Kosinüs işlevi (cos), komşu kenarın hipotenüse oranıdır.
Kosinüs kısaca cos olarak gösterilmektedir. Formülü ise Cos(A)=komşu kenar/hipotenüs = b/c şeklindedir. Bir üçgenin A açısının komşu kenarının hipotenüse uzunluğuna oranlanması şeklinde bulunabilir. Tanjant kısaca tan olarak ifade edilir.
cosA=a/h Kosinüs'ün periyodu. Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın x eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun x ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının yanındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları
1. f(x) = sin(x) işlevi dik üçgen'de karşı dik kenarın hipotenüse oranıdır. Koordinat Düzleminde "y" ekseni olarak tabir edilir. Bu işlevin tanım aralığı [-1,1] dir. Yani, sinüs fonksiyonunun değeri -1'den küçük 1'den büyük olamaz.
Kosinüs teoremi geometride üçgen üzerinde iki kenarı ve aralarındaki açı verildiği zaman bilinmeyen kenarı bulmak amacı ile kullanılan formül olmaktadır. - Cos90: 0 sayısına eşittir.
İlgili 45 soru bulundu
cos(120) = -cos(60)
Bu değer üzerinden gedildiği vakit cos 120 değeri = - 3/5 olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunu - 0,6 şekilde de anlatmak ve yazmak mümkün.
Bu sayı hem farklı geometrik işlemlerde hem de matematiğin değişik işlemlerinde kullanılmaktadır. Cos60 Değeri Kaça Eşittir? Cos 60 = 1/2 şeklinde ifade edilmektedir. Verilmiş olan 30 ve 60 ile 90 derece üzerinde özel üçgen kapsamında bu değer ortaya çıkar.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
oda 1/2 dir!!
Sekant. Hipotenüs uzunluğunun, α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sekantı denir.
Kotanjant Nasıl Hesaplanır? Eşit 1 doğrusu kotanjant ekseni olarak ifade edilir. TanX=sinX/cosX şeklinde bulunur. CotX= cosX/sinX formüle edilmiştir.
30 derecenin sinüsü Birim çember ya da 30-60-90 üçgeninden, bunun 1 bölü 2 olduğunu hatırlayabilirsiniz, ya da hesap makinamıza bakalım, kolay. Önce derece modunda olduğunuza emin olun, Sin 30, eşittir sıfır virgül 5. O halde burası,1 bölü 2 bölü 2'den, 1 bölü 4 çıkacak.
Dik üçgende ise karşı dik kenarın, komşu dik kenara oranıdır.
Trigonometrik sinüs fonksiyonunun tersi olarak da tanımlanabilir. cosec veya csc olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak bir dik üçgende, hipotenüs'ün karşı dik kenara oranına kosekant denir. Kosekant ayrıca bir açının tümlerinin sekantına eşittir.
Sinüs teoremi, bir çembersel üçgende (kirişler üçgeni) bir kenar ve bu kenar karşısındaki açının sinüsleri oranı sabittir. Sinüs, dik açılı üçgenlerde dik olmayan bir açının karşısında kalan dik kenar ile hipotenüsün (dik açının karşısında kalan kenar) birbirine oranıdır.
Yani y eksenine göre yansıtıldıktan sonra bile grafiği değişmez. Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
Verildiğine göre bu açıların sinüs değerlerine göre sıralanması nasıl olur? Çözüm şu şekilde olur: c = sin 105, sin 75'e eşit olur. Tüm açıların birinci bölgede olmasından dolayı sinüs değeri büyüdükçe, bu değer de büyüyecektir.
Sin37 demek, sinüs 37 derece anlamına gelmektedir. Bu değere üçgen konusunda ihtiyaç olabilir. Sin37 değeri sayısal olarak 0,6 ya da 3/5 kesri değerine eşittir. Fizik problemlerinde bu değer direkt olarak verilebilir.
Trigonometri konularından olan sinüs konusunun bir takım değerleri bulunmaktadır. Bu değerler arasında bulunan sinüs 53 derece değeri 0,8'e eşittir.
cos içindeki eksiyi yutar yani cos60 ile cos(-60) aynı şey. Cos (-) yi yutar sin dışarıya atar.
Tan2x Açılımı ve Konu Anlatımı
Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır. Tan2x = tan(x+x) olarak ifade edilmektedir. Buna karşılık tan2x= (tanx + tanx)/(1-tanx.tanx) simgeleriyle sergilenmektedir.
Bu değerlerle sin20'yi hesaplayabilirsiniz. Zincirlerin hesaplanması aşağıdaki gibidir: hesaplanan: sin20 = 3/5 = 0.6 Sin20 Diğer trigonometrik fonksiyonlar ve matematiksel görevlerle birlikte kullanılır. Ek olarak, SIN20 diğer tüm sinüs fonksiyonları olarak da kullanılır.
Örneğin sin(0) = 0, fakat sin(π) = 0, sin(2π) = 0, vb. arcsin fonksiyonu da çok değerlidir: arcsin(0) = 0, fakat arcsin(0) = π, arcsin(0) = 2π, vb. Yalnızca tek bir değer belirtildiğinde, fonksiyon kısıtlanır.
Bildiğin üzere x (cosinüs), y (sinüs) eksenleri var koordinat sisteminde. Birim çemberi çizer isen 0 derecede cos0=1 dir. Çünkü 0 derecede kosinüsü sorduğu için x eksenindeki değere bakarsın. Birim çemberde sin0 değeri ise 0 dır.
Özellikle birçok farklı geometrik şekil üzerinden cos 53 değeri biliniyorsa, çok daha kolay şekilde işlem yapılabilmektedir. Bu bağlamda bir üçgen içerisinden bakıldığı vakit, cos 53 değerinin 3/5 olduğunu söylemek mümkün. Diğer bir ifade ile 0,6 değeri üzerinden işlem görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri