Türkiye Klinikleri Çocuk Psikiyatrisi - Özel Konular Pediatrik anksiyete bozukluklarının farmakoterapisinde ilk seçenek SSGİ olmakla birlikte; serotonin ve noradrenalin gerialım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi birçok ilaç tedavide kullanılabilmektedir.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Çocuklarda ve ergenlerde anksiyete (kaygı) bozukluğu tedavisinde, şema terapi, çocuk merkezli oyun terapisi, bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, çözüm odaklı terapi, aile terapisinin teknik ve yöntemleri uygulanır.
Serotonin geri alım inhibitörleri, çocukların depresyon ve benzeri ruhsal bozukluklarında tercih edilen ilk antidepresan ilaç grubudur. Fluoksetin, sertralin, fluvoksamin, paroksetin, sitalopram bu grup ilaçlardandır. Trisiklik antidepresanlardan anafranil de çocuklarda kullanılabilmektedir.
Korku ve kaygısına saygı gösterin, küçümsemeyin. Aşırı tepki vermeyin. Kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi kaygıyı pekiştirebilir. Aşırı korumacı davranmayın, korktuğu şeyden kaçmasına izin vermeyin.
İlgili 39 soru bulundu
Çocuklarda görülen kaygı bozukluğunda, yetişkinlerde görülen takıntılı davranışlar, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, olumsuz inanç ve düşünceler, kaçınma gibi belirtilerin yanı sıra, hırçınlık, alt ıslatma/dışkı kaçırma, tırnak yeme, karın/mide ağrıları ve bulantı, nedensiz ağlama nöbetleri gibi belirtiler de ...
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
6 yaştan itibaren kullanım onayı almış antidepresanların bulunduğunu belirten Karakoç, intihar düşünceleri, kendine zarar verme gibi durumlarda ilaç tedavisinden faydalanılabildiğini de sözlerine ekledi.
Kaygı bozukluğuna sahip bir çocuğa sahipseniz eğer çocuğunuzu anlamaya çalışmalısınız, onunla bu konu hakkında konuşmalı ve dinlemelisiniz. Korku ve kaygısına saygı göstermeli ve küçümsememelisiniz. Aşırı tepki vermemelisiniz, kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi de kaygı durumunu pekiştirebilir.
Kaygı bozukluğu, çocukluk çağında en sık görülen ruhsal bozukluklar içinde birinci sırada gelmektedir ve %8.6 ile %17.7 arası değişen bir yaygınlık oranına sahiptir (Essau ve ark. 2000, Ollendick ve ark. 2002, Egger ve Angold 2006, Leung ve ark. 2008).
Çocuklarda değişen sosyal, ailevi ve ekonomik bazı durumlar duygusal değişimlere ve tepkilere neden olabilir. Okula başlama, arkadaş çevresi değiştirme, taşınma, boşanma, ev ve şehir değiştirme ve yakın birinin kaybı sonucunda anksiyete (kaygı) görülmesi olağan bir durumdur.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Kaygı bozukluğu olan kişilerin büyük çoğunluğu tedaviden fayda görür. İlaç tedavileri ve psikoterapiler veya her iki yöntem bir arada uygulanabilir. Hangi tür tedavinin hasta için uygun olduğu doktorla alınacak ortak karar ile belirlenir.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Genel olarak antidepresanlar çocuklarda ve gençlerde nadir kullanılır. Bunun nedeni bu ilaçların gençlerde intihar eğilimi yaratmasıdır. Ancak hasta bilişsel ve davranışçı tedavilere cevap vermiyorsa, çocuk psikiyatri hekimi gözetiminde bu tedaviyi kullanabilir.
ZEDPREX yalnızca orta ila şiddetli majör depresif atakların tedavisinde (psikoterapi ile birlikte) 8 ila 18 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılmalı ve diğer durumların tedavisinde kullanılmamalıdır.
Çocuklarda kullanımı:
SELECTRA, 6-17 yaş arasındaki, obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalarda kullanılabilir. Doktorunuz, çocuğunuzun vücut ağırlığına göre uygun olan doza karar verecektir.
Antidepresanların uzun süre kullanımı zarar verir mi? Antidepresanlarla ilgili yapılan araştırmalarda uzun süreli kullanımını ile ilgili vücutta kalıcı bir zarar verdiği belirlenmemiştir.
Çocuklarda Panik Atak Belirtileri
Çocuklarda ve ergenlerde en yaygın görülen panik atak belirtileri; baygınlık, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, kızarma ve nefeste darlık görülür. Yardım almanın zor olabileceği ortamda bulunma korkusu olan agorafobi, çocuklarda panik atak bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Sosyal ortamlarda bulunmaktan utanma ve başkaları tarafından olumsuz değerlendirileceği korkusu yüzünden kaçınma davranışı ile kendini gösteren bir hastalık türüdür. Bu çocuklarda; bir grup içinde konuşurken ya da herhangi bir eylemde bulunurken aşırı sıkılma, yüz kızarması, titreme ve kaygı hali vardır.
Kaygı bozukluğu ne kadar sürer? En az altı ay boyunca yoğun bir şekilde devam edebilir. Şiddetine bağlı olarak hemen her gün ve gün boyunca hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri