Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.
50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor.
İkinci turda, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu nedenle üçüncü bir tur ihtimali bulunmaz.
Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.
2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
Seçmen bu hakkını aynı adayı destekleyerek kullanabileceği gibi ikinci turda fikrini değiştirerek farklı bir adaya oy vererek de kullanabilir. Bu sebeple İki Turlu Sistem, adayların sıralanması açısından Alternatifli Oy Sistemi gibi tercihli sistemlerle benzerlik göstermektedir.
Optimar, ArtıBir ve TEAM Araştırma'nın anketleri nisan ayının son günlerine ait. Optimar'a göre Erdoğan ilk turda yüzde 48,6, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,1 oy alıyor. ArtıBir ve TEAM araştırmasında ise Kılıçdaroğlu önde yer alıyor.
İki turlu seçim ancak ilk turda hiçbir aday oyların salt çoğunluğunu (%50'den fazla) alamadığı zamanlarda yapılır. İkinci turda genellikle en çok oyu alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.
Listeli İki Turlu Çoğunluk Sistemi. Ülke her biri birden fazla milletvekili çıkaran seçim bölgelerine bölünür. Seçimin iki turda yapılma ihtimali vardır. İlk turda geçerli oyların mutlak çoğunluğu sağlanamamışsa ikinci tur oylama yapılır.
Geçmişte ve günümüzde uygulaması Türkiye'de çok partili döneme geçilmeden önce, 1877-1943 yılları arasında seçimler iki dereceli olarak yapıldı. İlk defa 1946 yılında yapılan seçimlerde tek dereceli seçim sistemi uygulandı. Günümüzde Fransa'da Senato seçimleri iki derecelidir.
YSK'NiN KESİN SONUÇLARINA GÖRE ERDOĞAN YÜZDE KAÇ OY ALDI? YSK'nın kesin sonuçlarına göre Erdoğan geçerli oyların yüzde 49,52'sini, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88'ini, Oğan yüzde 5,17'sini, İnce yüzde 0,43'ünü aldı.
Erdoğan'ın diğer şehirlerde aldığı oyların yüzde oranı şöyle: Malatya 69,4; Elazığ 67,2; Adıyaman 66,2; Kilis 65,6; Osmaniye 62,3; Şanlıurfa 62 ve Gaziantep 59,8. Depremin en ağır vurduğu şehirlerden birisi olan Hatay'da ise Erdoğan yüzde 48,03 oy alırken Kılıçdaroğlu yüzde 48,07 ile çok az önde yer aldı.
Yenilenen seçimde de Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım'a karşı kazandı ve belediye başkanı oldu.
AR-G Araştırma'nın 14 Mart'ta açıkladığı sonuçlara göre AK Parti'nin oyu yüzde 31,4. CHP ise yüzde 27,6.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde kaç oldu? YSK Başkanı Yener: "Sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğu, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,86 oy aldığı görülmüştür.
Bu değişiklik sonrasındaki ilk cumhurbaşkanlığı seçimi 10 Ağustos 2014'te gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koyan Erdoğan, seçimlerin ilk turunda aldığı %51,79'luk oy oranıyla ikinci tura gerek kalmadan ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçildi.
Info Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, “İkinci tura kalması demek, Sayın Erdoğan'ın hala kazanma ihtimalinin olması demek. Dolayısıyla bir döviz dalgalanması beklenmiyor. Çünkü bu senaryo Erdoğan'ın kazanma şansını azaltır.
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
Cumhurbaşkanı için bugün gerçekleşen seçimlerde, oy çoğunluğu sağlanamazsa seçim 2. tura kalacak.
298 sayılı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un; 7. maddesi; "Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar: 1) Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.) 2) Askeri öğrenciler.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde 8.352.496 seçmen oy kullanmadı.
14 Mayıs'taki seçimlerde Türkiye'de yaklaşık 6 milyon 700 bin kişi sandığa gitmedi. Yurt içi seçmenlerin sayısı 60 milyon 700 bin. Yani seçmenlerin yüzde 11'inden fazlası sandığa gitmemiş oldu.
Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırk beş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri