Gelişim çağındaki çocukların sanat alanındaki eğitimleri onların mutlu, yaratıcı, umutları olan ve estetik bilinç düzeyleri yüksek bireyler olmasına yardımcı olur. Bundan dolayı sanat eğitimi küçük yaşlarda verilmeye başlanırsa yetkin bireyler ve buna bağlı olarak gelişmiş bir toplum yaratmak mümkün olacaktır.
Sanatla birlikte çocuklar kararlar almayı, yeni fikirler üretmeyi, yaratıcılıklarını kullanmayı deneyimliyorlar. Tüm bu süreçler çocuk gelişimi noktasında sanat aktivitelerinin çocukların hayal gücünü geliştirmesine ve beynin farklı bölümlerinin aktive olmasına yardımcı olmasını sağlıyor.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi; gözlem yapma, özgün buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir.
Sanat eğitimi çocuklara dünyayı farklı şekilde tasarlama ve yorumlama becerisi kazandırır. Sanat eğitimi alan çocuk dünyaya eleştirel bakabilmeyi, görsel bilgiyi doğru yorumlamayı, farklı görsel formları farketmeyi ve bunların arasında tercihler yapabilmeyi öğretir. Bu başlı başına büyük bir gelişimdir.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir.
İnsanın kendini ifade etmesine olanak tanır, yaratıcılık özelliklerinin gelişmesini sağlar. Sanat ile toplumun estetik algıları gelişir ve anlam kazanır. Toplumsal konularda canlılık sağlar, kalıcı olmasını ve unutulmamasını sağlar. Zihne, akla, göze, kulağa, bedene hitap eder.
Sanat, çocukların kendini ifade edebilme becerisini geliştirirken aynı zamanda hayal etme ve bu hayalini somut şekilde ifade edebilme, özgüven, ince motor, el-göz koordinasyonu, odaklanma, yaratıcı düşünebilme gibi becerilerini de geliştirmesine yardımcı olur.
Araştırmada elde edilen bulgular göre bir oyun olarak sanat çocuğun; yaratıcılığını geliştirir, ruhsal rahatlamasını sağlar, büyükleri taklit ederek kişilik gelişmesini sağlar, özgürlük duygusunu yaşamasını destekler, kendini ifade etmesine yardım eder, hayal gücünü geliştirir.
Çocuk için bir oyun olan sanat; paylaşım, empati, yardımlaşma gibi sosyo-psikolojik becerilerini de geliştirmektedir. Özellikle drama, dans, müzik gibi toplu yapılan sanatsal çalışmalar bu yönden destekleyici olup topluma uyum sağlamayı kolaylaştırmaktadır.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Görsel sanatlar eğitimi soyut çalışmaların somut bir algıya dönüşmesine de yardımcıdır. Örneğin resim çizen bir çocuk, hayal dünyasında yer alan soyut kavramları somut hale dönüştürmektedir. Yani soyut-somut kavramların gelişiminde sanatın bu yönüyle bir etkisi vardır.
Küçük ayrıntıların fark edilmesi, daha duyarlı olunması, gözlem becerilerinin keskinleşmesi, ruh sağlığının iyileştirilmesi ve sakinleşme, sanatın insanlara faydalarından en önemlisidir. Zaten sanatın bu iyileştirici etkisi, psikolojide sanat terapisi adı verilen bir uygulamanın yapılmasına önayak olmuştur.
Sanat ve eğitim arasındaki ilişki, öğrencilerin yaratıcı düşünce yeteneklerini geliştirmek ve özgün ifadelerini keşfetmek için önemli bir fırsat sunar. Sanat, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olurken aynı zamanda problem çözme, işbirliği ve iletişim becerilerini de geliştirmelerine katkı sağlar.
Görsel Sanatlar dersinin temel amacı, çocuklara estetik kişilik yapısı kazandırarak sanattan anlayan, toplumun yapıcı, yaratıcı ve üretken üyeleri haline getirmektir.
Sanatla ilgilenmek, hafızayı güçlendirebildiği gibi problem çözme becerilerini geliştirebilir ve yaratıcılığı artırabilir. Sanat aynı zamanda, düşünme ve planlama becerilerini de geliştirir. Sanatın psikolojik etkileri, insanların davranışları üzerinde de etkili olabilir.
Topluma sağladıkları açısından, kültür ve sanat insanların kendilerini ve diğer insanları tanımasına, anlamasına ve kendilerine ait bir kimlik oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda toplumsal değerlerin ve inançların anlatılmasına ve geçişine yardımcı olur.
Sanat eğitimi, kendini ifade edebilen, öğrenen, öğrenmeyi öğrenen, iletişim kurabilen, yorum yapan ve karar veren bireyler yetişmesine yardımcı olur. Eğitim bütünlüğü içerisinde önemli bir yere sahip olan materyalin ve kullanımının görsel sanatlar dersi içinde önemi büyüktür.
Sanat eğitimi, kaplamsal ve genel anlamında, güzel sanatların tüm alanlarını ve biçimlerini içine alan, okul içi ve okul dışı yaratıcı sanatsal eğitimi tanımlamaktadır.
Sanat Etkinlikleri, Çocuğunuzun Geçmişle Gelecek Arasında Bağ Kurabilmesine Yardımcı Olur. Sanat her daim bir birikim sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle sadece günümüz sanat anlayışının değil geçmiş sanat anlayışının da öğrenilmesi hayatın her alanında geçmişle gelecek arasında bir bağ kurulabilmesine yardımcı olur.
Sanat etkinlikleri çocuğun bilişsel alanda psikolojik alanda ve öz gelişim alanında becerilerini de desteklemektedir.
Okul öncesi sanat etkinliklerinde heykel yapma, boya yapma, resim, mozaik çalışmaları, müzik aleti çalma, origami ve tiyatro çalışmaları öne çıkmaktadır. Bu etkinlikler çocukların ufkunu aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Hazırlanan tüm sanat etkinliklerinin belirli alanlarda faydaları bulunmaktadır.
Sanat toplumdaki değişimin habercisi olmak kadar statükoyu sorgulayan önemli fikirlerin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da vesile olmuştur. Fikirleri değiştirerek veya dönüştürerek, değerleri hatırlatarak ve deneyimleri mekân ve zaman kapsamında tercüme ederek toplumu etkiler.
Yetişkinler ve çocuklar için sanat terapisi ile stres giderilebilir. Araştırmalar sanatın ruh sağlığına iyi geldiğini gösteriyor. Örneğin, heykel yapmak, resim yapmak, çizim yapmak ve hatta sadece sanata bakmak bile stresi azalttığı ve kendinizi daha rahat hissetmenizi sağladığı bilinmektedir.
Sanatın aslî görevi öğretmek değil; hissettirmek, duyurmak, sezdirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri