Hiperaktif çocuğun günün stresini atmak için ılık bir banyoya ihtiyacı olabilir. Hiperaktif çocuğunuzu yürüyüşe çıkarın veya yeterince büyükse kendi başına mahalleye gönderin. Yürümek sadece fazla enerjiyi yakmakla kalmaz, zihni yeniden odak haline getirir. Hiperaktif çocuğunuza mini bir masaj yapın.
Hiperaktivite bozukluğu, uygun eğitim desteği, aile danışmanlığı ve gerektiğinde psikoterapi (bilişsel davranışçı terapi) ve/veya ilaç tedavisi ile yönetilebilir. Çocuk zaten DEHB tedavisi görüyorsa, belirtiler sabit kalsa bile yılda en az iki kez olmak üzere düzenli olarak bir uzmana görünmelidir.
Çocuğun aşırı hareketli olması ile zekâ arasında bir bağlantı yok. Çocuklarda ön planda keşfetmek, merak etmek, araştırmak, anlamaya çalışmak gibi amaçlı hareketlilik olur. Okulda mücadeleyi, sıkı çalışmanın önemini, ekip çalışmasını, uyumu öğrenmesi için spor faaliyetlerine de çocuğu yönlendirmek önemli.
Hiperaktif kaç yaşında biter? Çocukluk çağında kendini belli etmeye başlayan hipraktiflik genç yaşlarda da tanısı konabilir. Tanısı konan hiperaktivite bozukluğu ömür boyu sürecek bir rahatsızlık olsa da uygun tedavilerle kişinin hayat kalitesini artırıla bilinir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuğunuz hiperaktif ise onunla tüm dikkatinizi vererek konuşun, endişelerine kulak verin. Özellikle ders konusunda dikkati sürekli dağılıyorsa yapılacaklar listesi hazırlamasını ve bu doğrultuda ilerlemesini tavsiye edin. Hiperaktivitesi olan çocuklar öfke, üzüntü ve endişeleriyle başa çıkmakta zorlanırlar.
Hiperaktivite günlük yaşamda çocuğun eli ayağının kıpır kıpır olması, oturduğu yerde duramaması, gereksiz yere sağa sola koşturması, eşyalara tırmanması, sakince oynamakta zorlanması, sürekli hareket halinde olması ve çok konuşması şeklinde görülür.
Çok konuşur, söz keser, dikkatsiz davranır, ani tepki gösterirler. Durup dururken yola fırlar, istedikleri şeyin hemen olmasını isterler. Kurallara uymazlar; başlarını sık sık derde sokarlar. Motor takılmış gibi hareketlidirler.
Toplumdaki görülme oranı çocuklarda %8, ergenlik dönemindeki kişilerde ise %6 olarak saptanmıştır. Genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak görülmekle birlikte erişkinlerde görülme oranı %4'tür. Hiperaktivite, bu sendromun önemli bir parçası olmasına rağmen tek başına dikkat eksikliği de oldukça sık görülür.
Hiperaktif çocuklar oyun sırasında;
Bununla birlikte hiperaktif çocuklarda görülen davranış problemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Aşırı hareketlidir, otururken bile elini ayağını oynatmaya devam eder. Bir yerde uzun süre oturmada güçlük çeker. Koşma, atlama, zıplama gibi aşırı davranışlarda bulunur.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Hiperaktivite, beyindeki dikkat ve davranış kontrolü ile ilgili kısımların farklı işlemesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hiperaktif olduğu halde zekâ sorunu yaşayan çocuklar da vardır. Hiperaktivite ile zekâ arasında bir bağlantı yoktur.
Hiperaktif terimi her hareketli çocuğa yakıştırılan bir terim haline gelmiştir. Hiperaktivite okul çağındaki çocukların % 3-5'inde bulunan ve erkek çocuklarda kızlara oranla 3 kez daha fazla görüle psiko-eğitimsel bozukluktur.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda uygulanacak tedavi yöntemi, hastalığın düzeyine göre belirlenir. Düşük oranda bir dikkat eksikliği söz konusuysa ilaç kullanımına gerek duyulmaz.
Hiperaktivite kendiliğinden geçer mi? Hiperaktivite bozukluğu (ADHD), genellikle çocukluk döneminde başlayan ve çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde devam edebilen bir durumdur. Hiperaktivite belirtileri zamanla azalabilir veya değişebilir, ancak çoğunlukla tamamen kendiliğinden geçmez.
Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
Bu sorunun zeka ile ilgisi yoktur. Toplumda yaygın olarak hiperaktif çocukların zeki olduklarına inanılmaktadır. Oysa hiperaktif çocukların çoğu normal bir zekaya sahiptir. Ayrıca zeka geriliği olup da hiperaktif olan çocuklar da vardır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluktan başlar ve çok sıklıkla (% 60 – 70) erişkinliğe kadar sürer (Ercan, 2012). Bu bozukluğun görüldüğü çocuklar, bir amaca yönelik olmayan aşırı hareket içindedirler.
Hiperaktivite aşırı hareketli anlamına gelmektedir. Hiperaktivite aşırı hareketli anlamına gelse de her hareketli çocuk hiperaktif değildir. Hiperaktif çocuklarda hareketlilik erken dönemde başlar.
Dikkatli Olun ve Öfkelenmeyin: Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapabilir. Onu sakin bir şekilde dinleyerek, ona bunu neden yaptığını sorun. Asla ona karşı sinirli olmayın ve bağırmayın. Eğer çocuğunuz yaramazlık yapmadığı halde ona öfkeli davranırsanız, size kızıp yaramazlık yapabilir.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri