Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir. B12 vitamini açısından zengin besinler ise süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi hayvansal gıdalardır.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan Karaciğeri ve Böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir.
Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir. B12 vitamini açısından zengin besinler ise süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi hayvansal gıdalardır.
Beslenme: Çocuklardaki B12 eksikliğinin en önemli nedeni yanlış veya yetersiz beslenmedir. Beslenme ile yeterince B12 alamayan kişilerde eksiklik görülebilir. Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 kadar yeter.
B12 vitamini vücudumuzda üretilemez, dolayısıyla gıdalarla dışarıdan almak zorundayız. En sık neden yetersiz ve dengesiz beslenme ve vitamin B12 içeren gıdaların yetersiz tüketilmesidir (vejeteryan beslenme). Anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinde B12 eksikliği varsa çocukta da B12 eksikliği görülmektedir.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
B12 vitamini alyuvarların oluşumunda, beyin ve sinir sisteminin işlevlerini sürdürmesinde, DNA'nın sentezinde önemli görevleri olan bir vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebilir ve bazı vakalarda hareket ederken denge daha zor korunur. B12 vitamini eksikliği olan bebeklerde yüz titremeleri, refleks problemleri, beslenme zorlukları, tahriş görülebilir.
Süt ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, biber, havuç ve portakal gibi besinlerin tüketimini teşvik ederek, A vitamini içeren gıdaların alımını artırıp eksikliğini önleyebiliriz. D vitamini kemik ve karaciğer için önemli bir vitamindir.
Ceviz. B12 vitamini içeren kuruyemişler dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de cevizdir. E vitamini, folat ve melatonin açısından zengin olan ceviz beyin sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, demir ve omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynaktır.
Günlük B12 vitamini ihtiyacı bir yaş altı çocuklarda 0.5 mikrogram, 1 – 14 yaş arasında 1 ila 2 mikrogram ve 14 yaşın üzerinde ise 2.4 mikrogramdır. Günlük ihtiyacın 1000 katına kadar alımlar vücut için güvenli düzeydedir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Hüseyin Tapik, zeka geliştiren ve zihni açan favori besin gruplarını sıraladı. Başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, vitamin ve folik asit gibi birçok vitamin ve mineral içeren süt ve süt ürünleri, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine büyük katkı sağlıyor.
Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: 12 yaşında veya daha genç çocuklarda kullanılmamalıdır. Geriyatrik popülasyon: Özel bir doz önerisi verilmemiştir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 vitamini açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de tüketilebilir. Bunların yanında kırmızı et, ıspanak, mercimek, nohut, üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi de tüketilebilir.
Fındık: Ülkemizde yetişen ve oldukça lezzetli olan fındık B12 içeren kuruyemişler arasında ilk olarak akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Tok tutma özelliği sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutma özelliği vardır. B12 vitamini açısından zengindir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içinde 0,023 miligram B6 (piridoksin), 0,186 miligram B3 (niasin), 0,200 miligram B2, 0,42 miligram B12 ve 18 miligram folat gibi vitaminler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri