İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Çok bildiğinden kendine çok güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.Bir insan çok bilgi sahibi olabilir. Ama bu demek değildir ki her şeyin mahiyetini biliyor. Onun da bilmediği, inceliğini kavramadığı bir çok şey vardır.
Çok bilen çok yanılır atasözünün Türk Dil Kurumu anlamı şu şekilde olmaktadır: Bu atasözüne göre her şeyi bildiğini düşünen insanlar temkinli davrananlara göre daha fazla yanlış yapmaktadırlar.
"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
Her şeyi bilir geçinen, bilgiçlik taslayan.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
İlgili 44 soru bulundu
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Çok bilmiş sözcüğü ile ukala kelimeleri eş anlamlıdır.
Bir konu hakkında bilgisi olsun ya da olmasın çok fazla şey söyleyen kişiler için çokbilmiş kelimesi değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bu sözcük grubunun yazılışı bitişik olarak değerlendirilir. Ayrı yazımı Türkçede yazım hatasına neden olur.
Entelektüel ya da aydın veya münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü, "Fevri davranmak ve bir anlık bir öfkeyle hareket etmek kişiye zarar verir." anlamına gelir.
Çok Bilen Çok Yanılır-Recaizade Mahmut Ekrem.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Hikâyelerini Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi (1889) ve Şemsâ (1896) adlı iki kitapta toplayan yazar, Afife Anjelik (1870), Atala Yahut Amerika Vahşileri (1873), Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç (1874), Çok Bilen Çok Yanılır (1916) adlı beş tiyatro eserine imza attı.
Bu sözcüğün nasıl yazıldığı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kimileri bu sözcüğü bitişik yazarken kimileri ise ayrı yazarak kullanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre çok bilmiş kelimesinin doğru yazılışı şu şekildedir: Çokbilmiş – doğru kullanım.
Kendini Bilmek Deyiminin Anlamı Nedir? Kendini bilmek deyimi, kullanıldığı yere göre birçok anlama gelir. Bu deyimin ilk anlamı, kişinin kendisiyle ve başarılarıyla övünmemesi, her zaman alçakgönüllü olmasıdır. Türk toplumunda hem kibirli hem de düşünmeden konuşan kişiler ''kendini bilmez'' olarak tanımlanır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Çokbilmiş' olarak ele alınmasıdır. Aslında ayrı yazıldığı zannedilir ve çoğunlukla bu hata sıkça yapılır.
Bilgisi olan, bilgin, alim. Bilgili, görgülü, anlayışlı.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri