Korkular, anne ile bağımlı kurulan ilişki, bakıcı ve oyun oynayan anne baba ile birlikte çocuğun kendini sakinleştirememesi, oyuna odaklanma sorunsalları, ekran bağımlılıkları vb. pek çok sebebe dayanan sorun ile çocuğunuzun tek başına oyun oynama alışkanlığı geliştirememiş olabilir.
2. TEK BAŞINA OYUN (Doğum – 2 yaş): Bu evre çocuğun tek başına oynamayı tercih ettiği dönemdir. Nesneleri yakalamak, ağzına götürmek, çıngırağın sesini dinlemek onun için bir oyundur. Bu dönemde canlı renkli, ses çıkaran, yumuşak ve dikkat çekici oyuncaklar onun ilgisini çeker.
televizyon, telefon, tablet çocukların en iyi oyun arkadaşı olmuştur. Bu araçlarla vakit geçirmek çocuğun oyun sürecini etkiler. Oyunlarını sınırlandırıp, tamamen yerine geçebilir. Bunun birlikte çocuğun genel özellikleri, kişisel tercihleri, materyal seçimi ve oyun ortamı çocuğun oyun tercihini etkileyebilir.
Örneğin 5 aylık bir bebek, fiziksel gelişim olarak ileride gidiyor ve kendi başına rahatlıkla desteksiz oturabiliyor olabilir. Ancak henüz zihinde canlandırma ve geçmişi anımsama yetisi henüz tam olarak gelişmediği için, akılda tutmaya bağlı bir oyuncak ile doğal olarak oynayamayabilir.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
İlgili 25 soru bulundu
Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştirir. Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Genellikle mutlu çocuk denilince akla; hiç sorun çıkarmayan, ailenin her istediğini yapan, uslu, kurallara uyan çocuklar geliyor. Halbuki çocuklar sürekli büyüyüp gelişme gösterdikleri için, büyümeyle birlikte artan merak, ilgi ve deneyimleme isteği beraberinde çatışmayı da getirmektedir.
Çocuk ile Ebeveyn Arasındaki İletişimi Güçlendirme Yolları
Çocuğa istenilen şeylerin zorla yaptırılması; giymek istemediği bir giysi giydirmek ya da uyumak istemediği halde uyutmaya çalışmak, hoşlanmadığı bir yemeği yedirmeye çalışmak gibi durumlar çocuğun doğal olarak tepki vermesine neden olabilmektedir.
Tek başına oyun: Çocuk bu evrede, çevresinde başka çocuk olup olmadığı ile ilgilenmez. Çevresindeki çocukları gözlemler fakat onlarla sosyal iletişimi yoktur. Tek başına oynamaktadır. Tek başına ya da yalnız oyun tipik olarak iki-üç yaş çocuklarında görülmektedir.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Çocuk oyunlarının büyük çoğunluğunda kurallar vardır, dramanın kuralları önceden belirlense de tartışılabilirliği, hatta değiştirilebilirliği daha fazladır. Çocuk oyununda sonuç önemlidir, kazanmak ve kaybetmek (yanmak, oyun dışı kalmak) söz konusudur.
Bebeğiniz yaş alıp 2-3 yaşlarına geldiğinde bireyselleşmenin adımlarını atar. Bu yaşlarda tek başına oyun oynamayı sürdürebilmesi için, içinde bulunduğu ortamın gelişimsel olarak uygun olması önemlidir. Örneğin, 2-3 yaşlarına gelmiş ve doğanın içinde oyun oynayan bir çocuğu düşünün.
Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.
Sonuç: Oyuncakla Oynamanın Yaşı Yoktur
Oyuncak oynamanın belirli bir yaş sınırı yoktur.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Sizinle Etkileşime Girmez. Sizinle ya çok az ya da ilgisizce konuşuyorsa, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştiriyorsa ve yapmaktan keyif aldığı şeyleri artık yapmıyorsa çocuğun mutsuz olduğu çok açıktır.
Anne-baba çocuğa bağırdıktan sonra kısa ve net bir biçimde, yumuşak bir ses tonu ile az önce biraz fazla ileri gittiğini ve bu nedenle özür dilemek istediğini çocuğuna söyleyebilir. Herkesin hata yapabileceği, anne-babaların da bazen uygunsuz davranışlarda bulunabileceği mesajını da böylelikle çocuğa vermiş oluruz.
Özgüvenli çocuk; demek kendini düşüncelerini ifade etmekten çekinmeyen, alternatif çözüm yolları üretebilen, sınırlarını doğru tanıyabilen, sonsuz sevgiye sahip olduğunu hissedebilen, her zaman daha iyisini yapmak için motivasyonunu kaybetmemiş olan, mutlu,…bir çocuk demektir.
Bu yaş grubunda moralsizlik, sinirlilik, huzursuzluk, oyun oynamak istememe, can sıkıntısı, sevilmediğini düşünme, kaygılar, uyku sorunları, davranış sorunları, korkular, idrar, kaka kaçırma şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Çocuk isteksiz ve mutsuzdur. Eskiden yaptığı keyif aldığı etkinlikleri yapmak istemez.
Çocuklar öncelikle ani seslerden ve karanlıktan korkar. Ayrıca zaman içerisinde su, karanlık, anne babayı kaybetme, arkadaşları tarafından dışlanma, kalabalık içine girme ve hatta tuvalete girme korkusu da bu korkulara eklenir. Yeni bir kardeşin doğacak olması da bazı çocuklarda korku nedeni olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca, küçük yaştaki çocuk oyuncular arasında oldukça popüler bir oyun olan PUBG'nin yaş sınırının 17 olduğunu hatırlatalım. Belirli bir yaş sınırı olmasına rağmen, yaş sınırı altında kalan çocuklar oyuna rahatlıkla erişebiliyor. Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalmamasına dikkat edin.
Anaokuluna giden öğrenciler en geç 21.00'da, İlkokula giden öğrenciler 22.00'da, Ortaokul ve liseye gidenler öğrenciler 23.00'da yatmalı. Sabah 07:00 gibi kalkmalı.
Ebeveynlerin işten ne zaman geleceği, tabletle ne kadar süre oynayabileceği, beslenme saatlerinin ne zaman olduğu gibi durumlar çocuğa zaman ve saat kavramı hakkında fikir verir. Çocuklar 2 ila 4 yaşları arasında saat kavramını öğrenmeye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri