Korkuyla birlikte uyarılan vagus, parasempatik sinirleri etkileyerek kalp ritminin artmasına sebep olurken, sakinleş komutu kalp ritmini düşürüp rahatlamayı sağlıyor. Bebeklerde (sadece insan bebekleri de değil farelerden kedilere) anne tarafından taşınmak bu rahatlama hissini yaratıyor.
Her alışkanlığı bırakma yöntemimizde olduğu gibi azaltarak bırakmak. ✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz.
SALLANARAK UYUTULAN ÇOCUK SONRA ZORLUK ÇEKER!
REM uyku bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu sırada endojen nöronal aktivite devam etmekte böylece dışarıdan uyarının az olduğu bu sürede beyin gelişimi desteklenmektedir. Sallayarak uyumak çocuğu sersemleştirir.
İç kulakta dengeyi kontrol eden içi sıvı dolu yarım daire şeklindeki bölüme “vestibüler labirent” denir. Bebek sallanırken gözler sabit bir noktaya bakarken, vestibüler labirentteki hücrelerin sallantı uyarıları vermesi baş dönmesi gibi bir hisle uykuya geçişe neden olur.
Örneğin, sallanan bebeğinize, uyku vaktinin geldiğini anlatan bir müzik koymak, sevebileceği bir uyku arkadaşı tanıtmak, bir anne ninnisi söylemek, bebeğinizin yanında olarak bolca anne sevgisi ve güveni vermek, sallanma desteğini azaltma sürecinde, sizin en baş yardımcılarınız olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Yapılan iki yeni çalışmada, genç erişkinlerde ve farelerde, sallanma hareketinin hem uykuya dalma süresini kısalttığı hem de uyku sırasında hafıza güçlenmesini arttırdığı ortaya kondu.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
Bebeklik döneminin selim uyku miyoklonusunda ekstremiteleri, gövde ya da tüm vücudu içeren tekrarlayan sıçramalar şeklinde olup sıklıkla doğumdan sonraki ilk 6 ayda ortaya çıkar. Hareketler yalnız uyku sırasında ortaya çıkar. Hareketler, bebek uyandığında ani olarak durur. Seyir kendini sınırlar ve iyi huyludur.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
Sarsılmış Bebek Sendromu, tek başına veya bir darbe ile birlikte sarsılma ile meydana gelen kaza dışı, istismari bir kafa travması türüdür. Bebeğin ağlamasıyla tetiklenmekte ve bebeğin sert bir yüzeye çarpılması veya çarpmadan şiddetle sallanması sonucu gelişmektedir. Mağdur bebeklerin % 80'i 1 yaşın altındadır.
Bebeklerde beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve beyne birtakım zararlar verebilir. Bebeği şiddetli sallama eğilimi, beyinde küçük kanamalara, travmalara ya da epilepsi gibi hastalıklara sebep olabilir.
Bu nedenle bebeği ayakta sallamak dahil hiçbir salınım zararlı değildir. Ayakta sallamakta zararlı olan çocuğun başının sağa sola çarpması ve bu şekilde çarpmalarla nöronlara zarar vermesidir. Ayakta bebeğinizi sarsmadan yapılan hafif salınımlar ona iyi gelir, hiç korkmayın.
Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur. Genellikle birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ataklarla gider.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Tutarlı ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun: Uyku öncesi rutinleri ile çocuğunuza uyku zamanı işaretini verebilirsiniz. Bu yaş dönemi için diş fırçalama, kitap okuma, gün içerisinde en çok hoşuna giden bir olayı paylaşma,ışıkları kapatma ve iyi geceler öpücüğü vermek uygulayabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
Bebek sallanmanın etkisiyle bir anda uyur ama bu uykuya derin geçişini sağlamaz. Bebeğin uykusunu derin bir şeklide almasını sağlamak için bu yöntemleri mümkün olduğu kadar kullanmamak gereklidir. Anne ve babalar artık daha bilinçli ve çocuk yetiştirme konusunda daha hassas davranmaktadırlar.
2 yaşındaki bir çocuk için onu uykuya hazırlamak istenirken ninni söylemek, masaj yapmak gibi eylemler onun rahatlamasını sağlar. Kendini rahat hissedecek çocuğun uykuya dalma konusunda sorun yaşamadığı da böylece görülebilecektir. 2 yaş uyku direncini kırmak birçok anne baba için oldukça zor bir durum.
Tracy Hogg yöntemi
Bebeklerin ilk haftadan itibaren belirli bir uyku düzenine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Tracy Hogg, yıllarca uyku sorunu yaşayan bebeklerin annelerine yardımcı olmuş bir bebek hemşiresidir. Bu yöntemde bebeğe, annenin her zaman yanında olduğu ama ayrı uyumaları gerektiği mesajı verilmeye çalışılır.
Dolayısıyla uyku eğitimine başlama yaşı olarak, erken doğum söz konusu değilse, 5. Aydan itibaren diyebiliriz.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Çocuğun gece sık uyanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Uyku apnesi, horlama, huzursuz bacak sendromu gibi hastalıklar çocuğun gece sık uyanmasına yol açar. Bunların yanı sıra gecenin ilk yarısında yani derin uyku dalgasının daha yoğun olduğu dönemde çocuk bazen çığlık atarak uyanabilir.
Uykuda periyodik hareket bozukluğu ayak ve bacaklarda uykuda ortaya çıkan, zaman zaman kollarda da olabilen, tekrarlayıcı hareketler ve buna eşlik eden uykuyu sürdürmede zorluk, yorgun uyanma veya gün içinde uykululuk gibi yakınmalar ile şekillenen bir uyku hastalığıdır.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri