Özkubat, "Türkiye'nin sarı altını leblebi, Çorum'un özelidir, güzelidir.
Çorum Leblebisi - Çorum
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Genellikle "sarı leblebi" olarak bilinen bu tür leblebinin öğütülmesi ya da havanda dövülmesiyle leblebi unu elde edilir.
Çorum leblebisi diye bir şeyin olmadığını hatırlatan Başkan Gemi, “Çorum'da leblebi üretilmiyor. Çorum'da sadece leblebi çeşitlendiriliyor. Çorum'a leblebi Serinhisar'dan, Kütahya Tavşanlı, Kula ve Tavas'a bağlı Kızılca'dan gidiyor.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir.
İlgili 30 soru bulundu
Denizli Ticaret Borsası rakamlarına göre, Türkiye'deki leblebi ihracatının yüzde 50'den fazlası Denizli'den gerçekleştiriliyor. 2009 yılında 'Coğrafi İşaret Belgesi' ile tescillenerek üretimindeki temel esaslar belirlenen leblebi, Avrupa'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Avusturalya'ya kadar dünyanın birçok bölgesine ihraç ...
Extra Leblebi, Layt leblebi (seker + soya ), Sakızlı Leblebi, Çikolatalı Leblebi, Çıtır leblebi(soyalı), Acılı Leblebi, Karanfilli leblebi, Tuzlu Leblebi, Meyveli Leblebi, Sürmeli Kırık Leblebi, Kakaolu Leblebi, Ballı Leblebi gibi yirmiden fazla çeşidi bulunmaktadır.
Ülkenin leblebi pazarının yüzde 70'ini karşılayan Serinhisar ilçesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. 15 bin nüfuslu ilçenin tek gelir kaynağı olan leblebi için Leblebi Sanayi Sitesi bile kuruldu.
Köy leblebisi kendine özgü lezzeti ile nohuttan elde edilen bir atıştırmalıktır. Leblebi sağlık açısından da çokça fayda sağlar. Leblebi yüzyıllardan beri süregelen bir atıştırmalıktır. Akdeniz bölgesindeki ülkeler Ortadoğu Afrika ülkeleri tarafından sıklıkla tüketilen bir besin türüdür.
Türkiye'de "leblebi" denildiğinde ilk akla gelen Çorum'un sokaklarında yaklaşık 300 yıldır taze kavrulmuş leblebi kokusu eksik olmuyor. Kentteki üreticilerce özenle yetiştirilen nohut, maharetli ellerde zorlu sürecin ardından leblebiye dönüşüyor.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Ağın Leblebisinin raf ömrü Nekadardır Bozulur mu? Tekrarlı kavurma aşamalarından geçtiği için kolay bozulmayan ürünümüzü orijinal paketi içinde saklamanız önerilir. Hava, nem veya ışığa maruz kalmayan ağın leblebi 8-9 ay gibi uzun bir süre boyunca tıpkı ilk günkü gibi tazeliğini korur.
Leblebi şekeri leblebinin şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme. Özellikle Çorum'da üretilip satılmaktadır.
Peki, beyaz leblebi nasıl üretilir? Beyaz nohut kullanılarak hazırlanan beyaz leblebi doğal halde kavrulduğunda kendi yapısından kaynaklı beyaz renge sahiptir. Ancak beyazlığını daha keskin hale getirmek amacıyla bazı üreticiler beyaz leblebi yapımı için titanyum dioksit kullanır.
İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede inme, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski düşer.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Potasyum, lif, B ve C vitamini içeren leblebi tam bir bağışıklık dostudur. Gün içinde düzenli olarak ve ölçülü tüketilen leblebi, bedenin ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar.
Hindistan'da nohut tüccarlığı yapan Satish Gandhi, Çorum'da yapımının inceliklerini öğrendiği leblebiyi ülkesinde pazarlıyor. Hindistan'da nohut tüccarlığı yapan Satish Gandhi, Çorum'da leblebi yapımının inceliklerini öğrenmesinin ardından döndüğü ülkesinde 25 çeşit leblebi üretti.
İçi taze kavrulmuş sarı leblebi, dışı özel karışım (Leblebi, Soya Unu, Buğday Unu, Buğday Nişastası, Şeker, Su, Tuz) ile kaplanmış lezzetli bir atıştırmalık.
Leblebinin 100 gramında 268 kalori bulunmaktadır. 1 avuç (20 gr) leblebi 54 kaloridir. 1 kase ( 170 gr) leblebi 456 kaloridir. Leblebinin 100 gramı 38.34 gram karbonhidrat, 19.8 gram protein, 3.4 gram yağ, 21.4 gram lif içermektedir.
Sarı leblebi en meşhur leblebi çeşididir. Koyu sarı rengi ve siyah benekleri ile oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip olan sarı leblebiler, lezzetin en güvenli durağıdır. Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır.
%42 indirimle Kırık Leblebi 1 KG 105 TL'ye, %20 indirimle Haluk Aydın Kuruyemiş 500 gr Çifte Kavrulmuş Sarı Leblebi 81 TL'ye, %7 indirimle Tadım 90 gr Tuzlu Sarı Leblebi 41 TL'ye, %19 indirimle Çıtır Leblebi 120 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri