Batı ülkelerinde iştah açıcı ve ana yemek olarak tüketilen çorbalar, genellikle Türk mutfağının girişini oluşturmakla birlikte, geleneksel mutfak kültüründe üç öğünde yer alabilen bir yemek çeşididir. Besleyici ve doyurucu özellikleri nedeniyle Anadolu'da hâlâ özellikle kışın sabah kahvaltısında tüketilmektedir.
Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çorbalar, öğün başlangıcı olarak kullanıldığında; mideyi sindirime hazırlama sürecine destek olurken; erken doygunluk sağlayarak fazladan enerji alımının da önüne geçiyor. Çorba içilerek başlanılan öğünlerde ortalama 200-250 kalorilik bir tasarruf sağlanıyor.
Fevzi Özgönül, kış aylarında hasta olmamak için yemeklerde çorbayı ihmal etmememiz gerektiğini söylüyor. Ancak doğru beslenmek ve fayda sağlamak için önce yemek sonrasında çorba içilmesi gerektiğini söylüyor Dr Özgönül.
'Soğuyan havalarla birlikte hastalıklara yakalanmamak için çorba tüketimine ağırlık verilmelidir' diyen Dr.Fevzi Özgönül, doğru beslenme adına çorbanın, yemekten sonra içilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
En az kalorili çorba hangisi? Mercimek çorbası kalori olarak 36 kalori ile en düşük az kalorili çorba olduğundan dolayı diyet çorbalar listesinin başındadır.
Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir. Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri.
mideyi yumuşatmak, sindirimi kolaylaştırmak için yaptığımız eylemdir ama yanlıştır. öncesinde yemek yenmeli ve çorba en son içilmelidir. böylece sindirim çok daha kolay olur ve şişkinliğin, hazımsızlığın önüne geçmiş olursunuz.
Hızlı sindirilen besinler midenizden hızla geçer, bu yüzden sizi tok tutmaz. Vücuda giren herhangi bir besinin mideden geçip bağırsağa geldikten sonra tam olarak sindirilmesi ise 24-36 saat sürüyor.
Üstelik kilo vermek isteyenler mutlaka çorba tüketmeli diyor uzmanlar. Ana yemek öncesi önden içilen sıcak bir çorba midede kapladığı alan ile hafif bir doygunluk hissi vererek çok fazla yemenin de önüne geçiyor.
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbaların sabahları aç karnına tüketilmesine de değinen Bayer "Çorba ve meyve suyu kahvaltı yerine geçmez. Aç karnına kahvaltı yerine kokteyl tüketmek besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve tokluk süresinin oldukça azalmasına neden olur.
Son yıllarda yapılan bir çalışma çorba ve sulu/katı bir yemeğin mide geçiş hızlarını araştırmış ve çorbanın gastrik boşalım hızının yavaş olduğu sonucunu bulmuştur. Başka bir çalışmada ise çorba içiminden 20 dakika sonra yenilen katı öğünün bireyleri daha tok tuttuğu gerçeğine ulaşmıştır.
Çorba diyeti ile 1 haftada ortalama 5 kilo verilebilir. Diyetinizin sağlıklı olması için günlük besin ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir ve çorba bunun için harikadır. Çok çeşitli, besin değerleri yüksek, düşük kalorili çorbalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ayça Kaya, öğüne çorba ile başlamanın zayıflama sürecine çok faydalı olacağına dikkat çekiyor. Ancak Dr. Ayça Kaya, ekmek gibi karbonhidrat grubunda olan çorbaları tüketirken ekmekten vazgeçmelisiniz diyor. . Yemekten önce çorba içildiğinde, mide çorba ile şişer ve bu nedenle sıradaki yemek daha az tüketilir.
Çorbalar lif oranı yüksek olan bakliyat ve sebzelerle hazırlanan besin maddeleri olarak ifade edilmektedir. Sıcak ya da ılık tüketilmesi tavsiye edilen çorbalar metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır.
Çorba içmek, iştahı ve yemek yeme süresini uzattığı için besin tüketimini de dengeleyecek, böylece enerji alımını da azaltacaktır. Bu yüzden zayıflama diyeti uyguluyorsanız öğünlerinizde mutlaka çorbaya yer verin.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
Şöyle ki; vücut ihtiyaç duyduğu kalorinin altında kalori aldığı için kilo kaybı gerçekleşmektedir. Bu şekilde yapılan tüm gün çorba diyetleri uzun süre uygulandığında, vücuttan kas ile su kaybına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilmektedir.
Hazır çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR. Sebzelerde bol miktarda bulunan lifler, bağırsakların düzenli çalışmasına fayda sağlar. Ayrıca çorbanın büyük kısmı sıvı olduğu için özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacının karşılanmasında önemli ölçüde destek olur.
Çorba yiyerek kilo verilmesi için iki seçenek vardır.
Fazla yağlı türde çorbalar yerine diyet çorba tarifleri yapılmalıdır. Diyet çorba tarifleri Oktay Usta tarafından da yapılmakta ve tavsiye edilmektedir. En fazla önerdiği tarifler ise brokoli, yulaflı ve patatesli çorbalardır.
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içecekleri aynı anda tüketmeyin. Sıcak bir çorba içerken yanında soğuk su içmeyin. Hem diş hem de dişeti sağlığınız olumsuz etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri