Orman gülü çiçeği hem zehirli hem de faydalı bir bitki türüdür.
Orman gülü çiçeklerinin zehirli olabileceğini belirtmek gerekir. Bu çiçeklerin ya da çiçeklerden elde edilen balın tüketildiği durumlar vardır fakat sadece belli başlı türler bunun için uygundur. Dolayısıyla, orman gülü dekorasyon amaçlı çiçek üretimi için yetiştirilmeli ve çiçekleri beslenme için tercih edilmemelidir.
Orman gülü (Rhododendron) fundagiller (Ericaceae) familyasında Rhododendron cinsi içerisinde bulunan, 1000 civarında türü bulunan yaprak döken ve ya dökmeyen çalı, nadiren ağaç formunda bulunan bitkidir (Altun ve ark., 2016: 62-72).
Orman Gülü ağacı, genellikle bahçelerde ve parklarda süs bitkisi olarak tercih edilen bir ağaç türüdür. Bilimsel adı Rosa canina olan bu ağaç, güller familyasına aittir. Orman Gülü ağacının en belirgin özelliği, muhteşem güzellikteki çiçekleridir.
zengin bitki örtüsü içerisinde yoğun olarak. bulunmaktadır. Baş döndürücü kokusu ile göz alıcı
İlgili 16 soru bulundu
Orman gülü çiçekleri zehirli olabilmektedir. Bunun yanı sıra mor renkli olanlarının pek çok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Mor renkli orman gülü çiçeklerinin pek çok hastalığa karşı şifalı olduğu söylenmektedir. Orman gülü çiçeğinin mor renkli olanından bal elde edilmektedir.
Ormangülleri Türkiye'de Karadeniz Bölgesinin bol yağış alan dağlık kısımlarında bulunur. Doğal olarak yetişen 5 ormangülü türü vardır. Ayrıca birçok melez ormangülü taksonu tespit edilmiştir.
Orman gülü ağaçları Mayıs - Haziran aylarında çiçek açarlar. YAz aylarını ve Eylül ayının belirli bir kısmını çiçekli bir şekilde geçirirler. Ancak kış aylarında yaprak dökümü mevsimleri gelir. Her kış ayında düzenli olarak yapraklarını dökerler.
Orman Gülü Sıcaklık ve Güneş İsteği
Serin ortamları severler. Yaprakları büyüdükçe ihtiyaç duyduğu güneş isteği azalır. Yaprakların büyümek için güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Yeteri kadar güneş alamayan orman gülünün yaprakları geç büyür ve çiçek açması gecikir.
Komar bali Doğu Karadeniz bölgesinde Orman gülü olarak bilinen yaprakli yöre adıyla komar çiçeklerinden Kafkas ariları'nın elde ettiği bir bal çeşitimizdir.
Yapraklarını döken türler dökmeyenlere kıyasla soğuğa daha dayanıklıdırlar. Orman gülleri genellikle asit (4,5-5,5 pH) ve rutubetli toprakları tercih eder.
Çoğaltma. Orman gülü çoğaltmak isterseniz, bunun için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. İlki tohum ile çoğaltmadır. Tohum ile üretmek isterseniz ve tohumları hazır almayacaksanız sonbahar öncesinde tohumları toplayarak kurutmanız gerekir.
Orman gülü balı, deli bal ve komar balı olarakta bilinir. Dünya'da 800 çeşiti olan orman gülünün en etkililerinden biri olan mor orman gülü ülkemizde karadeniz bölgemizde bulunmaktadır ve bu balımızda mor orman gülü çiçeğinden üretilmektedir. Orman gülü balının hasat süresi çok kısa olup çok az üretilen bir baldır.
Rhododendron luteum (Sarı çiçekli ormangülü, Zifin), Ericaceae (fundagiller) familyasından bir ormangülü türü.
Orman Balı, ham bir bal çeşididir ve işlenmemiş bir şekilde sunulur. Arılar tarafından toplanan nektarın, kurumuş ağaç oyuklarında işlenmemiş ve doğal bir şekilde fermente olması sonucu ortaya çıkar. Bu doğal üretim süreci, balın içeriğindeki enzimlerin ve polenlerin korunmasını sağlar.
Rhododendron ponticum (Mor çiçekli ormangülü, Komar), Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir ormangülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır.
Pembe çiçekli orman gülü (Rhododendron smirnovii)
Haziran-temmuz ayları arasında çiçeklenir, çiçekleri pembe, yaprakları ters yumurtamsı, yaprak sapı 0.8-2.5 cm uzunluğundadır. R. smirnovii dünyada sadece Türkiye'de Artvin ve Rize illerinde yayılış gösteren endemik bir türdür [8].
Toprak Seçimi: Açelya Çiçeği, mineralli ve humuslu toprakları çok sever ve en iyi gelişimini bu şartlarda gösterir. Bitki artıkları, humuslu topraklarla çiçeğinizi destekleyebilir , yayılmasını ve daha güzel çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Komar çiçekleri beş taç yapraklı mor, beyaz, sarı çiçekli ağaççıklardır. Yöremizde bu üç çeşit komar çiçeğinin olması sebebiyle mayıs ayının ortasından itibaren kısım kısım bal arılar tarafından toplanmaya başlar.
Şakayık (Paeonia L.) otsu ve odunsu formu olan şakayık, yumru köklere sahip, çok yıllık bir bitkidir. Şakayık; Türkiye'nin değişik yörelerinde Kame, Tombak, Bocur, Atlas, Guguk, Kan Çiçeği, Lale, Zambak, Ayı Gülü, Yaban Gülü, Dağ Gülü, Orman Gülü diye bilinmektedir.
Komar veya kumar, Ormangülü (Latince Rhododendron ponticum) bitkisinin adıdır. Yaz ve kış yapraklarını dökmeyen, arıların pembeye çalan mor çiçeklerinden bal yapmak için faydalandığı, kalın, sert ve sivri yapraklı bir tür çalı olup, odunu yakacak olarak kullanılırdı.
Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir. Mevsimler boyunca değişiklik gösterebilirler; örneğin ilkbaharda yeşil, yaz aylarında sarı-yeşil ve sonbaharda kırmızı olabilir. Beyaz meyve kümeleri yaz başında gelişir ve daha sonra griye dönüşür.
Deli Bal, Komar Balı, Orman Gülü Balı Gibi Farklı Adlarla Bilinen Bu Şifa Kaynağı Bal Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri