Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayata dönme şansı yoktur. Organ bağışında, insanların kafasına takılan temel meselelerden biridir beyin ölümü. Bitkisel hayat veya koma ile karıştırılan beyin ölümünde, beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonları geri dönülmez şekilde yok olur. Beyin ölümü nedir?
Bitkisel hayat, akut travmatik olmayan hasarlanmalar, dejeneratif metabolik hastalıklar, gelişimsel malformas- yonlar ve kafa travması nedeniyle oluşabilmektedir (11- 13). Hasta, bakımın sağlandığı sürece çevresinden habersiz bir halde yıllarca yaşayabilir (3,5).
Fransa'da 15 yıl boyunca bitkisel hayatta kalan hasta, boynundaki bir sinir tetiklendiğinde bilincini yeniden kazandı. 2001 yılında araba kazası sonrası bitkisel hayata giren ve 15 yıl yoğun bakımda yatan hasta, boynundaki bir sinirin tetiklenmesiyle uyandı.
Bitkisel hayattaki hastalar komadan çıkmış olabilir, ancak yine de farkındalık kazanmamış olabilir. Bitkisel durumda hastalar ara sıra göz kapaklarını açabilir ve uyku-uyanıklık döngüleri gösterebilir, ancak bilişsel işlevlerden tamamen yoksundur. Bitkisel duruma ayrıca "koma nöbeti" denir.
Bitkisel hayattaki bazı hastalar ağrıyı hissettiklerine dair herhangi bir tepkide bulunmaz. Bazı kişiler ise ağrılı uyaranlar karşısında yüzlerini buruşturma gibi tepkiler verebilir. Ağrı karşısında kol veya bacağı refleks olarak çekmek omurilik düzeyinde gerçekleşen bir tepkidir.
İlgili 38 soru bulundu
Hastanın bitkisel hayata girmesi genelde felç, travmatik bir beyin zedelenmesi ve kalp krizi sonrası olabiliyor. Ancak yeni bir araştırma bu hastalara yeni bir umut vaad ediyor. Ancak beraberinde hastanın yaşam kalitesiyle ilgili etik ve yasal soruları da getiriyor.
Ancak bitkisel hayatta veya komada bulunan kişilerin beyin sapındaki faaliyetler devam etmektedir. Buna bağlı olarak hasta yoğun makine desteğine ihtiyaç duymadan solunumunu devam ettirebilir.
Bitkisel Hayat dediğimiz kavramda beyin sapı sağlamdır yani beyin bütünüyle faaliyetini durdurmadığından hasta hareketsiz yıllarca yatabilmesine rağmen ölümden söz edilemez. Düşük bir olasılıkla da olsa bildiğimiz manada yaşama geri dönüş mümkün olabilir.
Bitkisel hayata giren hastalar, komadan çıktıktan sonra uyanık halde ve gözleri açık dönemler geçiriyor ama kendileri ya da dış dünya hakkında hiçbir şey algılayamıyor.
Beyin kanaması geçiren Işık, hemen ameliyata alındı. Ameliyatın 4 saat sürdüğü ve sanatçının hayati tehlikesi bulunduğu belirtilmişti. Olayın olduğu tarihten sonra bir müddet bitkisel hayatta olan sanatçının tedavisi şu anda evinde devam ediyor...
Bilimadamları, bitkisel hayattaki hastaların bazılarının çevrelerinde olup bitenlerin farkında olduğunu ortaya çıkardı
Komadaki hasta acı hisseder mi? Acı hissi ve diğer duyusal hisler kişi tarafından yaşanmaz.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Makine desteği yalnızca; bir süre daha devam ettirilir. Beyin ölümü tanısı; Yoğun Bakım, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Kardiyoloji uzmanlarının ortak görüşleri sonucunda konulur. Bu durum; hastanın artık yaşama dönmesinin imkansız olduğu anlamına gelir.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Erdem, ''Beyin ölümü gerçekleşen hasta dalından koparılmış çiçek gibidir. Ama bitkisel hayata giren bir hasta, geri dönme ihtimali bulunan hastadır. Beyin ölümünde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın iyileşmesi mümkün değildir.
Beyin ölümü tanısı konulabilmesi için üç kardinal bulgunun saptanması gereklidir: (1) koma hali ve uyaranlara yanıt olmaması, (2) beyin sapı reflekslerinin tamamen kaybolması ve (3) apne. İhtiyaç duyulduğu hallerde tanıyı doğrulamak için tanıyı destekleyici testler yapılabilir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Beyin ölümü tablosundaki hastanın sadece kalbi atmaktadır, bir başka deyişle sadece nabzı ve kalp atımları alınabilmektedir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanmaktadır.
( 72 saat ). Organ bağışında bulunulmadığında beden solunum cihazından ayrılır.
Tabipler beyin ölümünün nihai ölüm anlamına geldiğini söylemektedirler. Ruh bedene beyin vasıtasıyla hükmeder. Eğer beyindeki en önemli kısım olan beyin sapı fonksiyonunu kaybederse ruhun beden üzerindeki kontrolü sona erer, ruh bedenden çıkar ve Azrail ruhu kabzeder.
- Hiçbir fıkıh alimi, beyin ölümünden sonra tıp otoritelerinin öldüğünü söyledikleri hastanın cihazlarla yaşatılmasına dinen mecburiyet vardır, şeklinde bir hüküm bildirmemiştir... Yani tıbben ölmüş bulunan bir hastanın cihazlarla muvakkaten yaşatmaya çalışılmasına mecburiyet olmadığı yolunda fıkıh alimleri görüş ...
Nefes almak vücudun ihtiyacı olan oksijenin alınıp karbondioksidin atıldığı tek işlemdir. Gaz değişimi, akciğer alveolleri ve akciğer kılcal damarlarındaki kan arasında, gazların pasif difüzyonuyla meydana gelir. Kandaki çözünmüş gazlar, kalbin kanı pompalamasıyla dolaşım sistemi yoluyla tüm vücuda yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri