Sağdıç damadın düğün öncesi ve esnasındaki sağ koludur. Dolayısıyla sağdıç olmak hiç de kolay değildir. Bu sebeple sağdıçlık görevini genellikle damadın en yakınları üstlenir. Ancak sağdıcın bekar veya evli olması gibi bir şart söz konusu değildir.
Sağdıç ve yenge:
Günümüzde, biri bekar biri evli olmasının yanı sıra, ikisi de bekar veya ikisi de evli olabilmektedir. Günümüzde sağdıcın görevi; şerbet günü, yani Cumartesi günü başlar; damat gerdeğe girinceye kadar devam eder.
Bu çocuklara sağdıç denilmektedir (Ayaz, 2021: 164), (Koşay, 1944: 130). Sağdıçların düğünlerdeki görevleri arasında düğün esnasında her türlü hizmette yer almak, düğünün organizasyonunda damada yardımcı olmak ve mihmandarlık yapmak vardır.
Düğünde sağdıçlar, düğün organizasyonunun önemli bir parçasıdır ve çiftin yakın arkadaşları, erkek kardeşleri veya akrabaları arasından seçilirler. Sağdıçların görevleri, düğünün sorunsuz ve keyifli geçmesini sağlamak ve çiftin yanında destek olmaktır.
Sağdıç, düğün zamanı güvey'in erkek görevlilerinden biridir ve düğünde ilk konuşmayı yapar. Kadın sağdıçlara nedime denir. Çok misafirli bir düğün için damat, düğün törenine katılmadan diğer erkek arkadaş ve akrabalarından mübaşirlik yapmalarını da isteyebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gelin sağdıcına 'Nedime' denir. Gelinin en yakın arkadaşlarından oluşur. Aslında bizim kültürümüzde nedime olmasa da batı kültürlerinde oldukça yaygındır ve oradan da bizim kültürümüze geçmiştir son zamanlarda oldukça popüler bir . Nedimeler geline gelinlik seçmeden düğün gününe kadar her konuda yardımcı olurlar.
Son zamanlarda genellikle sağdıçlar ile damat arasında aksesuarları zıt kullanma yaygın olarak görülmektedir. Damat aksesuar olarak papyon takıyorsa, sağdıçlar kravat kullanıyor. Sağdıç aksesuarlarında sıklıkla yakaya takılan çiçekler tercih edilmektedir.
Sağdıç damadın düğün öncesi ve esnasındaki sağ koludur. Dolayısıyla sağdıç olmak hiç de kolay değildir. Bu sebeple sağdıçlık görevini genellikle damadın en yakınları üstlenir. Ancak sağdıcın bekar veya evli olması gibi bir şart söz konusu değildir.
Sağdıç ve Yenge: Damadın iki sağdıcı, gelinin bir yengesi olur. Bu uygulama bazı değişikliklerle birlikte günümüzde de uygulanmaktadır. Geçmişte, sağdıçlardan biri evli, diğeri ise bekâr olurdu. Günümüzde, biri bekâr biri evli olmasının yanı sıra, ikisi de bekâr veya ikisi de evli olabilmektedir.
Damat adayları sağdıçlarını yakın dostları ve akrabaları arasından seçer. Genellikle sağdıçların sayısı nedimeler ile eş olur ama tabii bu durum zorunlu değil. Bu demek oluyor ki düğününde ne kadar istersen o kadar sayıda sağdıç kullanabilirsin.
Dolayısıyla sağdıç kol kurdelesi sol kol yerine sağ kola takılması tercih edilmektedir. Özellikle kişisel tercihlere ya da kültürel farklılıklara dayanan bazı durumlarda bu durum değişmektedir. Genel olarak damat kurdelesi sol kola takılmaktadır.
Kırmızı kurdele bekaretin simgesidir . Kırmızı kurdele gelinin ömür boyu mutlu olması için takılır.
Damadın erkek kardeşi düğünde ne yapar sorusunun en temel yanıtı damat beyin düğüne hazırlanmasına yardımcı olmaktır. Çünkü o genelde damadın sağdıcıdır.
Sağdıç, düğün hazırlıkları sırasında damada yardımcı olacak kişiye denir. Damatlar genellikle sağdıçlarını yakın dostlarından ve akrabalarından seçmektedir. Genellikle sağdıçların sayısı, nedimeler ile aynı olsa da bu durum zorunlu değildir.
Nedime, soylu bir kadına eşlik ve arkadaşlık etmekle yükümlü yardımcı kadın. Çoğunlukla eğitimli, yüksek tabakadan kadınlar arasından seçilir, ancak hizmet ettiği kişiden daha alçak seviyede olmak zorundadır.
Takı seti, söz bileziği, arma gibi ziynet eşyalarının takılması ise yasak.
Düğüne hazırlıkla birlikte, gelinlik seçiminden düğünün her aşamasına kadar gelinin yanında olan kişilere nedime adı verilir.
Genellikle düğünden bir gün önce yapılan kına törenlerinde; gelinin başına kırmızı bir örtü, damadın omzuna ise yeşil bir örtü serilir ve yan yana otururlar.
Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar. Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Süslenen gelin yatsıya kadar gelinlik elbisesi ve duvağı ile oturarak komşuları tarafından ziyaret edilir. Yatsıdan sonra damat ve taraflarınca damat evine götürülür. Bu sırada sağdıçlar damada talimat verir.Sağdıç, damadın akrabası veya yakın dostlarından biridir.
Bayburt'ta süren "sağdıç gecesi" geleneğinde düğünden bir veya iki gün önce damadın sağdıçları tarafından tertiplenen eğlenceye gençlerden oluşan misafirler davet ediliyor.
Kayınbirader, kayın: Gelinin erkek kardeşi damada, damadın erkek kardeşi de geline kayınbirader olur. Elti: İki erkek kardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur. İki erkek kardeş bir ailenin iki kız kardeşiyle evlenirse bu iki kız kardeş aynı zamanda birbirlerinin eltisi olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri