“Cuma günü Müslümanların bayramı olarak kabul edilir” Uyanık, “Bu bağlamda hayırlı bir günde Allah'a kulluk etmekte birlik ve beraberlik içerisinde hayırlı bir ibadet olan cuma günü, Müslümanların bayramı olarak kabul edilir ki cuma namazı hem bir ibadettir hem de kulun geçmişte işlemiş olduğu günahlara da kefarettir.
Cuma namazının kılınmasının temel nedenlerinden biri, Müslümanları birleştirmektir. Cuma namazı, camilerde cemaatle kılınır ve insanlar bir araya gelerek Allah'ın huzurunda birlik içinde ibadet eder. Bu ibadet, tüm Müslümanların eşit olduğunu ve kardeşlik duygularının pekiştirildiğini gösterir.
Hz. Peygamber, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir.
Cuma namazının diğer namazlardan başka olarak kendisine özgü on iki şartı daha vardır. Bunların altısı vücubunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır. Hür olmak, esir veya hapis olmamak.
İslam dininde, Cuma gününün önemi ve değeri diğer günlerden farklıdır. Dinimize göre en faziletli gün Cuma günü olup, bu mübarek günde Müslümanlar ibadet ederek Allah'a sığınırlar. Bu kutlu günde yapılan ibadetler, diğer günlerde yapılan ibadetlere göre çok daha sevaptır.
İlgili 19 soru bulundu
Cuma; toplanmak mânasına gelir. Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Topluca yapılan bu ibâdet, o günü bayram günü değerine yükseltir.
Cuma namazı, Kur'an-ı Kerim'de isim verilerek emredilen tek namazdır. Yüce Rabbimiz, Cuma suresi 9. ayetinde şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alım-satımı bırakın. Bilseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.”
Cuma namazı âkil, bâliğ, mukîm ve mazereti olmayan erkeklere farz-ı ayındır. Farz oluşu Kitap, Sünnet ve icma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun.
Ama mazeret durumunda cuma namazına katılma zorunluluğu kalkmaktadır. Peygamber Efendimizin amcasının oğlu olan İbn Abbâs"ın anlattığına göre, Resûlullah (sas), cuma namazının farzından önce dört rekât nafile namaz kılardı.
Cuma namazının farzı iki rek'attır. Bunun yanında farzdan önce dört rek'at, farzdan sonra dört rek'at olmak üzere sekiz rek'at da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî', 1/269-285). İmam Ebû Yûsuf'a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selâmla dört ve bir selâmla iki rek'at olmak üzere toplam altı rek'attır.
Cevap: Cünüp olduğunu unutan bir kimse, Cuma namazı için gusül abdesti alırsa, cenabetlikten kurtulur, temiz olur. Fakat, farz sevabına kavuşamaz.
Rasulullah'ın (aleyhissalatu vesselam) bazı hadis-i şerifleri şöyledir: "Her Müslümanın haftada bir gün yıkanması gerekir. O gün de cuma günüdür." "Cuma günü abdest alan mü'min ne güzel bir iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaplıdır."
"Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır."
Buna göre üç kere üst üste Cuma namazına gitmemesi kişiyi münafık yapmakta veya onu dinden çı- karmaktadır. Dolayısıyla iki hafta gidilmese bile üçüncü hafta mutlaka gidilmeli ve söz konusu duruma düşmekten kurtulmalıdır.
Yani namazı sahih olur. Kılmazsa günaha girmez. Özürsüz Cuma kılmayanın, Cuma kılınmadan önce, öğle namazını kılması haramdır. Sonra kılması ise farzdır.
zihinlerde soru işareti oluşturmaktadır. Cuma namazının kadınlara farziyeti hususu ele alınması gereken önemli bir konu olmaktadır. Cuma namazının kadınlara farz olup olmadığı konusunda genel olarak mezheplerin ortak kararı farz olmadığı yönündedir. Farz olduğuna yönelik az sayıda görüşün olduğu da görülmektedir.
Hz. Peygamber, ilk Cuma namazını, Mekke'den Medine'ye hicreti esnasında Salim b. Avf oğullarının ikamet ettiği Rânûnâ adı verilen bir vadide kıldırmıştır (İbn Hişam, es-Sîretü'n-Nebeviyye, III/22).
Hadis-i Şeriflerde Beş Vakit Namaz
Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: 'Resûlullah'a (s.a.s.) Mi'râc'a çıktığı gece elli vakit namaz farz kılındı. Sonra bu azaltılarak beşe indirildi.
CUMA SURESİ NEDİR? Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Yüce Allah, cuma suresi 9, 10, 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur.
Cuma namazının farz kılındığını bildiren âyetin Medine'de indiği ve Nebî (s.a.s.) in ilk cuma namazını hicret sırasında Salim b. Avf Oğullarına ait Ranunâ vadisinde kıldırdığı düşünülürse, Mus'ab veya Es'ad'ın kıldırdığı namazın cumanın farz kılınmasından önce olması gerekir.
Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.
Cuma gününün Müslümanlar için önemli olması, İslâm dininde, haftalık ibadet günü olarak seçilmesi ve hadislerde bu günün bir bayram olduğunun belirtilmesindendir. Nitekim Hz. Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Önemsemeyerek üç cumayı terk eden kimsenin kalbini Allah mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; Tirmizî, Cum'a, 7 [500]); “Birtakım kimseler, ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum'a, ...
* Cuma günü sela ile ezan arasında 100 kere okunacak dua: * "La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard." Kim sela ile ezan arasında bu duayı eder ve Allah'dan hayırlı bir şey isterse Allah mutlaka duanıza karşılk verir.
11: Onlar bir ticâret veya bir eğlence görünce hemen oraya akın edip, seni hutbede ayakta bırakıverdiler. De ki: “Allah'ın katındaki mükâfat, ticâretten de, eğlenceden de daha hayırlıdır!” Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri