Hiperaktif çocuğunuza mini bir masaj yapın. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için dokunma çok önemlidir. Şakaklarına masaj yapmak, omuzlarını ovmak veya parmaklarınızı saçlarının arasında hafifçe gezdirmek çocukları çabucak sakinleştirebilir.
Çocuğun aşırı hareketli olması ile zekâ arasında bir bağlantı yok. Çocuklarda ön planda keşfetmek, merak etmek, araştırmak, anlamaya çalışmak gibi amaçlı hareketlilik olur. Okulda mücadeleyi, sıkı çalışmanın önemini, ekip çalışmasını, uyumu öğrenmesi için spor faaliyetlerine de çocuğu yönlendirmek önemli.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur.
İlgili 26 soru bulundu
Hiperaktif çocuğunuza mini bir masaj yapın. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için dokunma çok önemlidir. Şakaklarına masaj yapmak, omuzlarını ovmak veya parmaklarınızı saçlarının arasında hafifçe gezdirmek çocukları çabucak sakinleştirebilir.
*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Hiperaktivite günlük yaşamda çocuğun eli ayağının kıpır kıpır olması, oturduğu yerde duramaması, gereksiz yere sağa sola koşturması, eşyalara tırmanması, sakince oynamakta zorlanması, sürekli hareket halinde olması ve çok konuşması şeklinde görülür.
Hiperaktif kaç yaşında biter? Çocukluk çağında kendini belli etmeye başlayan hipraktiflik genç yaşlarda da tanısı konabilir. Tanısı konan hiperaktivite bozukluğu ömür boyu sürecek bir rahatsızlık olsa da uygun tedavilerle kişinin hayat kalitesini artırıla bilinir.
Çocuklarda hiperaktivite erken bebeklik döneminde teşhis edilebilir ve sıklıkla okul çağında daha belirgin hale gelir. Teşhislerin çoğu 12 yaşın altındaki çocuklarda yapılır. Ancak ailesinin durumu önemsememesi veya ciddiye almaması halinde bu yaş ileriki dönemlere sarkabilir.
Hiperaktif terimi her hareketli çocuğa yakıştırılan bir terim haline gelmiştir. Hiperaktivite okul çağındaki çocukların % 3-5'inde bulunan ve erkek çocuklarda kızlara oranla 3 kez daha fazla görüle psiko-eğitimsel bozukluktur.
Hiperaktivite, beyindeki dikkat ve davranış kontrolü ile ilgili kısımların farklı işlemesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hiperaktif olduğu halde zekâ sorunu yaşayan çocuklar da vardır. Hiperaktivite ile zekâ arasında bir bağlantı yoktur.
Dikkat eksikliğinden şüpheleniyorsan direk olarak çocuk psikiyatristine gitmen en sağlıklısı olacaktır.
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.
Çok konuşur, söz keser, dikkatsiz davranır, ani tepki gösterirler. Durup dururken yola fırlar, istedikleri şeyin hemen olmasını isterler. Kurallara uymazlar; başlarını sık sık derde sokarlar. Motor takılmış gibi hareketlidirler.
Hiperaktif olan çocuklar; Hareketsiz olunması gereken okul ya da ofis gibi ortamlarda oturmakta zorlanabilirler. Sürekli hareket halinde olma dürtüsü hissederler. Bu gibi durumlarda yalnızca ufak hareketler ve kıpırdanmalarla kalmayıp koşma, ayağa kalkıp dolaşma gibi aşırı hareketler de yapabilirler.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Çocuğunuz olumlu bir şey yaptığında ona güzel sözler söyleyin, onu takdir edin, kucaklayın, bazen küçük hediyeler verin. Çocuğunuzun sizi veya çevredeki diğer kişileri rahatsız edecek kadar heyecanlı ve hareketli olduğu zamanlar olacaktır. Böyle zamanlarda onun dikkatini dağıtacak başka bir aktivite bulmaya çalışın.
Alış‐verişe veya misafirliğe gitmeden önce konuşulan kuralları kendisinin söylemesini isteyin. Başkalarının yanında çocuğunuzun hatalarından değil, olumlu yönlerinden bahsedin. Cezadan mümkün olduğunca uzak durun ve çocuğunuzu sürekli kurallar içine hapsetmeyin. Çocuğunuzla emir cümleleri ile konuşmamaya dikkat edin.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
* Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin.
Ergenlik döneminde olan çocukların, fiziki olarak hormonel değişikliği yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak, hormonel değişikliği davranışlarda birtakım değişikliklerin yaşanmasına neden olmaktadır. Çocuklara verilen okul ve aile hayatındaki artan sorumluluk ve görevler, öfke ve sinir oluşumuna neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri