CSM (Compatibility Support Module), UEFI anakartlar için geriye dönük uyumluluk modudur. Eğer UEFI bir anakartınız var fakat eski BIOS metodu ile boot ediyorsanız bu durumda CSM kullanıyorsunuz demektir. UEFI BIOS terimi de yanlıştır zira UEFI ve BIOS tamamen farklı şeylerdir.
ASUS Kurumsal Kararlı Model (CSM) programı, 36 aya kadar tedarik, EOL bildirimi, ECN kontrolü ve IT yönetim yazılımı sunar. ASUS Control Center Express ile her ölçekteki işletmeye kararlı anakartlar sağlamak için tasarlanmıştır.
Gigabyte anakartlara UEFI desteği olmayan ekran kartı takılı olduğunda CSM'yi kapatırsanız sistem bir daha açılmaz hale geliyor ve firma bu sorunu halen daha çözebilmiş değil. Detaylı bilgi için: https://www.technopat.net/2022/12/03/...
Peki CSM nedir? Compatibility Support Module, UEFI desteği olmayan işletim sistemlerini kurmak için gerekli. Mesela eğer DOS veya FreeDOS gibi işletim sistemlerini USB bellekten açmak istiyorsanız CSM ayarını açabilmek şart.
ASUS Kurumsal Kararlılık Modeli (CSM), kararlı ve güvenilir anakartlar sunmak için tasarlanan ticari bir programdır. 36 ay ürün kullanım ömrü desteği verilir ve ürün kullanımdan kaldırılmadan altı ay önce bilgilendirme yapılır. Böylece kurumların ürün geçişlerine hazırlanmaları için yeterli zaman tanınır.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer eski tip işletim sistemleri veya donanımlar ile çalışmak istiyorsanız CSM kullanabilirsiniz. Ancak eğer yeni nesil işletim sistemleri veya donanımlar ile çalışmak istiyorsanız UEFI kullanmanız daha avantajlı olacaktır.
CSM (Compatibility Support Module), UEFI anakartlar için geriye dönük uyumluluk modudur. Eğer UEFI bir anakartınız var fakat eski BIOS metodu ile boot ediyorsanız bu durumda CSM kullanıyorsunuz demektir.
Secure Boot özelliğinin kapatılması, bilgisayarınızın güvenliği açısından riskler oluşturabilir. Bu nedenle, Secure Boot özelliğini yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda kapatmanızı öneririz. Ayrıca, Secure Boot özelliğinin kapatılması, bazı bilgisayarların garanti koşullarını etkileyebilir.
Microsoft ve güvenlik uzmanları, Güvenli Önyükleme'nin açık olmasını tavsiye eder.
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelen UEFI, işletim sistemi olmadığında donanımı kontol eden bir yazılım olan BIOS'un yerine tasarlanan bir özelliktir. BIOS'dan daha gelişmiş olan UEFI, bilgisayarın daha hızlı ve donanım birimleriyle daha uyumlu çalışmasını sağlar.
Sorun olmaz, Secure Boot zararlı değildir.
Güvenli Önyükleme, bilgisayarınız başlatıldığında kötü amaçlı yazılımların yüklenmesini önlemek için tasarlanmış önemli bir güvenlik özelliğidir.
Hectopat. Gönderdiğiniz ilk görseldeki Option ROM Exucution başlığının altındaki tüm Legacy'leri (Video, Storage ve diğerleri) UEFI yapın ardından CSM Support'u Disabled yapın lütfen.
Bilgisayarı kapatın. Bilgisayarı açmak için güç düğmesine bastıktan hemen sonra Bilgisayar Kurulum Yardımcı Programı açılana kadar tekrar tekrar f10 tuşuna basın. Ok tuşlarını kullanarak Güvenlik menüsünü seçin, Güvenli Önyükleme Yapılandırması seçeneğini belirleyin ve ardından enter tuşuna basın.
ASUS Kurumsal Kararlılık Modeli (CSM), kararlı ve güvenilir anakartlar sunmak için tasarlanan ticari bir programdır. 36 ay ürün kullanım ömrü desteği verilir ve ürün kullanımdan kaldırılmadan altı ay önce bilgilendirme yapılır. Böylece kurumların ürün geçişlerine hazırlanmaları için yeterli zaman tanınır.
3- Windows+R Tuşlarına basın ve gelen pencereye msinfo32 yazın gelen pencerede “BIOS Modu” yazan yerin karşısında UEFİ yazıyorsa bilgisayarınızda UEFI BIOS Modu, Legacy veya Eski yazıyorsa ESKİ BIOS Modu kullandığınız anlamına gelecektir.
UEFI Ve Legacy Arasındaki Farklar
UEFI sayesinde bilgisayarlar daha hızlı kapanıp açılır, donanımlar arasındaki iletimler daha doğru olur. Legacy ise eski donanım ve işletim sistemlerin çalışan bir yazılımdır. Legacy eski sistem anlamına gelir. UEFI, BIOS sistemini değiştirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Quick boot VMware tarafından geliştirilen yeniliktir. Bu özellik, temel olarak fiziksel serverı yeniden başlatmadan ESXi hipervizörünün yeniden başlatılmasına yardımcı olacak. Böylece zamanımızın büyük bir kısmını yeniden başlatma için harcamayacağız.
Güvenli Önyükleme durumunu denetleme
Arama çubuğuna msinfo32 yazın ve Enter tuşuna basın. Sistem Bilgileri açılır. Sistem Özeti'ni seçin. Ekranın sağ tarafında BIOS Modu ve Güvenli Önyükleme Durumu'na bakın.
Bir bilgisayar kavramı olarak boot, işletim sistemine erişebilmek için bilgisayara güç verme işlemidir. Bu işlem İngilizcede boot kelimesi ile ifade edildiği gibi, boot up, start up ve booting kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Bu özellik, Microsoft ve PC üreticileri tarafından geliştirilmiş olup, UEFI adı verilen bir arayüz üzerinden çalışır. Secure Boot, bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı korur ve işletim sisteminin güvenli bir şekilde yüklenmesini sağlar.
Bios veya UEFI ayarlarına eriştiğinizde, Secure Boot seçeneğini bulmanız gerekmektedir. Bu seçenek genellikle "Boot" veya "Security" menüsünde yer alır. Secure Boot seçeneğini bulduğunuzda, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak, bazı bilgisayarlarda Secure Boot'u tamamen devre dışı bırakmak mümkün olmayabilir.
UEFI nedir? UEFI'nin tam açılımı “Unified Extensible Firmware Interface” yani Türkçesi “Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arabirimi” dir. Eski BIOS'ların yerini alan yeni bir donanım yazılımıdır. Yeni nesil sistemlerde BIOS yerine UEFI kullanılır.
Eğer BIOS sürümün UEFI ise GPT seçmelisin. Eğer BIOS sürümünü bilmiyorsan arama yerine"msinfo32" yazarak öğrenebilirsin. BIOS sürümünün karşısında "Eski" yazıyorsa MBR, UEFI yazıyorsa GPT seçmelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri