Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Cümlede zarf görevinde kullanılan binaenaleyh, “bundan dolayı, bunun için” gibi anlamlar ihtiva etmekte olup genelde bir yargıyı sonuca bağlamak için kullanılır.
Arapça bināˀan ˁalayhi بناءً عليه “ona dayanarak, ondan dolayı” deyiminden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu açısından mihver kelimesi, 'Eksen ve önemli,' sözcükleri üzerinden değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu kelime ile beraber eş anlamlı şekilde kullanılabileceğini ifade etmek mümkün.
binaenaleyh / binâenaleyh / بناء عليه / بِنَاءً عَلَيْهْ
Ondan dolayı, onun üzerine, şu halde.
İlgili 41 soru bulundu
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
türk dil kurumunun “derleme sözlüğü”ne göre gümüşhane, erzincan ve içel ağızlarında “kadınlık organı” yerine kullanılan sözcük. yine türk dil kurumunun “derleme sözlüğü”ne göre aynı anlamdaki pıddık da erzurum ve kars ağızlarında kullanılıyormuş.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Düstur edinmek, ilke veya kural olarak kabul etme durumudur. Bireyler kuralları kabul etme anlamında, düstur edinmek sözcüklerini kullanabilir.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
- Bir şeyi ya da bir kimseyi benzerlerinden ayrı tutmak.
Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir.
samsun yöresinde misket, bilye anlamında kullanılan söz. pıtık, pıttık, bıdık gibi yöreye göre değişen telaffuz şekilleri vardır.
Doğrulanmış Cevap. Pıhlıs: Bu kelime becereksiz, yavaş, uyuşuk gibi kişilere denilen bir kelimedir.
Pıtrak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Dikenli tohumları hayvanların kıllarına ve insanların giysilerine takılan bir yıllık otsu bir bitki (Xantium spinosum) sıfat,mecaz Çok taneli, sık.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Sabuh TDK anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Sabah vakti içilen içki.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri