İdeal bir CPAP cihazında so- lunum sırasında maske içinde basınç farkı en fazla 2 cmH2O olmalıdır. Cihaz üzerinde ayarla- nan sabit basınç basit bir su manometresi ile test edilebilir (2,4,5).
Yeterli bir komplians için genel görüş; uyku süresi boyunca yeterli oksihemoglobin saturasyonu ve uyku bütünlüğünü sağlayabilmek, gündüz görülen semptomları ortadan kaldırabilmek için CPAP'ın en az 6 saat / gece ve 6 gece / haftada kullanılması gerektiği yönündedir.
Birçok CPAP cihazı erteleme zamanlayıcısına veya rampa sistemine sahiptir. Bu özellik hastanın uykuya dalarken düşük basınçtaki havaya alışmasını sağlar. Cihaz daha sonra kademeli olarak önceden ayarlanmış basınca ulaşır.
ULTRA sessiz teknolojisi ile çevreye ve size rahatsızlık vermez. Ekstra bir nemlendirici aparatı olmadan, susuz nemlendirme filtresi ile rahat kullanım.
İnspiratuvar pozitif hava yolu basıncı (İPAP); hasta 6-8 mL/kg tidal volüm alacak şekilde ayarlanmalı, ekspiratuvar pozitif basınç (EPAP), CO2 yeniden solumasını engelleyecek şekilde 4-5 cmH2O olarak ayarlanmalıdır. Genellikle önerilen kısa rise time (0.1 saniye gibi) ayarlanmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Müşterilere ve hastalara BiLevel PAP ve CPAP cihazlarının kaç yıldır kullanımda olduğunu göz önünde bulundurmalarını hatırlatmak isteriz. Bu cihazların beş yıl kullanıldıktan sonra değiştirilmesi önerilir.
CPAP ve BIPAP arasındaki temel fark şudur: CPAP makineler yalnızca gece boyunca sabit kalan tek bir basınca ayarlanabilir; BİPAP makineler soluma (yüksek ipap) ve soluma (düşük epap) gibi iki basınç ayarına ayarlanabilir. BIPAP'taki bu ikili ayar sistemi, hastanın solunum sistemine daha fazla hava girmesini sağlar.
Uyku apnesinin oluşumunu önlemede ve tedavide yastık kullanmak oldukça önemlidir. Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP) cihazları gece boyunca sabit ve hafif bir hava akışı verirken uyku apnesi için son derece etkili bir tedavi sağlar. Doktorunuz havayolunuzu açmak için bir tedavi basıncı reçete eder, cihazınız gece boyunca bu basınç değerinde hava sağlayacak şekilde ayarlanır.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
CPAP tüm solunum siklusu boyunca sabit bir pozitif basınç desteği sağlayarak solunum işini azaltmayı hedef alır. Bunun analoğu olan PEEP invaziv mekanik ventilasyon sırasında ayarlanır ve bu terimler birbirinin yerine kullanılabilmektedir. CPAP primer hipoksemik solunum yetmezliği olan hastalarda en kullanışlı moddur.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Ortalama minimum 6 ay tedavi süresi vardır. Bu süre boyunca her gece cihaz kullanılmalıdır. Daha sonrasında tedavide belirli bir iyileşme meydana geldiğinde ise hasta cihazı gün aşırı veya haftada 1-2 gün kullanmaya başlıyor. Tedavi olumlu ilerlediğinde ise hasta artık cihaz olmadan uyumaya başlıyor.
Satın aldığınız cihaz için fark ödeseniz de SGK dan geri ödeme aldığınızda cihaz SGK nın oluyor ve tedavi süreci bitiminde cihazı SGK ya iade etmeniz gerekir.
CPAP-BiPAP cihazları hekimin belirttiği koşullara uygun şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde sağlık sorunları yaşanabilir. Hastanın sağlığı ve tedavinin sürekliliği için doktor önerilerine mutlaka uyulması gerekir.
Özel,Devlet yada üniversite hastanelerinin Göğüs hastalıkları doktoruna randevu alıp üç hekim raporu düzenliyorlar reçete ile birlikte.Bu rapor ve reçeteyi alıp maskenizi Sgk ile anlaşmalı bir medikalden alabilirsiniz.Devletin karşıladığı ücrete de maske var ama silikonu acaip iz bırakıyor yüzünüzde ve diğer markalılar ...
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
CPAP cihazlarının temizlenmeleri gerekmez ancak tozdan arındırmak için hafif nemli bir bezle silinmeleri tavsiye edilir. Cihaza hava girisinin oldugu yerleri toz birikmesine karsı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Cihazı kesinlikle suya daldırmayınız. Cihazınızı direkt günes ısıgından koruyun.
CPAP bir tedavi değildir ve hayatı boyunca her gece kullanılmalıdır. Uygun olmayan hastalar obstrüktif uyku apnesi ve buna bağlı semptomların tam bir geri dönüşünü yaşar. Bir CPAP cihazı, boğazındaki hava basıncını arttırır, böylece nefes alırken solunum yolunuz çökmez.
Yaş gurubu ve nedene bağlı olarak değişir. Çocuklarda günübirlik bir ameliyat ile bademcik geniz eti alınması veya küçültülmesi yüzde seksenin üzerinde tedavi sağlarken erişkinlerde ömür boyu uyku maskesi kullanımı gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri