Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
Odak noktasında aynaya gelen toplanarak doğrultusunu ve yönünü bozmadan yayılmaya devam eder. Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir.
Çukur (Konkav) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Cisim çukur aynadan 3f uzaklıkta ise, görüntü de aynadan 1,5f kadar uzakta, ters gerçek ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır. Cisim merkezde ise, görüntü merkezde, ters, boyu cismin boyuna eşit ve gerçektir.
Zira ayna, görüntünüzü olduğu gibi alıp, iki boyutlu hale çeviriyor. Yani siz, aynanın yüzeyine presleniyorsunuz. Bu yüzden, yatay düzlemde ters gibi geliyor.
Çukur Aynada Görüntü Özellikleri
Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir. Nesnenin boyu, yansıyan görüntünün boyundan küçüktür. Nesnenin görüntüsü sanaldır.
İlgili 19 soru bulundu
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur.
Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
Cisimlerden yansıyan ışık ışınları önce saydam tabakaya gelir. Saydam tabakada kırılan ışın, göz bebeğinden geçer. Göz bebeğinden göz merceğine gelen ışınlar ikinci kez kırılarak camsı cisim üzerinden geçer. Camsı cisimden ağ tabakaya gelen ışınlar, burada bulunan sarı leke üzerinde ters bir görüntü oluşturur.
Çukur aynaya gelen ışınlar yansıma kanunlarına uygun olarak yansır. Ancak düzlem aynadan farklı olarak ayna küresel olduğundan normal aynanın her noktasında farklı doğrultudadır. Bu yüzden asal eksene paralel gelen ışınlar tek bir noktada toplanır.
Kaşığın bir tarafıyla kendimizi ters bir tarafıyla düz görürüz, çünkü kaşık yüzeyi ışığı farklı şekillerde yansıtır. Kaşığın iç kısmı çukur olduğu için ışığı dağınık yansıtır ve gözümüze gelen ışınlar ters yönde gelir. Bu nedenle kendimizi ters görürüz.
Çukur Aynada Özel Işınlar
Asal eksene paralel gelen herhangi bir ışın, odaktan geçecek şekilde yansır. Tepe noktasına gelen ışın, asal eksene geldiği açı ile, asal eksenin diğer tarafına yansır. Merkezden gelen ışın, merkezden geçecek şekilde ve kendisiyle çakışık biçimde yansır.
Çukur aynada cismin bulunduğu yere göre görüntünün özellikleri farklıdır.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Aynalar yüzeylerine çarpan ışığı, renklerini (dalga boylarını) değiştirmeden aynı şekilde yansıtır. Bu yüzden cisimlerin renklerini ayna üzerinde gerçekte olduğu gibi görebiliyoruz.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Çukur ayna gelen ışınları toplar, tümsek ayna dağıtır. Düzlem ve tümsek aynalarda daima sanal görüntü oluşur, gerçek görüntüsü oluşmaz. Ama çukur aynada odak noktasının dışındaki cisimlerin gerçek görüntüsü oluşur.
Cisim odak noktasıyla ayna arasındaysa
Ama yansıyan ışınların uzantılarını aldığımızda çukur aynanın arkasında kesiştiklerini görüyoruz. Cisim odak ile ayna (F ile T noktası) arasındayken görüntü: Sanal (zahiri), çünkü yansıyan ışınların kendileri değil uzantıları kesişiyor.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Son olarak ışık retina üzerindeki sarı beneğe düşer. Göz merceğinden dolayı görüntü retinada ters olarak meydana gelir. Burada bulunan fotoreseptörler gelen ışığın etkisiyle uyarılır, impuls oluşturulur. İmpuls, görme sinirleriyle ki bunlara optik sinirler adını veriyorduk gözden çıkararak talamusa gider.
Cisimlerden yansıyıp göze gelen ışınlar korneada kırılarak göz bebeğine ulaşır. Buradan içeriye giren ışınlar mercekte kırılır (refraksiyon). Retina üzerine düşürülür. Retina üzerinde ters görüntü oluşur.
Işık gözbebeklerinizden ve kristalin mercekten geçtikten sonra retinanız üzerine odaklanır. İşte bu kısım sürprizli; görüntüler gözünüzün arka kısmına ters olarak düşer! Evet doğru okudunuz. Işık gözünüzün arkasına ulaştığında, retinanızda bir demet haline gelen sinirler boyunca iletilir.
Sonsuzluk aynası ya da sonsuz ayna bakıldığı açıya göre değişik bir derinlik hissi veren aynalardır. Dekoratif aydınlatma amaçlı kullanabileceğiniz sıradışı bir ayna çeşididir. Aynaya bakarken aynanın zemininden derinlere doğru uzanan binlerce ışık kaynağı varmış gibi görünür.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
✏El fenerlerinin içerisinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna kullanılmasının sebebi ise çukur aynanın görüntüyü büyütmesidir. Bu sebeple fenerlerde ayna kullanılmaktadır.Fenerin içerisine konulan küçücük bir ampulün yaydığı ışık,aynayla büyütülür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri