Madde korunumu (maddenin şekli değiştirilse bile miktarı aynı kalır) /7-8 yaş. Hacim korunumu (nesnenin şekli değişse bile hacmi aynı kalır) / 11-12 yaş. Alan korunumu (küpler yer değiştirse bile kapladığı alan aynı kalır) / 9-10 yaş. Ağırlık korunumu (nesnenin şekli değişse bile ağırlığı aynıdır) /9-10 yaş.
Somut İşlemsel Dönem (7-11 yaş): Çocuğun okula başlaması ile eşzamanlıdır. Hacim, ağırlık, kütle korunum ilkeleri anlaşılmaya başlar.
7-11 yaş arası dönem olup, ilköğretimin ilk beş yılına denk gelir. Bu dönemde bireyin sınıflama, sınıflandırma, karşılaştırma, dört işlem yapma ve dönüştürme gibi becerileri gelişerek, çocuğun işlemleri muhakeme edişi mantıklı bir hale gelir. İşlem öncesi dönemde çözülemeyen korunum problemleri bu dönemde çözülür.
Piaget'in Korunum İlkesi, bilişsel gelişim teorisinde önemli bir kavramdır. Bu ilkeye göre, nesnelerin şekli, boyutu, hacmi veya kütlesi değişse bile, miktarı aynı kalır. Yani, bir nesnenin fiziksel özellikleri değişse bile, bu özelliklerden bağımsız olarak miktarı aynı kalır.
11 ile 12 yaş, hacme göre sıralayabilme yaşlarıdır.
İlgili 21 soru bulundu
7–11 yaşları arasında çocuklarda mantıksal düşünme ve sayı, zaman, mekân, boyut, hacim, uzaklık kavramları yerleşmeye başlar. Çocuklar bu dönemde korunum ilkesini anlayabilirler.
18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
Sayı ve madde korunumu ilk kazanılan korunum türleri olurken, ağırlık ve hacim korunumları en son kazanılan korunum türleridir. Korunum ilkesine bağlı olarak çocuklar, telafi (ödünleme) ve ayniyet (özdeşlik) gibi iki önemli bilişsel beceriler kazanırlar.
İşlem öncesi dönem çocukları korunum kavramını henüz kazanmamışlardır. Bu görevler zaman içinde somut işlemler döneminde kazanılır. Çocuklar yaklaşık 6 ila 7 yaş civarında sayı, kütle ve sıvı korunumunu kazanırlar. Ağırlık korunumu ise 8 ila 9 yaş arasında kazanılır.
3. Korunum: Maddenin parçalara bölünse de farklı olduğunu sanmak. Ör:Çikolatayı üç parçaya bölünce çok olduğunu düşünen çocuk. 4. Ben Merkezcilik : Egoist insanlarda ve çocukların çoğunda görülür.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
korunumu kazanma ne demek? Herhangi bir nesnenin biçimi ya da mekandaki konumu değiştiğinde,ağırlık ve hacminde değişiklik olmayacağı ilkesidir.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Artık bu dönemde haz bölgesi cinsel organlar ve etrafıdır. Cinselliğe karşı aşırı ilgi duyarlar. Cinsel organ uyarılmanın odağıdır.
Bu çağ çocukları, konuşmaya, tekrarlamaya çok meraklıdır. Çocuklar bu dönemde somut düşünme evresinde oldukları için çoğunlukla görerek ve yaparak öğrenirler. Bu nedenle onlarla saatlerce konuşmak yerine, doğruyu somut olarak ve örnekler üzerinden göstermek çok daha anlaşılır olacaktır.
Düzey 6 (18-24 ay) Sonunda çocuk duyusal motor dönemin sonuna yaklaştığında, nesne sürekliliği kavramı tamamen anlaşılıyor.
Nesne değişmezliği, 2-3 yaşlarında gerçekleşir. Nesne kimliği; nesnenin bir günden diğerine, bir durumdan başka bir duruma aynı olduğunu kavrama yeteneği olarak nitelendirilir. Bebekler 8–9. aylarda nesneyi sadece bilinen tek ortamda, tüm ip uçlarıyla birlikteyken tanır.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
Kısa bir süre gösterilip gizlenen nesneleri hatırlar. 1- 20 arası sayılar gösterildiğinde, kaç olduğunu söyler. 100'e kadar sayabilir. Şekil, zaman, renk, sayı gibi kavramları daha iyi anlar.
Çocuğunuz artık eşleştirme ve gruplama yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu 10'a kadar ritmik sayabilir. Çocuğunuz kare ve daireyi çizebilir. 3 yaş çocuğu artık en az 3 rengi tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri