7. Rahatlamak İçin Esneriz Örnek verecek olursak hayatını etkileyecek önemli bir sınava hazırlanan öğrencilerin ders çalışırken sık sık esnemesi ya da sporcuların antrenman esnasında esnemeleri, esnemenin rahatlamak ve beyni uyarmak için yapılan bir eylem olduğuna işaret olabilir.
Esnemenin uyku ve yorgunlukla ilişkili olmasının nedeni beyin sıcaklığı üzerindeki etkileri olabilir. Esneme aynı zamanda bulaşıcı. Başka birinin esnediğine tanık olmak ya da esneme hakkında bir şeyler okumak esnemeyi tetikleyebiliyor. Esnemenin bulaşıcı olmasının empati duygusuyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir. Bu sebeple esnemek uygun bir davranış değildir.
Zebîdî, esnemenin genellikle bedene ağırlık çökmesinin bir sonucu olduğunu, bunun da çoğunlukla tıka basa yiyip içmekten ileri geldiğini, bundan dolayı söz konusu hadiste esnemenin şeytana nisbet edildiğini ifade eder (Tâcü'l-ʿarûs, “s̱ʾeb” md.).
Bu durumda esneme hareketini durdurmak için yüzün yıkanması, su içilmesi, temiz havaya çıkılması, derin nefes alıp verilmesi önerilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kişi kendini duygusal hissettiğinde, çok fazla güldüğünde, öksürme, hapşırma, esneme ve güçlü tat duyumları gibi hallerde gözlerin sulanması doğal ve geçicidir. Fakat bu gibi nedenlerin yokluğunda gözden yaş gelmesi, göz sulanması sorunu anlamına gelir. Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur.
Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisidir. Nazar duasında esneme meydana geldiğinde o kişide nazar vardır gibi düşüncelerle ilgili bir bilgiye ulaşamadık. İlave bilgi için tıklayınız: - Nazar, göz değmesi nedir?
Allah'ın elçisi olarak Resül olması ve Onun kulu olarak abd olmasıdır. Resul olarak Allah'tan aldıklarını kullarına ulaştırır, kul olarak da bunu en güzel şekilde önce kendisi yapardı. Bu nedenle esnemeyi uygun görmeyen ve bundan ümmetini sakındıran bir peygamberin bunu yapması düşünülemez.
Nazar işareti olarak uyku gelmeden esneme, baş ağrısı, göz ya$arması ve aniden görülen asabiyet kabul edilir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen ,t~rübeli bir yaşlı nazara uğrayana nazardan korunma uygulamalarından birinin yapar.
Uyku, yorgunluk veya can sıkıntısı halinde, elde olmadan, ağzın kendiliğinden açılarak, uzunca bir nefes alıp verme hali.
Namazda esnerken ağzını tutmak da âdâbdandır.
Ağzını tutmak, dişleri dudakları arasında sıkmakla olur. Bu şekilde esnemeyi engellemek mümkün değilse, kıyamda sağ elin tersini, sair rükünlerde de sol elini ağzına kor. Böylece esnemeyi gizlemeğe çalışır.
13) Namazda gerinmek, esnemek ve el ile ağzı kapamak mekruhtur. Çünkü gerinmek bir gaflet ve tenbellik eseridir. Esnemek de bir gevşeklik nişanıdır. Eğer esneme halinde ağız yumulabiliyorsa, bu mekruh olmaz.
Uykumuz Geldiği İçin Esneriz
Genç yaşlı fark etmeksizin herkeste gözlemlenen bu hareket aslında fiziksel olarak uyku ihtiyacının bir habercisi olarak açıklanabilir. Özellikle de biyolojik saatlerin dışına çıkıldığı ve uykusuz kalındığı takdirde vücut, esneme yoluyla kendisini uyku sürecine hazırlamaktadır.
Esnemenin amacı beyin fazla ısındığında ya da dolduğunda rahatlamasını sağlamaktır. Bunun temel sebebi vücudun gözeneklerden kaybettiği ısı miktarını azaltmak. Bu şekilde vücudumuz serin havalarda kendini daha kolay ısıtıyor.
Bunun için Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir.
Evde nazar olduğunu nasıl anlarız? Evde eşyaların sürekli kırılması, uzun dönemdir çalışan aletlerin ardı ardına bozulması gibi belirtileri vardır. Evin içinde negatif enerjinin, sanki havasızmış gibi baskın bir ortamın hissedilmesi de nazar göstergesi olabilir.
Sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu için nazar belirtileri arasında çiftlerin hastalanması veya şiddetli baş ağrısı görülür. Bireylerin hem ruhsal hem de fiziksel olarak zarar görmesi durumunda nazar değdiği anlaşılır. Çiftlerin kavgalarında huzursuzluk ve birbirinden soğuma görülüyorsa bu nazar belirtisidir.
Nazar, ruhumuzun ve fizyolojik yapımızın ortaklaşa ürettikleri olumsuz duyguların enerjisidir. İşte nazar bunun negatif bakışla, siyah enerji olarak karşı tarafa gönderilmesidir.
Bir duası var mıdır? Her esneme şeytandan değildir. Yorgunluk, uykusuzluk gibi hallerde de sinirsel esnemeler olur. Peygamberler esnemekten mahfuzdur.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
* Kuşluk vaktinde ise, inek sütü ile birlikte yedi tane acve hurması yerdi. * Öğleden sonra da bir kaşık miktarı zeytinyağına iki damla sirke damlatarak, arpa ekmeğiyle yerdi. * İkindiden sonra yiyeceği ise, bir havuçla iki dal maydanoz olmuştur. * Akşam yemeği ise, yoğurt ve bir parça arpa ekmeğinden ibaretti.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti'âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz.
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
Okunuşu: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri