Malezya 196 ülke arasında dünyanın 36. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre, 2022 yılında 434 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'nin 2023 yılında 467 milyar dolar olması beklenmektedir.
2021 yılında demir-çelik, altın-gümüş-platinden mücevher, tekstil iplikleri, sebze-meyve ve petrol ürünleri ihracatımızın önemli kalemlerini oluşturmaktadır.
En önemli geçim kaynakları balıkçılık ve turizm olan ülkenin batısına gittikçe halkın refah seviyesi de artıyor. Ülke ekonomisi için en önemli ürünlerin arasında pirinç, kauçuk, hindistan cevizi, çay, mısır, tütün, patates, ananas ve hurmayı sayabiliriz.
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Ekonomik Durum
“Gelişmekte olan ülkeler” arasında yer alan Malezya, özellikle 90'lı yıllardan itibaren yakaladığı ivme ile 2020'li yıllarda “Gelişmiş ülkeler” kategorisine girmeyi hedeflemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Malezya ekonomisi Endonezya ve Tayland'dan sonra Güneydoğu Asya'nın 3. büyük ekonomisi ve dünyanın en büyük 35. ekonomisidir.
Malezya Güneydoğu Asya ülkeleri içerisinde yıllık kalkınma oranı en fazla olan ülkelerden biridir. Malezya, ekonomik açıdan kendi kendine yeterlidir. Enflasyonu düşük, güçlü bir sermaye yatırımına sahip ekonomisi, sürekli gelişme içerisindedir.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Malezya. Müslüman kadınlar başörtüsü takıp takmamanın özgürlüğünü seçebilirler. İstisnalar ise bir camiyi ziyaret ederkendir; Bu şart ayrıca gayri Müslimler de geçerlidir. Devlet kurumlarında başörtüsü kullanmasına izin verilmesine rağmen, kamu çalışanlarının peçe giymeleri yasaktır.
Malezya'da içki içmek suç, ancak 13 eyaletten sadece 3'ünde kırbaç cezası var.
Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Malezya, din, dil, gelenek ve kültürel özgürlüklerin uyumlu bir bütünlük içinde yaşandığı sıradışı bir ülkedir. Tema parkları, ormanlar, dağlar, adalar ve plajlarla dinlenmek ve eğlenmek için sayısız fırsat bulursunuz.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya'da İslam, Sünni teolojisi ve fıkhının Şafii sürümüyle temsil edilir. Malezya; Arabistan, Çin ve Hindistan'dan gelen tüccarlarla ilk kez İslam diniyle tanıştı. 15. yüzyılda Müslümanlar, Malezya halkının çoğunu oluşturdu. Yüce Hukuk olarak Federal Anayasa, İslam'ı "federasyonun dinini" olarak tanımlar.
Bugün Malezya'da ortalama yaşam maliyeti, konaklama dahil yaklaşık 500 Amerikan Doları civarındadır. Malezya'da eğitim alırken konaklama gıda gibi temel yaşam ücretleri yanında ek harcamalarda yapabileceğinizi unutmayın!
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 2,4 olan enflasyonun yüzde 2,1 seviyesine ineceği yönündeydi. Böylece enflasyon 2021 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyon yüzde 3,1'den yüzde 2,8'e geriledi. Ülkede aylık enflasyon artışı ise yüzde 0,1 olarak açıklandı.
Malay sultanlıkları 1511-1641 yılları arasında Portekiz Krallığı, 1641-1824 arasında Hollanda Krallığı ve 1824'ten 1957'ye kadar da İngiliz İmparatorluğu'nun egemenliğinde varlıklarını sürdürdü. Bu dönemde sömürge yönetimleri, Malay sultanlıklarının sembolik olarak varlığını sürdürmesine müsaade etti.
Malezya ekvatoral bir iklime sahip olmasına rağmen, topoğrafik konfigürasyonu ve düz kuşatılmış kıyı ovaları olan merkezi dağlık göbekleri deniz iklimi etkilerinin içe nüfuz etmesini kolaylaştırmaktadır. Musonlar ise iklimi daha da değiştirmektedir. Sıcaklıklar yıl boyunca eşit olarak yükselir.
Malezya, Güney Asya'nın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi. Tropikal iklimi, birbirinden güzel adaları, ulusal parkları ve dağlarıyla oldukça merak uyandıran bir coğrafya. 28 milyonluk nüfusunu çoğunluğunu Malaylar, Çinliler ve Hintliler oluşturuyor.
Malezya'da Müslümanlar Sünni'dir ve Şafii mezhebine mensuptur. Yine ülkede Hristiyanlık ve Budizm yaygın olan dinler arasındadır.
Günümüzde çokkocalığın temel olarak yaygın olduğu iki bölge bulunur: Tibet Platosu ve Güney Pasifik Adaları (özellikle de Markiz Adaları). Bu iki bölge kadar olmamakla birlikte, dünya çapında; Güney ve Kuzey Amerika, Afrika'da dahil olmak üzere 53 farklı toplulukta poliandri gözlemlenir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü Müslümanlar, yüzde 19,8'ini Budistler, yüzde 9,2'sini Hristiyanlar, yüzde 6,3'ünü Hindular ve geri kalanını da geleneksel yerel din mensupları oluşturuyor.
Malezya; doğusunda Güney Çin Denizi, kuzeybatısında Andaman Denizi ile deniz tatili için birçok seçenek sunmakta. Deniz tatili için en çok tercih edilen ve turizm açısından en gelişmişi Langkawi.
14. yüzyılda İslamlaşmaya başlayan, geçmişte Portekiz (1511-1641), Hollanda (1641-1786) ve İngiliz (1786-1957) idaresinde kalan Malezya, bağımsızlığını 31 Ağustos 1957 tarihinde kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri