sormak felsefede düşünce sisteminin en önemli kaynağı olmuştur. Çünkü insan soru sordukça düşünür. Soru deyince aklımıza ilk gelen filozoflar ise Sokrates ve Platondur. Sokrates sorularıyla ünlü, sorgulamayı seven ve düşüncelerini her fırsatta dile getiren bir filozoftu.
P4C Sertifika Programı (Canlı Ders) eğitimi, Philosophy for Children (Çocuklar için Felsefe) anlayışının temel prensiplerini öğreten bir programdır. Bu program, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır ve öğrencilere, sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve diyalog becerilerini öğretir.
P4C ile; Çocukların eleştirel, yaratıcı, iş birlikçi ve özenli düşünme becerileri gelişir. P4C İngilizce kısaltmasının ilk açılımı Çocuklar İçin Felsefe 'dir. (Philosophy For Children) Bir diğer açılımı ise Topluluklar İçin Felsefe 'dir.
Bilişsel, dil, sosyal- duygusal, psiko- motor, özbakım gibi becerilerimizin geliştiği, yaşamamızı sağlıkla sürdürebilmemiz için gerekli donanımın büyük bir kısmını aldığımız evremizdir çocukluk. Çocukluk, insan hayatının temelini oluşturan belki de en önemli evresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri