Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Bilinçaltı gerçek ve hayal (rüya) arasında ayrım yapmaz, yapamaz. Çünkü bilinçaltı için gerçek hayal arasında ayrım yapan bir farkındalık yoktur. Bu nedenle rüyalar görülürken gerçek gibi deneyimlenir ve o sırada rüya olduğuna dair bir farkındalık olmadığı için görülen rüyalar gerçek gibi algılanır, yaşanır.
Rüyada çok istediğim bir şeyin gerçekleşmesi rüya sahibi için bereketle bolluğun gelecek olması olarak nitelenir. Aynı zamanda bir şeyler düşünmek, rızık üzerinden kazanç ve güzel gelişmeler şeklinde rivayet edilmektedir.
Lüsid rüya, kişinin rüya gördüğünün farkında olarak gördüğü rüyalardır. Diğer rüyalarda olduğu gibi, lüsid rüyada yaşanılanlar da gören tarafından, gerçek olarak algılanır.
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ışığında söylemek gerekirse rüyalar gerçeği, gerçekler rüyayı etkiler. Hatta rüyalar tam olarak gerçek hayatı yansıtan birer aynadır. Bu nedenle rüyalar her toplumun üzerinde durması ve incelemesi gereken bir alandır.
İlgili 32 soru bulundu
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Rüyalar, bilinçaltımızın yansımasıdır ve bize geleceğe dair ipuçları verebilirler. Ancak, rüyaların yorumlanması ve doğru anlaşılması kişisel yorumlamalara dayalıdır.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
Doğduktan sonra görme yeteneğini yitirenler rüyalarında görsel imgeler görebilir. Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremez; ancak aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder. Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Rüyada karışık şeyler görmek, genel olarak aile hayatında yaşanacak olan üzüntülü ve sıkıntılı durumların sona ereceğine yorulmaktadır. Rüya sahibinin hayatında hiçbir üzücü olayın kalmayacağına ve bütün sorunların çözüme kavuşacağına delalet etmektedir.
Rüyayı yaşamak yani rüyada görüleni hareketlere dökmek normal bir durum değildir. Canlı ve senaryosu olan, kişinin duygusal olarak en düzeyde olduğu rüyalar REM uykusu sırasında ortaya çıkar. Aslında REM uyku evresinde adeta koruyucu olarak, hareket edememe yani geçici felç durumu söz konusudur.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
Herkes Lucid rüya görebilir ama Yaş ilerledikçe Lucid rüya görme olasılığı azalır. ''İstediğiniz Zaman Lucid Dream Görebilir misiniz?'' Aslında berrak rüya, uyku sırasında ortaya çıkabilecek birçok "anormal" deneyimden biridir.
Güzel rüya gördükten sonra kulların Allah'a (c.c) şükür etmesi gerekmektedir. Korkulu, karışık rüyaların sebebi ise şeytandır. Bu gibi rüyalar gören kimselerin şeytanın şerrinden Allah'a sığınması gerekir. Kötü rüya gören kimselerin bu rüyalarını kimselere anlatmaması gerekmektedir.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Bu aşamada anlatılan bazı rüyaların 3 - 5 saniye sürmesine rağmen uzun saatler boyunca rüyaların anlatıldığı görülmüştür. Bu çalışmaların sonucunda Dr. B. Klein ve yardımcılarının yaptığı araştırmalar sonucunda rüyaların 90 saniyeden fazla olmadığı belirlenmiştir.
Seyahat, yılan, düğün, para ve bunlara benzer rüyalar haberci rüyalar olarak bilinir. Bu tarz rüyalar size çeşitli haberler vererek uyarı niteliği taşırlar.
Istiharenin rüyaya yatma şekli ise sünnetle anlatılan istihareye uygun değildir. Adetli kadının, cünubun, kâfirin, sarhoşun ve çocuğun gördüğü rüyalar da sahih olabilir. Bunun çok örnekleri vardır: Sadık rüyalar genellikle sabaha karşı ve özellikle de öğle kaylülesinde görülür.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Sigmund Freud'a göre rüya, kişinin bilinçaltında bulunan ve buraya atılmış olan isteklerin dışa vurumu olarak yorumlamıştır. Bu yüzden rüyada görülen şeylerin genel bir anlamı olmaktan çok özel bir anlamı vardır ve kişiye göre yorumlanacağını söylemektedir.
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.
İslamiyette rüyalar hukuki kaynak ve delil değildir. Sadece gören kişi ile ilgilidir. O kimsede gördüğü rüyayı kendisine yorar. Rüya anlatma konusuna gelince kötü ya da üzücü bir rüyayı başkalarına anlatmak doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri