Tedavi vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı ise genellikle krem veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır.
Vajinal akıntının geçmesi, akıntıya neden olan nedene göre farklılık gösterir. Örneğin akıntıya maya enfeksiyonu neden olduysa bu durum genellikle krem ya da jel formundaki antifungal ilaçlar ile çözülebilir. Diğer bakteriyel sorunlar için antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir.
Vajinal enfeksiyon tedavisi farklı tablet, fitil ya da kremleri içeren ilaçlar ile yapılabilir. Etkene göre vajinal akıntı tedavisi şunlardır; Mantara bağlı vajinal enfeksiyon tedavisinde tablet ya da krem tarzında antifungal grubu ilaçlar kullanılır.
Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür. Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir.
–Çay ağacı yağı sürmek, -Bol bol yoğurt tüketmek (özellikle ev yoğurdu), -Vajinal bölgeye üzüm sirkesiyle banyo yaptırmak, – Demirhindi çayı içmek (Günde iki kere).
İlgili 15 soru bulundu
Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
2- Şeffaf Akıntı: Genellikle fiziksel aktiviteler sonrasında yaşanmaktadır ve normal karşılanmaktadır. Şeffaf ve esnek kıvamda akıntı ise yumurtlama belirtisidir.
Cinsel uyarılmaya bağlı vajina duvarındaki hücrelerden salgılama miktarında artış olur. Bu normal bir durumdur. Ayrıca vajinaya atılmış meni ile birlikte akıntı ve ıslaklık miktarı geçici olarak artmıştır.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Vajinal duş yapmak için özel olarak tasarlanmış bir cihaz kullanılabilir. Bu cihaz, suyun vajina içine verilmesini sağlar ve daha sonra bu su tekrar cihaz yardımıyla dışarı alınır. Vajinal duş yaparken, doğru sıvının kullanılması ve cihazın temizliği de önemlidir. Duş yapmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri içeriyorsa spermin normal hareketini engelleyebilir.
Rahim enfeksiyonun tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Tedavi; genellikle antibiyotikler, antiinflamatuar (enflamasyonu tedavi eden) ilaçlar ve ağrı kesiciler gibi ajanlar kullanılarak yapılır.
Fazla vajinal ıslanma (Hiperlubrikasyon) neden olur? Cinsel ilişki sırasında vajinal ıslanmanın normalden fazla olması sonucu hassasiyet ve hazda azalma olabilir. Bunun sebebi enfeksiyonlar, vajinanın genişliği olabileceği, bazı kadınlarda vajinal sıvıların fazla olması nedeniyle de olabilir.
Yani cinsel ilişki sırasında orgazm anında veya mastürbasyon sonunda penisten çıkan sıvıya ejakülasyon denir. Bazı durumlarda meni prostatın bulunduğu bölümden idrar yoluna girdikten sonra mesaneye geri döner, dışarı çıkmaz. Bu duruma retrograd ejakülasyon denir.
Su içine boşalma kesinlikle gebelik oluşturmaz. Ancak su içinde yaşanan, pen*s ve vajinanın birleşme gösterdiği, vajina içine boşalma gerçekleşen bir ilişkide gebelik olasılığı vardır.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Hanefi mezhebine göre vajinadan gelen akıntı idrar, kan ve meni ile karışmamışsa temiz akıntı olarak nitelendirilmektedir. Bu sebeple de abdesti bozmamaktadır.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi için hangi doktora gidilir? Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi için jinekoloji ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz gerekmektedir.
Vajinal akıntıda tipik olarak balık kokusu bulunmaktadır. Ayrıca ilişkide ağrı görülür. Tedavisinde, ağızdan ve vajinal yoldan (özellikle metronidazol ve ornidazol grubu) antibakteriyel ilaçlar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri