Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Üzerine başka bir taş koyarak başka taşlardan ayırabilirsiniz. Dama taşı geriye doğru da hamle yapabilmektedir. Rakip taşı devre dışı bırakma özelliği diğer taşlarla aynıdır. Her oyuncunun tek taşı kaldığında oyun berabere biter.
Hamle için belli bir düşünme süresi olmamakla birlikte, bu sürenin kısa olması istenir. Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Her iki tarafın 1 taşı kalmışsa, oyun berabere biter.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez. Bütün taşların amacı en ileri sıradaki kareye ulaşıp "dama" olmaktır.
Türk damasının oynanışı Taşlar bir kare ileri, sağa ve sola doğru hareket edebilir. 1. ve 8. yataya ulaşan taşlar üzerine bir taş daha koyarak dama niteliği kazanır. Dama taşı istenilen yönde istenilen kadar kare ilerler (çapraz hariç).
Evlilik tatlı başlayıp, tatlı devam etsin...
Şimdi, tepsi böyle afrodizyak etkisi yaratan tatlılarla dolu olunca insan pis pis sırıtmadan edemiyor, evet. Ancak durum sandığınız gibi değil. Tatlı dolu bu tepsinin amacı, genç çiftin ilk gecelerinde tatlı yiyip, tatlı konuşmalarını sağlamak.
Türk daması 10x10 bir tahta üzerinde oynanır ve taşlar sol alt köşede beyaz olarak dizilir. Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür.
Dama ileri ve geri hareket edebilir, böylece damanın rakip taşları yemesi daha kolaydır. Damalar yeme hamlesi haricinde yine hâlâ bir defada bir çapraz kare hareket edebilir. Ancak, bir dama yoz taşları yerken aynı turda ileri ve geri hareket edebilir.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Dama taşları nasıl dizilir sorusuna baktığımız zaman, oyunda ikinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya ise siyah taşlar dizilir ve dama oyununa beyaz taraf ile başlanır. Çapraz dama taş diziliminde ise tahtanın sağ alt köşesinde beyaz kare boş bırakılır ve taşlar aralıklarla dizilir.
Kutu İçeriği: 32X32 cm Ebatlarında 8 mm Kalınlığında 1 Adet Ahşap Zemin 40 Adet Oyun Taşı, Oyun Anlatım Kitapçığı Oyuncu Sayısı: 2 Kişi ile Oynanır Yaş: 6 Yaş ve Üzeri *Ürünlerimiz CE Oyuncak Güvenliği Standartlarına Göre Test Edilmiştir.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Oyun kura ile başlar. Oyuncular sırayla taşları birer boşluk hareket ettirirler. Taşlar sağa, sola veya ileri doğru hareket ettirilebilir ancak geriye doğru hareket ettirilmez. Oyuncu rakibin taşını ele geçirmesi için kendi taşını rakibin taşının üzerinden geçirmesi yeterlidir.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Kız istendikten sonra eğer verilirse oğlanın annesi evin bir yerine, düğünün çabuk olması için iğne batırır.
Davetlilerle paylaşılan kuruyemişler, sevincin ve mutluluğun bir simgesi olarak görülür. Sofraların daha gösterişli ve zengin olmasını sağlayabilen kuruyemişler, renk ve çeşitlilikleriyle masalara estetik bir hava katar. Aynı zamanda görsel açıdan da davetlilerin beğenisini kazanır.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği öne sürülen dama, elde edilen bilgilere göre o dönemdeki askerlerin keyifli vakit geçirmeleri amacıyla geliştirilmiş bir oyundur. Mısırlı firavunlar da damanın icadı ile ilgili söz sahibi olan medeniyetler arasında yer alıyor.
Dama strateji ve zeka oyunlarından birisidir. Uluslararası bir üne sahip olan Dama oyunun mucidi ise Yunan savaşçı Palamed'dir. Tarihçesine bakıldığında ise Milattan Önce Mısırlılara dayanmaktadır. Mısırlılar tarafından bulunan bu oyun daha sonra dünyaya farklı şekillerde yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri