Yansıyan yüzeyi çukur biçiminde olan aynalara içbükey ya da çukur ayna denmektedir. Işığın toplandığı nokta olan odak noktası çukur aynalarda F harfi ile gösterilir. Çukur aynanın odak noktası, ortasına denk gelmektedir yani ayna ile merkezi nokta arasındaki uzaklığın yarısı kadardır.
Çukur ya da iç bükey ayna olarak karşımıza çıkan aynadır. Yansıtıcı yüzü yani ayna kısmı kürenin iç yüzü gibi olan aynalardır. İşte çukur aynaların belli başlı özellikleri; Çukur aynalarda odak noktası, ayna ile merkez noktası arasındaki mesafenin yarısına eşittir.
Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara çukur ayna denir. Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel ışınları bir noktada toplayabilme özelliğine sahiptir. Çukur aynalara makyaj aynaları, araba farları, el fenerleri örnek olarak verilebilir.
Küresel Aynaların Özellikleri. Yansıtıcı yüzeyi bir küreden elde edilen aynalara küresel ayna denir. Yansıtıcı yüzeyi kürenin iç yüzü olan aynalara çukur ayna, Yansıtıcı yüzeyi kürenin dış yüzeyi olan aynalara tümsek ayna denir.
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Işığı tek bir noktada toplayan çukur aynalar, görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır. F (odak = focus) harfi ile gösterilir. Odak noktası ayna ile merkez noktası arasındaki mesafenin yarısıdır. Odak noktası aynanın ön kısmındadır.
* Görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür. * Görüntü odak ile merkez arasında oluşur.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Çukur ayna, yansıtan yüzeyi içbükey şeklinde olan aynadır. Cismin çukur aynadaki görüntüsü olduğundan büyük olacak şekilde görünecektir.
*Çukur aynaya iç bükey (konkav) ayna da denir. Benzer mantıkla tümsek aynaya da dış bükey (konveks) ayna denir. *Çukur aynaların ışığı bir noktada toplama özelliği vardır. Teleskoplarda yıldızlardan gelen zayıf ışıkları toplamak için çukur ayna kullanılır.
Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
Çukur (Konkav) Aynalarda Özel Işınlar
Asal ekseni 3f'den keserek çukur aynaya gelen ışın, asal ekseni 1,5f'den kesecek şekilde aynadan yansır. Merkezden geçerek çukur aynaya gelen ışın, aynaya dik geldiği için kendi üzerinden geri yansır.
Çukur ve tümsek aynalara genel olarak küresel aynalar adı verilir. Düzlem aynalardaki yansıma kanunları küresel aynalarda da geçerlidir.
Tümsek Ayna Kullanım Alanları
Her türlü araçta kullanılan dikiz aynaları. Güvenlik aynası. Keskin viraj aynası. Araç altı arama aynası / kontrol aynası olarak da geçer.
3 çeşit ayna vardır.Bunlar;Tümsek,çukur ve düz aynadır.
Önceleri metal bir yüzeyin parlatılması yoluyla elde edilen ayna, sonraları cam levhaların kaplanması ile elde edilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise gümüş takviyesi kullanılarak üretimi yapılmaktadır. Aynaların kendi içerisinde üç çeşidi vardır. Bunlar; küresel, düz ve parabolik olarak ayrılmaktadır.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
Çukur aynada bir cismin sanal, cisimden büyük ve düz görüntüsü yalnızca cisim odak noktası ile ayna arasındayken oluşur. Odak noktasının dışındaki bir cismin görüntüsü daima cisimden küçük, ters ve gerçektir.
Makyaj aynaları çukur aynadır. Kullanılan en yaygın ayna çeşidi olan düz ayna karşısındaki cisimleri aynı boyda ve aynı uzaklıkta yansıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri