Herhangi bir olayın birden fazla nedeni ve sonucunun olmasına olayların çok boyutluluğu adı verilir. Örneğin; bir bölgedeki tarım o bölgenin üretim faaliyetlerini etkiler. İş kollarının gelişmesini sağlar. Bu durum doğal olarak insanların yaşam faaliyetlerini de etkilemektedir.
Bir olay ve olgu hakkında birden fazla görüşün oluşmasına çok boyutluluk denir. Çok boyutluluk, olayların birden çok nedeni ve sonucunun var olmasıyla ilişkilidir.
**Toplumdaki her birey yaşanan olaylardan farklı biçimlerde etkilenebilir. Çünkü insanlar farklı duygu, düşünce ve kişilik özelliklerine sahiplerdir. **Dünya'da ve çevremizde meydana gelen hiçbir olay tek boyutlu, tek yönlü değildir. Hem Dünya'da hem de çevremizde meydana gelen her olay yaşamın birçok alanını etkiler.
Toplum içinde meydana gelen, başlama ve bitiş noktaları belirli olan birden fazla kişiyi ilgilendiren bir oluşumu ve değişimi ifade eder.
Herhangi bir olayın birden fazla nedeni ve sonucunun olmasına olayların çok boyutluluğu adı verilir. Örneğin; bir bölgedeki tarım o bölgenin üretim faaliyetlerini etkiler. İş kollarının gelişmesini sağlar. Bu durum doğal olarak insanların yaşam faaliyetlerini de etkilemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Toplumsal Olgu: Toplumsal gerçeklik olarak da adlandırılan toplumsal olgu, toplumsal olayların tekrar etmesiyle doğan, mekandan ve zamandan bağımsız kavramlardır. Örnek 1: Ahmet ile Ayşe'nin evlenmesi bir toplumsal olayken evlilik bir toplumsal olgudur. Örnek 2: Ali'nin işsiz olması toplumsal bir olgu değildir.
Bir olayın birden fazla sebebi ve sonucu olabilir. Aynı olay birçok insanı farklı biçimde etkileyebilir ve etkileri zaman içinde birçok alanda görülebilir. İşte buna olay- ların çok boyutluluğu denilmektedir.
A) Sosyal bilgiler dersi, Türk milletine ait bağım- sızlık ve egemenlik unsurlarının neler oldu- ğunu öğrenmemizi sağlar. B) Sosyal bilgiler dersi, ülkemize karşı görev ve sorumluluklarımızın neler olduğunu öğren- memizi sağlar.
1. Çok boyutluluk: Sınıfta aynı anda bir çok etkinlik bir arada yapılabilmektedir. Kimi öğrenciler okurken kimileri yazmakta, kimileri tartışmakta olabilirler. Bu sınıfın çok boyutluluk özelliğidir ve öğretmen bu etkinlikleri sınıfın amaçları doğrultusunda bütünleştirebilmelidir.
Eşzamanlılık: Sınıfta aynı anda birden çok olay olur. Öğretmen bir öğrenciyi dinlerken öbürünü izler, yeni bir soru düşünür, zamanı kontrol eder. Anındalık- Çabukluk:Sınıftaki olaylar beklemez, anında yanıt ister. Kestirilmezlik: Sınıftaki olaylar en beklenmedik anda ortaya çıkar.
Sınıf denen “grup”, kısa sürede, çok sayıda davranışlar üretir, bunlar anında yanıt ister. Bu, sınıfın çabukluk-anındalık özelliğidir. Sınıf denen grubun kısa sürede, çok sayıda davranış üretmesi ve bunların pek çoğunun anında yanıt istemesi çabukluk-anındalık özelliğinin bir sonucudur.
2-Eşzamanlılık: sınıfta aynı anda birçok şey meydana gelebilmektedir. 4-Öngörülemezlik ve aşikarlık: Sınıfta meydana gelen olaylar sık sık önceden bilinmeyen veya tahmin edilemeyen olaylardır.
Sosyal bilgiler dersi, öğrencileri toplumsal hayata hazırlayıp, sosyal yönlerinin gelişmesinde başrol oynamaktadır. Öğrencilere vatandaşlık yeterlilikleri kazandıran, birlik beraberlik duyguları aşılayan, toplum yararı, mantıklı karar verme gibi temel yetileri hedefleyen önemli bir derstir.
Bu halde çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. = Yaşama hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır.
Bir olayın birden çok sebep ve sonucunun olmasına çok boyutluluk denir.
Yaşanan olayların etkisi herkeste aynı değildir. Olayların birden fazla sebebi ve sonucu olabilmesine olayların çok boyutluluğu denir. Olayların birden çok sebebi ve sonucu olabilir.
Kültürün, geleneğin ve gündelik hayatın önemli bir parçası olan evlilik ve aile kurumları birbirleriyle iç içe geçmiş olgulardır. Birbirini etkileyen, yönlendiren ve biçimlendiren bu olgular toplumsal yaşamı da belirlemektedir.
buna göre de şu ayrımı da yapabiliriz, olgu olaya göre soyuttur ve belli bir zamanı içermez, süreci içerir. basitçe örneklersek, iki insanın evlenmesi olaydır, evlilik ise olgudur. bir fabrikanın açılışı olay sanayileşme ise olgudur vb.
Olgu, gözlem ve deneyden doğan, düşünce ve araştırmaya dayanak olan, süreklilik ve kararlılık gösteren olaylar serisidir. Olay ise görülen, duyulan ve algılanan her şey, biricik ve tek olan şeylerdir. Örneğin Ahmet ile Ayşenin evlenmesi bir olaydır. Ama Türkiye genelinde gerçekleşen evlenmeler ise olgudur (3, 403).
Sosyal bilgilerin temel amacı vatandaşlık eğitimidir. Vatandaşlık eğitimi dört önemli ve zorunlu boyutu kapsamaktadır. Bunlar bilgi, bilgi işleme becerileri, demokratik değer ve inançlar ve sosyal katılım becerileridir. Sosyal bilgilerin bilgi temelini sosyal bilimler ve insanla ilgili tüm bilgiler oluşturmaktadır.
Hak nedir ? İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir. Özgürlük nedir? İnsanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir.
Başlangıçta tarih, coğrafya ve yurttaşlık bilgisi konularını içeren Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları zamanla antropoloji, arkeoloji, ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, psikoloji ve sosyoloji gibi diğer sosyal bilim disiplinlerini de içeren bir yapıya bürünmüştür.
KAÇ YILDA BİR YAPILIYOR? Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli sayılır.
Açıklık (alenilik): Sınıfta öğretmen-öğrenci ilişkisi açıktır. Sınıfta gizlilik olamaz, olaylar öğrencilerin gözleri önünde olmaktadır. birçok olay yaşanır ve zamanla sınıfın bir geçmişi ve orta tarihi oluşur. 1.5. SINIF YÖNETİMİNİN BOYUTLARI 1.5.1 Fiziksel Düzen (Fiziksel Ortamın Yönetimi):
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri