Osmanlı Devleti'nin Budin eyaletindeki son valisi ve meşhur Budin kahramanı. Asıl adı Abdurrahman'dır. Doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir. Yeniçerilikten yetişti. Yüksek zekası ve kabiliyeti ile 1668 yılında Yeniçeri ağası oldu.
İshak Paşa sarayının yapımı; IV. Murat'ın, İran Seferinde (1634) Osmanlı ordusuna cesaret ve kahramanlık göstererek, sağ kolunu kaybeden 'Çolak' lakaplı Abdi Paşa ile başlamış, İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.
İshak Paşa Sarayı'nın en önemli özellikleri arasında, benzersiz yüksek kabartma ve diğer tekniklerle oluşturulmuş taş işçiliği olduğunu belirten Korkmaz, “Bölgedeki beylerin ekonomik gücünü ortaya koyan taş işçiliğinde yerel üslup (Gürcü, Kafkas, İran) özellikleri, geleneksel Türk sanatının izleri, özellikle Selçuklu, ...
İshak Paşa Sarayı Ağrı'da yapılmış en önemli eserlerden biridir. Ayrıca Ağrı'da yapılmış en büyük tarihi yapıdır. İshak Paşa Sarayı çevre ülkelere Osmanlı Devleti'nin gücünü ve ihtişamını göstermek amacı ile yapılmış bir tarihi yapıdır.
Sabahtan akşama kadar yemeden içmeden, Ağrı'nın eteklerinde koyunlarını otlatan çobana bakar dururmuş. Duruma sinirlenen Paşa, 'Bana öyle bir saray yapın ki, hiçbir yerinden dağ görünmesin' demiş. Ustalar bu emir üzerine dağın görünmediği tek yeri bulup, İshakpaşa sarayını inşa etmişler…”
İlgili 31 soru bulundu
Taş duvarların içinde görülen boşluklar, sarayın, kalorifer tesisatı andıran merkezi ısıtma sistemiyle ısıtıldığını gösteriyor. Yapının saray bölümü iki kattan oluşuyor. 366 oda bu iki kat içinde yer alıyor.
Neden derseniz ben Iğdır`dan da Ağrı`dan da Doğubayazıt`tan da Ağrı Dağı`nı gördüm. Çok yakından bakınca görüntü bozuluyor gibi ama Kars`tan dağ zirvesindeki karlar ile harika gözüküyor, özellikle de masmavi gökyüzüyle açık havada seyrine doyamayacağımız manzara oluşturuyor."
Giriş Ücreti : 70 TL - Durum: AÇIK-PAZARTESİ GÜNLERİ KAPALIDIR.
İshak Paşa (d.? - ö. 1487, Selanik) II.
İshâka merâm üzere kerem kıl dü cihânü'İfadesinden sarayın Hicri 1199 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Bu tarih Miladi 1784 yılının karşılığıdır. Burada adı geçen İshak Paşa'nın söz konusu tarihte, bölgenin sorumlusu II. İshak Paşa olduğu konusunda tereddüt yoktur.
İshak Paşa Sarayı'nın altın kapısı, bugün hâlâ Moskova Müzesi'nde sergilenmektedir.
Yeni 100 Türk Lirası'nın arkasında İshak Paşa Sarayı, 50 YTL'de Kapadokya motifleri yer aldı.
İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir.
Birinci Dünya Savaşı'na kadar Bayezid Sancağı bu saraydan yönetilmiştir. İshak Paşa Sarayı Ne Zaman Yapılmıştır? Sarayın yapımına 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanılmış, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784'te (99 yılda) tamamlanmıştır.
Basında 1.000 odalı saray olarak yer alması üzerine Erdoğan, sarayda 1150 oda olduğunu ve "itibardan tasarruf olamayacağını" belirtti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sarayın 2250 oda ile dünya şampiyonu olduğunu ileri sürdü.
Ağrı İlçenin güneyinde "kartal yuvası"nı andıran bir tepe üzerine kurulu bulunan tarihi saray, Osmanlı, Selçuklu, barok ve rokoko mimarisinden izler ve süslemeler taşıyor.
Rum Mehmed Paşa, Mahmud Paşa ve İshak Paşa gibi döneminin önemli devşirme devlet görevlilerinden biridir.
banisi olarak kabul edilen Bayezid sancakbeyi İshak Paşa ile Çıldır valisi Hasan Paşa'nın oğlu İshak Paşa'nın birbirine karıştırıldığı görülmektedir.
İshak Paşa, II. Mehmed saltanatında 1469-1472 yılları arasında ve II. Bayezid saltanatında 1481-1482'de sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. İshak Paşa devşirmelerden olup, Saruhanlı Paşayiğit'in kölesidir. İshak Paşa'nın İstanbul'un fethi sırasında Anadolu Beylerbeyi olduğu bilinmektedir.
İshak Paşa Sarayı; Eski Beyazıt'ta bulunan Birinci Dünya Savaşı'na kadar Bayezid Sancağı'nın yönetildiği bir yapıdır. Sarayın yapımı doksan dokuz yıl sürmüştür ve Küçük İshak Paşa zamanında 1784'te tamamlanmıştır. Mimarı, Ahıskalı ustalardır. İshak Paşa Sarayı Türk kültür tarihi açısından oldukça önemlidir.
Açılış Saati: 09. 00 Kapanış Saati: 17. 00 Gişe Kapanış Saati: 16. 30 Pazartesi günleri kapalıdır.
Müzeye giriş ücreti güncel 50 TL'dir. Müzeye ziyaret saatleri yaz ve kış dönemi olarak iki dönem üzerine belirlenmiş. 1 Nisan – 31 Ekim yaz döneminde müzeye 10.00 – 17.00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. 31 Ekim – 1 Nisan Kış Döneminde ise ziyaret saatleri 09.00 ile 18.00 olarak belirlenmiş.
Diğer taraftan Ermeniler Ağrı dağını dünyanın anası olarak kutsallaştırmakta ve muhayyel Ermenistan'ın merkezi olarak göstermektedirler. Türkiye dışındaki Ermeniler, özellikle de Sovyet Ermenistanı ruhanî lideri I. Vasken, Ağrı dağının kendi vatanlarının merkezi olduğunu açıkça ileri sürmektedir.
Ağdı Doğubeyazıt'ta yaşayan aşiret lideri köy ağası Ahmet Ağrılı Çoktin'da Ağrı dağının tapusu var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri