Emlak Vergisi Ödenmeden Tapu Devri Yapılır mı? Gayrimenkulünü satacak kişilerin tapu devri işlemlerinden önce emlak vergisini ödemesi gerekir. Alım satım işlemlerinde evin önceki tüm borçları gibi emlak vergisi borcu da satıcıya aittir.
Vergi Borcu Varken Satış Yapılır Mı
Kanun metninde “devir ve ferağ” yapılamayacağından bahsedilmektedir. Dolayısıyla sadece satış değil, bağış, hibe, trampa gibi işlemlerde de emlak vergi borcunun olmaması aranılması gerekecektir.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
7327 sayılı Kanunla Emlak Vergisi Kanunu'nun 30. Maddesinin 8. Fıkrasında değişiklik yapılarak; miras, mahkeme kararı, cebrî icra, kamulaştırma hâlleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer hâller hariç emlak vergisi borcu bulunan bina ve arazinin devir ve ferağı yapılamayacağı hükme bağlandı.
İki taksit halinde ödenen emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme faizi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi gecikme faizi aylık olarak yansıtılmaktadır. Oran %2,5 olarak belirlenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
sorusunun cevabını vermek için öncelikle emlak borcunun öğrenilmesi gerektiğini hatırlatmak gerek. Emlak vergisi olan evin satışı yapılır ancak alıcı emlak vergisi borcunun satıcıdan ödenmesini istememesi halinde bu borcu da üstlenmiş olur.
Kural olarak her türden borcun devredilmesi yasal olarak mümkündür. Emredici veya kamu hukuku kurallarına göre borçlunun bizzat ödemek zorunda olduğu borçlar ise istisnadır. Bunun dışında şarta veya vadeye bağlı borçlar, henüz mevcut olmayan fakat gelecekte doğacak olan borçlar da devredilebilir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı olan herkesin ödemekle yükümlü tutulduğu emlak vergisi her sene düzenli olarak tahsil edilmektedir. Ancak bazı kişiler emlak vergisi muafiyeti hakkı olmamasına rağmen tahakkuk eden vergi borcunu ödemezken borcun birikmesi sonucunda icra ve haciz korkusu yaşamaktadır.
Bilindiği gibi, murisin (ölen kişi) vergi borçlarından mirası reddetmemiş kanuni mirasçılar sorumludur. Yasal düzenleme gereği, ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine intikal eder.
l 6183 sayılı yasa gereğince vergi borcu olanlar 6 aya kadar taksitlendirme imkanına sahiptir. Bu sayede bankalar kredi taleplerini taksitlendirme koşuluyla kredi sunabilir. l Kısaca hem yasa hem de mevzuat gereğince bankaların olumsuz geri dönüş yapmamaları gerekir.
Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanıyor.
Gayrimenkul üzerindeki haciz kalkmadan yapılan tapu satışlarında, satış işlemi gerçekleştikten ve alacaklıya borcun tamamı ödendikten sonra menkul üzerindeki haciz kaldırılıyor. Fakat kamu hacizlerinde satışa kısıtlama getirilerek, kamu tarafından haczedilmiş menkul veya gayrimenkuller doğrudan satılamıyor.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Bu çerçevede mirasçının vergi borçları da doğrudan mirasçılara geçecek ve mirasçılar bu borcun ödenmesinden de sorumlu olacaklardır. Birden fazla mirasçı olması halinde mirasçılar arasında paylaşma yapılana kadar terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelecektir (TMK 640).
Ancak daha önceki yazılarımdan da hatırlanacağı gibi borç şahsidir. Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
“Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.” Bu durumda TMK 224. maddeye göre, eşlerin her biri, üçüncü kişilere karşı sadece kendi mal varlığı ile sorumlu olacaktır.
SGK veya vergi borcu ileri sürülerek gerçek veya tüzel kişilerin kredi talepleri reddedilmemelidir.
Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.
Vergi borcu yoktur yazısı nereden alınır? Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır.
Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder? Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri