• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Asistoli ve NEA'de defibrilasyon faydalı değildir.
Bu durumlarda tek etkili tedavi elektriksel defibrilasyondur. Defibrile edilebilir kalp ritimleri ventriküler fibrilasyon ve ventriküler taşikardidir. Ventriküler fibrilasyon (VF), ventriküllerin hızlı, etkisiz ve düzensiz kasılmaları ile karakterize bir aritmidir.
Asistoli, şok uygulanamayan bir ritimdir. Yüksek kaliteli CPR minimum (beş saniyeden az) kesinti ile sürdürülmelidir. Ayrıca ileri havayolu girişimi (endotrakeal entübasyon) için CPR durdurulmamalıdır. Epinefrin her 3 ila 5 dakikada bir intravenöz (IV)/intraosseöz (IO) 1 mg dozlarda uygulanmalıdır.
Ani kardiyak arrest, koroner kalp hastalığına bağlı erişkin ölümlerinin % 60'ının fazlasından sorumludur (1). Bu ölümlerin çoğunda mevcut olan başlangıç ritmi, ventriküler fibrilasyon (VF) veya nabızsız ventriküler taşikardidir (nVT).
İlgili 45 soru bulundu
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Sok sonrası 100mg 5 . Sok sonrası 50 mg IV uygulanmalıdır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
Her Yerde Ani Kalp Durması Yaşayabilir
Türkiye distribütörü olan İncekaralar tarafından pazara sunulan AED 2152K ile, Ani Kalp Durması vakalarında ambulans veya uzman bir doktor olay yerine ulaşıncaya kadar kişiyi yaşama döndürebilecek elektroşok işlemi zaman kaybetmeden uygulanabilir.
VF veya nVT: (3. şoktan sonra) Yetişkin hastalarda: 300 mg İV (%5 Dekstroz ile 20 ml'ye tamamlanır), 10 dk sonra 150 mg İV tekrarlanarak uygulanır. Çocularda 5 mg/kg IV bolus olarak 2 doz uygulanabilir. Trombofilebit riskinden dolayı geniş çaplı periferik venlerden verilmesi ve arkasında IV sıvı gönderilmelidir.
Özellikle yapısal kalp hastalığı olanlarda, kardiyoversiyon sonrası nadiren pulmoner ödem gelişebilir. defibrilasyondan farklı olan bir uygulamadır. Defibrilasyon ile kardiyoversiyon arasındaki en önemli fark defibrilasyon işleminin “asenkron”, kardiyoversiyon işleminin ise “senkronize” olarak yapılmasıdır.
EKT'nin en sık uygulandığı rahatsızlık ağır depresyon tablolarıdır. Bu hastalıkta kişi yoğun üzüntü, elem, dikkat kaybı, iştah ve uykuda bozulmalar yaşar, intihar fikri ya da girişimi olabilir. Bu durumu önleyebilmek için EKT uygulanır. Mani ve şizofrenide de EKT uygulanabilir.
Çoğu elektif kardiyoversiyon, kalbin üst odacıklarında (kulakçık) bir ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için yapılır. Atriyal fibrilasyon genellikle yaşamı tehdit etmez, ancak kalbin daha az kan pompalamasına ve düzensiz veya hızlı kalp atışına neden olabilir.
Kardiyoversiyon, artmış otomatisite ile giden taşikardilerde yararsızdır. Örneğin, multifokal atriyal taşikardi yüzey EKG'de atriyal fibrilasyonla karışabilir ancak tedavide kardiyoversiyon uygulanmaz.
Nabızsız ventrikül taşikardisi bir arrest ritmi olmakla beraber hemen resüsitasyona başlanmalı ve acil defibrile edilmelidir. Genelde düzenli bir ritim olmakla beraber ventriküler taşikardinin başlangıç ve bitiş dönemlerinde düzensiz olabilirler.
Kalbe defibrilatörle şok verilebilmesi için kalbin, ventriküler fibrilasyonda ya da nabızsız ventriküler taşikardi ritminde olması gerekir.
Defibrilatör, hayatı tehlikeye atabilecek kardiyak (kalple ilgili) ritim bozukluklarında, ventriküler (kalp karıncıklarındaki) fibrilasyonda (V-fib) ve kalp atımı alınamayan ventriküler taşikardi (V-tach) durumunda kullanılır.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Kalp durduktan sonra defibrilatör işe yaramaz. Bu sırada sadece CPR (Kardiyopulmoner Resüsitasyon, ilaçlar ya da "yapay solunum") işe yarar. Filmlerde görülen düz çizgi, her zaman kalp durmasına işaret eder. Dolayısıyla defibrilatör bu durumlarda hemen hemen hiç kullanılmaz.
Kardiyak arrestte adrenalin dozu;
Defibrile edilemeyen ritmlerde (Asistoli/NEA) durumlarında asistoli doğrulanır doğrulanmaz adrenalin uygulamasına başlanmalıdır.
Adrenalin, şoklanamaz ritmlerde mümkün olan en kısa sürede verilmeli. Şoklanabilir kardiyak arrest ritmleri için ise 3 defibrilasyon girişiminden sonra kullanılmalı.
Çünkü adrenalin ampuller 1 mililitrede (mL) ya da 1 cubic centimeter'de (cc) 0.25, 0.5 veya 1 mg dozlarında olabiliyor. Kendi pratik hayatımda 0.25'lik ampuller çok gördüğümü söyleyemem ama 0.5 mg ve 1 mg'lık ampuller bütün dünyada oldukça yaygın olarak kullanılanılıyor.
İlaç uygulama dozu ve uygulama hızı endikasyona göre değişmektedir. Bu nedenle amiodaron endikasyonuna dikkat edilmelidir. Amiodaronun %5 dextroz içerisinde verilmesi ilacın etkinliği açısından önemlidir. Stabil dar QRS taşikardilerde Amiodaron kullanılmamalıdır.
Amiodaron, çeşitli kardiyak ritim bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılan bir antiaritmik ilaçtır. Buna ventriküler taşikardi (VT), ventriküler fibrilasyon (VF) ve geniş kompleks taşikardinin yanı sıra atriyal fibrilasyon ve paroksismal supraventriküler taşikardi dahildir.
Hipoksi. Asfiksiye bağlı kardiyak arrest hastaları standart ileri yaşam desteği algoritmalarına uygun şekilde resüsite edilir. Asfiksi/hipoksemi geri döndürülebilir olduğu için, nedeni belirlenerek en hızlı ve uygun şekilde tedavi edilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri