YSK tarafınan ikinci tur seçimlerinde 18 yaşına yeni girecek gençlerin oy kullanma durumu hakkında detaylar paylaşıldı. 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin gençle alakalı olarak YSK sayfasında; ''Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.''ifadeleri ...
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir. Mavi kart sahipleri, Türk vatandaşlığına sahip olmadığı için, oy kullanamazlar. Türk vatandaşlığına sahip çifte vatandaşlar oy kullanabilirler.
Seçimlerde 64 milyon 145 bin 504 kayıtlı seçmenden 55 milyon 833 bin 153'ü oy kullandı. Böylece seçime katılma oranı yüzde 87,04 olarak kayda geçti. Kullanılan oylardan 54 milyon 796 bin 49'u geçerli, 1 milyon 37 bin 104'ü ise geçersiz sayıldı.
Avantajları İki Turlu Sistem seçmenlere ikinci turda yeniden bir tercih imkânı vermektedir. Seçmen bu hakkını aynı adayı destekleyerek kullanabileceği gibi ikinci turda fikrini değiştirerek farklı bir adaya oy vererek de kullanabilir.
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
İlgili 39 soru bulundu
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
Vatandaşlar ilk kez uygulanacak ikinci tur öncesinde seçmek kağıdını tekrar kullanıp kullanmayacağını araştırıyor. SEÇMEN KAĞITLARI 2. TUR SEÇİMLERDE GEÇERLİ Mİ? Seçmenler ikinci tur için 28 Mayıs'ta sandığa gidecek. Seçmen bilgi kağıtları ikinci tur seçimlerde de geçerli olarak oy kullanacak.
Bu şekilde seçilen meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır. 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
MADDE 4 – (Değişik: 25/4/2018-7140/4 md.) (1) Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılır.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
2023 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
İkinci turda Erdoğan 27,73 milyon; Kılıçdaroğlu ise 25,43 milyon oy aldı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı... Şurada Paylaş! 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ilk tur seçimlerinde 201 bin 807 sandıkta 54 milyon 796 bin 74 seçmen oy kullandı. Oyların 27 milyon 133 bin 837'sini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,52 olarak kaydedilmişti.
Kılıçdaroğlu'nun en yüksek oy oranı: Tunceli, Şırnak ve Hakkâri. Kemal Kılıçdaroğlu'nun en yüksek oy aldığı il ise yüzde 80,3 ile Tunceli. Ardından Şırnak (yüzde 75,8), Hakkâri (yüzde 72,3) ve Diyarbakır (yüzde 72) geliyor.
Peki, 2023 seçim sonuçlarında Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde kaç? Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde kaç oldu? YSK Başkanı Yener: "Sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğu, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,86 oy aldığı görülmüştür.
Cumhurbaşkanı için bugün gerçekleşen seçimlerde, oy çoğunluğu sağlanamazsa seçim 2. tura kalacak.
Yurtdışından gelen oyların dağıtılmasıyla birlikte seçimin resmi olmayan sonuçları ilan edilecek. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52.09'unu aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47.9'da kaldı.
50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor.
İkinci turda, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu nedenle üçüncü bir tur ihtimali bulunmaz.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
ORC Araştırma, “Cumhurbaşkanlığı Oy Tercihleri” anketini yayımladı. Ankete göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 51,7 ile kazanıyor. ORC Araştırma, “Cumhurbaşkanlığı Oy Tercihleri” anketini yayımladı.
Ankete göre İYİ Parti yüzde 13,6; HDP yüzde 12 ve MHP yüzde 6,8 oy aldı. Öte yandan diğer anketlerin büyük çoğunluğunda AK Parti ilk sırada yer alıyor.
İlk turda en yüksek oyu alan iki aday, Recep Tayyip Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bir kez daha yarışacak. Seçmen kağıdı ikinci turda da geçerli olacak, vatandaşlar aynı sandık numarasında oy kullanacak.
Nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmenler, oy kullanacakları yer bilgisini e-Devlet, YSK'nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri