- Çölde yaşayan insanlar genelde et ile beslenirler. Çeşitli hayvanlardan gelen bu et toprak bozulmaması için altında saklanır.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok seyrektir, sıcaklık gün içerisinde büyük oranda değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur. Bu sorunları aşmak için çok çeşitli fizyolojik ve davranışsal uyumlar evrimleşmiştir.
Çöl yıllık yağış miktarının 250 milimetreden az alan bölgelere verilen isimdir. Çöller ve sıcaklık farkının oldukça fazla olması ile bilinir. Nemliliğin az olmasından dolayı gece ve gündüz sıcaklığı arasında çok büyük farklar vardır. Çöllerde bitki örtüsü oldukça seyrektir.
"Kır, sahra, çöl" anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Bitkiler çok fazla nem depolar, bu nedenle hayvanlar ihtiyaç duydukları nemi onlardan alabilirler. Çöl çalıları genellikle bir hayvana bir sonraki yiyecek veya içilebilir su kaynağı avı için yeterli beslenme sağlayan meyveler sunar.
İlgili 17 soru bulundu
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
- Çöl ikliminin de yağış olmadığından dolayı nem oldukça azdır. Bu yüzden günlük sıcaklık farkları da oldukça fazladır. - Çöl ikliminde yıllık yağış miktarı 200m'den azdır. - Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur.
Safari sırasında araçlar konvoylar halinde seyahat ediyor, gün batımında duruyor ve birlikte akşam yemeği için kampın yolunu tutuyorlar.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Dünya yüzeyinin yaklaşık 1/3'ü çöldür. Coğrafi durumuna göre dört tür çöl vardır [1]: Kutup Çölleri: Antarktika, Arktik. Subtropikal Çöller: Sahara, Avustralya, Arap, Kalahari, Suriye.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür.
Gobi Çölü'nde oldukça ender rastlanan bir ayı olan Gobi ayısı vahalarda ve kayalıklarda yaşayarak çöl yaşamına adapte olmuştur. Oldukça küçük ve soluk renkli bir posta sahip olan Gobi ayısı Tibet ayısının beyaz gerdanlık özeliğine sahip değildir.
Basit bir ifadeyle, çöl tarımı, sorgum gibi kurak koşullar için çok uygun mahsullerin yetiştirilmesidir. Başka bir deyişle, normalde su stresi koşullarına dayanan mahsullerin sıcak ve daha az su koşullarına dayanacak şekilde yetiştirildiği tarım türüdür.
İnsanlar çöllerde yaşamayı pek tercih etmezler. Çünkü çöllerde su kaynağı sınırlıdır ve su bulmak çok zordur. Sıcaklık çok fazladır ve sürekli kum fırtınalar çıkmaktadır. Çöllerde olan evler de kerpiçten veya taşta yapılmış evlerdir.
Lut Çölü
2005 yılında, çöldeki Lut Wadi bölgesindeki hava sıcaklığı 70.7°C olarak ölçülmüştür, bu da Dünya'nın bilinen en yüksek sıcaklık rekorudur. Çölde gündüz vakti, safari turları, trekking, kum kayması gibi macera sporları yapılabilirken, geceleri de muhteşem gökyüzü manzarası gözlemlenebilir.
"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
"Hayat suyunu" Alman Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü yetkilisi, "Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı ve su sıkıntısının had safhada olduğu çöllerle kaplı Kuzey Namibya'ya yüzyıllarca yetecek kadar büyük bir su kaynağı bulduk" dedi. 10 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilen su kaynağının çok temiz olduğu ...
Yüzücüler Mağarası Sahra Çölü'nden elde edilen arkeolojik bulgular arasında belki de en dikkat çekicileri, yaklaşık 9.000 ila 6.000 yılları arasında tarihlendirilen "Yüzücüler Mağarası"ndan (İng: "Swimmers' Cave") elde edilenlerdir.
Düşük nemde bile havadan su buharı emmek için güneş ışığı kullanan, sünger benzeri cihaz sayesinde çöl gökyüzünden bile su elde etmek mümkündür. Cihaz içerdiği sünger benzeri soğurucunun her kilogramı için günde 3 litre su üretilebiliyor ve araştırmacılar gelecekteki versiyonların daha da iyi olacağını söylüyor.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
2. Soğuk Çöller
Soğuk çöller ekvatordan uzak bölgelerde bulunur. Antarktika'nın büyük bölümü soğuk çöldür. Hatta burası Büyük Sahra'dan bile büyük olduğundan dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilir. Orta Asya'daki Gobi Çölü de bir başka soğuk çöldür.
Lut Çölü, İran
Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C'lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü'ne gitmeleri tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri