Tapu Devri Ne Zaman Olur: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuda yapılırsa sözleşmenin yapılması ile tapu devri aynı anda gerçekleşir. Sözleşme noter veya sulh hakimliği huzurunda yapılırsa sözleşme yapıldığı anda mülkiyet kendiliğinden geçiş yapmaz. Tarafların tapu müdürlüğünde devir işlemi yapılır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde genellikle taraflar tapunun ölüm akabinde devredileceğini öngörürler. Ancak bakıma alacaklısı sağlığında da tapuya giderek ölünceye kadar bakma şartı ile taşınmazı devredebilir. Bu durumda ölünceye kadar bakma sözleşmesinin tapuya şerh edilmesini tavsiye ediyoruz.
Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmesidir (BK.511). Ölünceye kadar bakma akdi tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılabilir. Bunun yanında noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılabilir.
MADDE 611- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Bu talep doğrultusunda mirasçıların saklı paylarının korunması ve hak kayıplarının önlenmesi amacıyla mirasçılara da sözleşmenin iptalini talep etme hakkı tanınmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali davası mirasçılar tarafından Borçlar Kanunu madde 615'e dayanılarak açılabilecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Bir malvarlığı ediminin devri karşılığında bir kimsenin hayatı sonuna kadar bakılmasını öngören bir sözleşmedir ömür boyu bakma sözleşmesi.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi yüzünden bakım alacaklısından alacaklı olan kişiler, alacaklarını alamadıkları gerekçesiyle söz konusu sözleşmenin iptalini isteyebilrler. Bakım alacaklısından nafaka alacağı olan kişiler de ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptalini isteyebilirler.
Bakım Alacaklısı Hakkını Devredebilir mi? Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısına sözleşme ile sağlanan hak bir başka kimseye devredilemez.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmelerinde Tapu Harcı
İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden (rayiç değer) az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından ayrı ayrı binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilecektir.
Ölünceye Kadar Bakma Akdi Bozulabilir Mi? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi bakılan kişinin ölümüyle kendiliğinden son bulur. Buna karşın taraflar her zaman karşılıklı irade beyanlarıyla sözleşmeyi sona erdirebilirler. Bu sözleşmenin feshi de mümkündür.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Eğer o tarihte tapu çoktan devredildi ise, tapu iptali için dava açarsınız açmasına ancak işiniz çok zor , zira o arada dayınız bunu iyi niyetli üçüncü kişilere devredebilir, geri alamamanız için türlü türlü işler yapabilir.
30 Yıllık Tapu Bozulur Mu? Bir taşınmazın Tapu Siciline kaydı kaç yıllık olursa olsun muris muvazaası davasına konu olması halinde bozulması mümkündür. Dolayısıyla 30 yıllık bir tapu hakkında muris muvazaası nedeniyle dava açılması halinde tapu kaydının iptal edilmesi mümkündür.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Vekâleten Yapılır Mı? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, ölüme bağlı olarak yer aldığı için burada vekâlet bulunmaz. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılıklı olarak iki kişi arasında yapılır.
Buna dair yapılan tapu işleminin bozulmasına imkan yoktur. Ancak tüm evlerin veya 5 evin bir çocuğa bırakılması halinde tapu işlemi bozulacaktır. Bazen de kişiler ileride sorun çıkmaması için tapudan satış yaparak bir çocuğuna tapu devri yapmaktadır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Bedelsiz yani satış olmadan yapılan tapu devrinde, kişinin 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır. Tapuda bağış işlemi için bazı evrakların tamamlanması ve hibe harcının da ödenmiş olması gerekiyor. İlk olarak bağış olarak verilen taşınmaza ait tapu senedi ile bağışı kabul eden kişinin kimlikleri gerekmektedir.
Kanunda açıkça bir yaş sınırı yok.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Uygulamada ölünceye kadar bakma sözleşmesi, genellikle noterler tarafından resmi şekilde düzenlenmektedir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir (TBK m.612).
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin İptali. Eğer tarafların sözleşme kapsamında belirledikleri yükümlülükler arasında ciddi bir orantısızlık bulunuyorsa taraflardan biri, 6 ay içinde bildirimde bulunmak kaydıyla sözleşmeyi her zaman feshedebilecektir.
Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.
Bakım alacaklısının bakım borçlusunu mirasçı atamasının miras sözleşmesi şeklinde yapılması zorunlu olup, aksi halde mirasçı atama geçersiz olacaktır. Miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısı bakım borçlusunun ivazına karşılık olarak ölüme bağlı tasarrufta bulunmaktadır.
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ - ÖLÜMDEN ÖNCE HÜKÜM DOĞURAN. İşlem; noterlikte, mahallinde veya cezaevinde, Noterlik Kanununun 84 - 89 maddeleri gereğince düzenleme biçiminde yapılır. Onaylama şeklinde yapılamaz. ilgili/ilgiller okur yazar olsun veya olmasın işlem mutlaka tanıklı yapılır. İlgilinin kimliği alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri