Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır. Bu, okulun tatil olduğu dönemde yapılabilir. Bu uygulama ilacın hala gerekip gerekmediğini gösterecektir.
Dikkat eksikliği tedavisinde Concerta Dozu ve Uygulanması
Concerta günde bir kez, sabahları yemekle birlikte veya aç karnına alınır. Tablet bütün olarak yutulmalı ve ezilmemeli, çiğnenmemeli veya kırılmamalıdır.
Eğer siz/çocuğunuz bu ilacı almayı aniden bırakırsa, DEHB belirtileri geri gelebilir ya da ruhsal çöküntü gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Doktorunuz ilacı tamamen bıraktırmadan önce, ilaç miktarını her gün kademeli olarak azaltmak isteyebilir.
Doz ve kullanım: Kısa etkili metilfenidat preparatlarının etki süresi 1-4 saat olduğu için günde iki veya üç defa kullanılması gerekir. Normalde 5 mg günde iki veya üç kez başlanır ve günde 60 mg'a kadar çıkılabilir. Concerta için 72 mg üzerindeki dozlarda dikkatli olunmalıdır.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
İlgili 25 soru bulundu
CONCERTA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
CONCERTA'yı bırakmadan önce doktorunuzla konuşun. Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır.
Psikoloji alanından herhangi bir tedavi almanın KBB, dahiliye gibi alanlardan tedavi almayla arasında hiçbir fark yoktur. Sicile işlenen bir durum yoktur.
Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
CONCERTA'nın halen metilfenidat almayan ya da metilfenidat dışında başka stimulan ilaç almakta olan hastalar için önerilen başlangıç dozu çocuklar ve adolesanlarda günde bir kez 18 mg ve yetişkinlerde günde bir kez 18 -36 mg'dır.
Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçların en yaygın bilinen yan etkileri şu şekildedir: İştahsızlık. Bağımlılık. Aşırı sinirlenme.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25.07.2006 tarih 037817 (2006/90) sayı ile, Kırmızı Reçete ile Verilmesi Gereken CONCERTA 18 mg – 36 mg – 54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin Genelge yayımlanmıştır.
Temel etkileri: Metilfenidat beyinde dopamin ve noradrenalin işlevlerini düzenler. Etki mekanizması bu moleküller aracılığıyladır. Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırır. Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder.
Değerli Meslektaşımız,
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Bakanlığımızın 06.08.2007 tarih ve 42854 sayılı yazısında belirtildiği üzere: Durogesic (tüm formları), Ritalin ve Concerta 18mg, 24mg ve 72mg için hastanın raporu var ve raporda ilaç ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyosa, GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir.
Zorunlu olmadıkça dikkat eksikliği veya hiperaktivite ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Bu ilaçların iyi bilinen yan etkileri şunlardır; uyku problemleri, iştahta azalma, kilo kaybı, artmış kan basıncı ve kalp hızı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, rebound etki, irritabilite , sinirlilik.
Dikkat eksikliği tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız yöntemler 3'e ayrılır. Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır.
Demir ve B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et ise bu nedenlerden kaynaklanan dikkat eksikliğinin önüne geçebilir. Düzenli olarak ve yeteri kadar tüketildiği takdirde beyin hücrelerini koruyan ve yenileyen kırmızı et, dikkat dağınıklığını da ortadan kaldırır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite (DEHB), kişinin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, ataklık, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat süresinin kalıcı ve sürekli olarak kısalığı ile kendini gösteren ve erken çocukluk dönemlerinde başlayarak yaşam boyu devam edebilen bir bozukluktur.
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Concerta, Dehb 'in (Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu) tedavisinde kullanılan bir tür ilaçtır.
İlaçlar DEHB'yi iyileştirmez, ancak reçete edildiği gibi alındığında dikkat dağınıklığı belirtilerini tedavi etmenin oldukça etkili bir yolu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri