Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde ünüyle dünyaya duyuran meşhur ve patentli turşularını tüm dünyaya tattırma imkanı ve güvenle alışveriş fırsatı sunuyor.
Türkiye'de geleneksel olarak adına Ankara'nın Çubuk ilçesinde festival düzenlenmektedir. Çubuk Belediyesi "Çubuk Turşusu" adına patent almıştır.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Gaziantep'in Araban İlçesine Ait Tescilli Baş Sarımsaktan Yapılmış Antep Usulü, Ev Tipi Koruyucusuz Sarımsak Turşusu 1000 cc Bidon İçerisinde Gönderilmektedir. 1000 cc bidon içerisinde en az Net : 460 g sebzesi bulunmaktadır. Bidon içerisinde bulunan turşu suyu koruk suyu ile yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Türkiye'nin en iyi turşusu nerede yapılır? Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Bu sebzenin anavatanı Hindistan'dır ve Romalılar sayesinde tüm Avrupa'ya yayılmıştır. İncil'de iki ayrı bölümde hıyardan söz edilir. Turşunun çıkış sebebinin, uzun kara ve deniz yolculukları olduğu sanılıyor. Besinlerin, yolculuk sırasında bozulmaması için yapılan tuzlama işlemi, turşu kurulmasına ilham kaynağı olmuş.
Genellikle Turşu da kullanılmasını tavsiye edilen tuz çeşidi kaya tuzudur. Salamura olarak da bilinen turşu tuzu, normal sofra tuzu gibi ince bir yapıya sahip değildir. Salamura tuzu ile kurulan turşularda yumuşama olmaz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun dayanıklılığı ve lezzetini artıracaktır.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Turşu suyu böbrek üstü bezlerini çalıştırarak vücuttaki sıvı oranını dengeler. - Güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık sistemini hastalıklara karşı güçlendirir. - Metabolizmayı çalıştırarak kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Vücutta yağ birikimine izin vermez.
Trakya mutfağının vazgeçilmez tatları ve kışlık hazırlıkları içerisinde yer alan turşular arasında patlıcan turşusu baş sıralarda yer alır. Bazı köylerde “dolma patlıcan turşusu” diye de adlandırılır. Kış sofralarında özellikle tarhana çorbası ile servis edilmesi yaygındır.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor.
Çubuk Turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise; yabancı kimyevi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, tuz, sirke, esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.
Turşu içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu da bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek sindirime yardımcı olur. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan turşu, sindirim sistemi ve bağışıklığı güçlendirir. Yemekler ile tüketildiğinde mide de tokluk hissi yaratır ve fazla yemenin önüne geçer.
Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir.
Bu noktada size nefis bir püf noktamız var. Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söyleniyor. Şaşalı Osmanlı dönemi de turşuya düşkünlüğüyle biliniyor. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirdiği biliniyor.
Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra 4-5 gerçek yapraklı fideler elde edilecektir. Turşuluk hıyarlar genelde tarlalarda yerde yetiştirilir. Bazı çeşitleri askı sistemiyle yetiştiriciliği de uygundur. Tarla 25-30 cm derinlikte sürülmelidir.
Alman tipi salatalık turşusu; Türk tipi turşuya oranla %50 daha az tuzlu olan ve şeker içeren özel bir reçeteye göre hazırlanmıştır. Kullanılan salatalıklar 6-9 cm aralığında özel olarak seçilmiştir. Türk tipi turşuya oranla daha hafif (tuzsuz) olduğundan, aperatif olarak da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri