Bildiğin üzere x (cosinüs), y (sinüs) eksenleri var koordinat sisteminde. Birim çemberi çizer isen 0 derecede cos0=1 dir. Çünkü 0 derecede kosinüsü sorduğu için x eksenindeki değere bakarsın. Birim çemberde sin0 değeri ise 0 dır.
Merkezi orjin ve yarıçapı 1 birim olan çembere birim çember denir. Standart pozisyonda (Köşesi orjinde,bir kolu x ekseni ve yönü pozitif yönü) ve Ölçüsü olan açının birim çember üzerinde yay bitim noktası P(a,b) ise cos(0)=a ve sin(0)=b olarak tanımlanır.
- Cos90: 0 sayısına eşittir. Cos120 değerini bulmak için ise cos60 değerini bilmek gerekir.
Sinüs. α ölçülü açının gördüğü dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sinüsü denir. sin α ile gösterilir. Kosinüs. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kosinüsü denir.
Örnek...10 : sin100 .
İlgili 42 soru bulundu
cos2x = 1 - 2sin²x şeklinde olur. Yazılmış olan cos2x ifadesinin açılımlarından bir diğeri de sin²li formül olmaktadır. cos2x = cos²x - sin²x şeklinde verilmiş olan açılımında bu kez sin²x görüldüğü yere "1-cos²x" yazılabilir. cos2x = 2cos²x - 1 şeklinde olur.
Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları
1. f(x) = sin(x) işlevi dik üçgen'de karşı dik kenarın hipotenüse oranıdır. Koordinat Düzleminde "y" ekseni olarak tabir edilir. Bu işlevin tanım aralığı [-1,1] dir. Yani, sinüs fonksiyonunun değeri -1'den küçük 1'den büyük olamaz.
cos(120) = -cos(60)
Bu değer üzerinden gedildiği vakit cos 120 değeri = - 3/5 olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunu - 0,6 şekilde de anlatmak ve yazmak mümkün.
Cos 60 = 1/2 şeklinde ifade edilmektedir. Verilmiş olan 30 ve 60 ile 90 derece üzerinde özel üçgen kapsamında bu değer ortaya çıkar. Yani işlem olan temel olarak 30/60/90 üçgeni şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifade üzerinden üçgen üzerindeki kenar uzunlukları verildiği vakit, cos60 değeri kolaylıkla bulunabilir.
Sekant, trigonometrik bir fonksiyondur. Trigonometrik kosinüs fonksiyonunun çarpmaya göre tersi olarak tanımlanır. sec veya sc olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak bir dik üçgende, hipotenüs'ün komşu dik kenara oranına sekant denir.
Bu değerlerle sin20'yi hesaplayabilirsiniz. Zincirlerin hesaplanması aşağıdaki gibidir: hesaplanan: sin20 = 3/5 = 0.6 Sin20 Diğer trigonometrik fonksiyonlar ve matematiksel görevlerle birlikte kullanılır. Ek olarak, SIN20 diğer tüm sinüs fonksiyonları olarak da kullanılır.
MS 9. yüzyılın başlarında, Muhammed ibn Mūsā al-Khwārizmī doğru sinüs ve kosinüs tablolarını ve ilk teğetler (tanjant) tablosunu üretti. Aynı zamanda küresel trigonometri alanında da öncüydü.
Çift fonksiyon
Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir çift fonksiyonun grafiği, y eksenine göre simetriktir. Yani y eksenine göre yansıtıldıktan sonra bile grafiği değişmez. Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
4-sin90=1'dir.
Verildiğine göre bu açıların sinüs değerlerine göre sıralanması nasıl olur? Çözüm şu şekilde olur: c = sin 105, sin 75'e eşit olur. Tüm açıların birinci bölgede olmasından dolayı sinüs değeri büyüdükçe, bu değer de büyüyecektir.
Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın x eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun x ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının yanındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
Sin37 değeri sayısal olarak 0,6 ya da 3/5 kesri değerine eşittir. Fizik problemlerinde bu değer direkt olarak verilebilir. Sin37 Nasıl Bulunur? Sinüs 37 derecenin karşılığı 0,6 sayısına eşittir.
Kotanjant kısaca cot olarak ifade edilir. Formülü cot(A)= 1/tan(A) = cos(A)/sin(A) = b/a şeklindedir. Sekant kosinüsün çarpmaya göre tersi olarak ifade edilebilir. Formül sec(A) = 1/cosA = c/b şeklindedir.
Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına sinüs (paranazal sinüs) adı verilmektedir. Yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsler (sfenoid sinüsler) olmak üzere beş çift sinüs mevcuttur.
Trigonometrik işlevler
Tanjant işlevi (tan), karşı kenarın komşu kenarı oranıdır.
Birim çemberden hatırlayacağınız, trigonometrinin temel eşitliklerinden biri, Kos kare teta artı sin kare tetanın 1'e eşit olduğudur. Ve bu eşitliğin iki tarafından da sin kare teta çıkaracak olursak, Kos kare teta eşittir 1 eksi sin kare teta elde ederiz.
Birinci bölgede cos ve sinüs 0-1 aralığında olduğundan; tanjant, sinüsün 0 ve 1 aralığında bir sayıya bölünmüş hali oluyor. Bir sayıyı 0-1 aralığındaki başka bir sayıya böldüğümüzde elimizdeki sayı büyüdüğünden tanjant her zaman daha büyük oluyor.
Tan2x Açılımı ve Konu Anlatımı
Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır. Tan2x = tan(x+x) olarak ifade edilmektedir. Buna karşılık tan2x= (tanx + tanx)/(1-tanx.tanx) simgeleriyle sergilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri