Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin. Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın. Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
İlgili 18 soru bulundu
Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
uygulanmadan önce ısıtılmalıdır. · Kan ve kan ürünlerini ısıtmak için; sıcak su içinde, radyatör üzerinde, soba yanında, battaniye altında, hasta/yakını bedeninde bekletme gibi ısının kontrol edilemediği yöntemler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Hastalara gün içerisinde bol miktarda sıvı almaları, istirahat etmeleri, soğuktan korunmaları, sıcak çorba ve çay gibi sıvı gıdaların tüketimine ağırlık vermeleri ve bol miktarda C vitamini alacak şekilde beslenmeleri tavsiye edilir.
İstirahat edilmeli: Üşütme semptomları yaşanıyorsa, iyileşmenin önemli adımlarından biri de dinlenmektir. Bu süreçte bol bol istirahat etmelisiniz. Nane limon, ballı süt ve ıhlamur içilmeli: Üşütme sonucu mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun cevabı olarak nane ve limonu suda kaynatarak tüketilmesi verilebilir.
Hastalık 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Çok yaşlı, bağışıklık sistemi güçsüz kişilerde bazı ikincil bakteriyel enfeksiyonlar da görülebileceği için süreç uzayabilir.
Hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden mekanizmasının tümüne “hipotalamik termostat” adı verilir.
Vücut, soğuğa karşı korunmak için deri ve deriye yakın dokulara vazokonstriksiyon işlemleriyle kan akışını azaltır. Bu tepki deriyi ve ona yakın dokuları soğutmasına karşın iç dokuların sıcaklığını korur. Vazokonstriksiyon, deriden gelen soğuk sinyallerle denetlenir.
Arslan, kış aylarında keçiboynuzu pekmezi, kestane ve salebin de tüketildiğinde vücudu sıcak tuttuğunu ifade ederek, “ Bizim için önemli olan keçiboynuzu pekmezi. Pekmez zaten kültürümüzde çok yaygın bir besin ancak keçiboynuzu pekmezinin vücuda ısı ve direnç kazandırmada daha yardımcı olduğunu görüyoruz.
Üşümemek İçin Baharat Tüketilmeli
Bu problemi önleyebilmek için karabiber, kekik, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar tüketilmelidir. Bu baharatlar, yemek sırasında kullanılamıyorsa çaylara katılabilir. Sonbaharda ayrıca ara öğünlerde küçük bir avuç badem, fındık, mandalina gibi meyveler de tercih edilmelidir.
Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Ayak üşümesi çoğunlukla geçici ve zararsızdır, ancak daha ciddi sağlık koşullarına işaret edebildiği durumlar da olabilir. Kadınlarda üşüme olayı her zaman erkeklerden daha fazladır. Bunun bir nedeni, kadınların istirahat halindeki metabolizma hızının daha düşük olmasıdır.
Gece ayak yanmasının en belirgin nedenlerinden biri de gün boyunca ayakta durulması olarak bilinir. Bunun yanında yanlış ayakkabı seçimi, diyabet, sinir sıkışması, ayak mantarları nedeniyle de gece ayak yanması meydana gelir. Gündüz görülen ayak yanması gece boyunca şiddetli şekilde görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri