Çorum ili, leblebisi ile tanınır. İlde toprak ve makine endüstrisi oldukça gelişmiştir. Osmancık ilçesinde pirinç üretimi etkin bir şekilde yapılmaktadır.
Çorum'da 500'e yakın KOBİ, ziynet eşyalarından yumurtaya, ayakkabıdan şırıngaya, makarnadan banyo gereçleri ve makine aksamlarına kadar pek çok ürünü 137 ülkeye ihraç ediyor.
Ankara Meydan Savaşı'ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet, oğlu (1413) II. Murat'ı Amasya'ya vali yapmıştır. Bu dönemde Çorum sancağı Amasya'ya bağlıdır. Çorum, Cumhuriyet dönemi ile birlikte, 20 Nisan 1924 tarihinde ilk kez kent statüsüne kavuşmuştur.
Bu ürünlerin yanında yetiştirilen başlıca ürünler; nohut, çeltik, şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, kuru soğan gibi tarla bitkileri yanında üzüm, elma, ceviz, kiraz gibi önemli meyve ürünleri ve ağırlıklı olarak iç pazarda tüketilen sebze ürünleridir.
Gordiana, önce Gordum'a, zamanla da Çorum'a dönüşmüştür. Eski Yunan kaynaklarında Çorum'un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir. Bizans döneminde de Evkaite diye geçmektedir. 1072 Malazgirt Savaşı ile Çorumlu olan vilayetin ismi 16. yüzyılın sonralarına doğru "lu" ekinin kaldırılması ile Çorum olarak kalmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Çorum'un meşhur yemekleri şunlardır; kuzu tandır, pastırmalı madımak, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, çatal aşı çorbası, Çorum baklavası.
- Erik, şeftali, elma, armut, ceviz ve bademlerin hasadı yapılır. Meyveler ambalajlanır.
Çorum'un Osmancık ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen “çoban çökerten” bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Afrodizyak etkisi bulunan bitkinin kilosu ise 80 liradan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor. Hormon üretimi için kullanılan çoban çökerten, tıbbın ham maddeleri arasında da yer alıyor.
Meyve olarak kavun, karpuz, ceviz, armut, ayva, kayısı, kiraz, erik ve elma yetişir. Ahmet Bey, Çatalkara ve Tokat, Narince sofralık üzümleri meşhurdur.
Beş bin yıl boyunca birçok uygarlığın merkezi olan ve değişik kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü konumundaki Çorum, Anadolu'nun 1071'de Malazgirt Savaşı'yla Selçuklu hâkimiyetine girmesinin ardından Danişment Ahmet Gazi tarafından 1075 yılında Türk hâkimiyetine alınmıştır.
Çorum şehrine o zamanlar Çorumlu denilmekteydi. Evliya Çelebi, Çorum adı üzerine iki rivâyet nakl eder: Birincisine göre şehrin havası ve suyu güzel olduğundan Selçuklu sultan' Kılıçarslan, oğlu Yakup Mirza ve yüzlerce çorlu hastayı bu şehre gönderip iyileştirdiği için şehre Çorum denilmiştir[7].
Vergi memurları, tıpkı Çorum'da olduğu gibi Kayseri'de de koca eşeği yatakta bulur. Kayserili de aynı cevabı verir: “Babam”. Bunun üzerine memurlardan biri, Kayseriliye dönüp “Senin bu yaptığını Çorumlu yapmadı. O koyuna 'Babam' demişti; sen eşeğe 'Babam' diyorsun” der.
Çorum'dan 2021 yılında 1 milyar 123 milyon 926 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 257 milyon 916 bin dolar ihracat gerçekleştirerek 43'cü sırada yer alan Çorum bu yıl ihracatta büyük bir rekora imza attı.
2022 yılına ihracat artışıyla başlayan Çorum, Şubat ayında da ihracat oranlarındaki yükselişini devam ettirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Ocak ayında 59 milyon 776 bin dolarlık yapılan ihracat Şubat ayında 86 milyon 414 bin dolara yükseldi. Çorum ihracatçı iller arasında da 22'ci sırada yer aldı.
Türkiye genelinde iller özelinde yapılan dış satım, depremlerin etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 1,5 düşerek 54,3 milyar dolara gerilerken, en fazla ihracat 24,4 milyar dolarla İstanbul'dan yapıldı.
Çorum, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 14 İlçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle, ayrıca 759 köy bulunmaktadır. Çorum ili, leblebisi ile tanınır. İlde toprak ve makine endüstrisi oldukça gelişmiştir.
ÇORUM ASLANI PARÇALAR
Mevzuu 'Çorum Aslanı.
Çorum Leblebisi - Çorum
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Duble, iri taneli, çifte kavrulmuş, Meşhur Çorum Leblebisi (Sarı Leblebi) 50 yıllık tecrübe ve ustalık ile ocağımızda özenle kavruluyor. Leblebiler kendi üretimimiz olup günlük olarak kavrulmaktadır.
Çorum'un beşlisi olarak adlandırılan özellikle düğün ve nişanlarda misafirlere ikram edilen düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava kentin en meşhur ve bölgenin kültürünü en iyi şekilde yansıtan beğenilen lezzetlerdir.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir.
Ortaköy ilçesi Çorum'un en fazla doğal güzelliğe sahip olan ilçesidir. Çorum'a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Ortaköy ilçesinde birçok Yayla ve dağ bulunmaktadır. Çorum halkı için de büyük önem taşıyan Ortaköy ilçesi aynı zamanda Karadeniz ve İç Anadolu kültüründe aynı anda yansıtmaktadır.
Osmancık merkez nüfusuna göre Sungurlu'yu geride bırakarak, Çorum'un nüfusu bakımından en büyük ilçesi unvanına sahip oldu.
Çorum'dan dönerken alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır; leblebi, ceviz, tulum peyniri, pirinç, ahşap el emeği ürünler ve bakır eşyalar. Çorum leblebisi yüzyıllardır bilindiği gibi Çorum'un en önemli hediyelik eşyaları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Çorum'un simgesi haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri