Diş hekiminiz, dişin sallanmasına neden olan sıkıntıyı tedavi ettikten sonra artık dişin estetiğini iyileştirmek için kaplama veya başka restoratif yöntemler önererek dişin görünümünü düzeltebilir.
Sallanan Diş Tedavisi
Eğer sallanan dişinizin nedeni diş eti hastalıkları ise, diş hekiminiz diş eti tedavisi önerebilir. Bu tedavi, diş eti iltihabının kontrol altına alınmasını ve diş eti dokusunun iyileşmesini hedefler. Sallanan dişinizin nedeni çürük veya enfeksiyon ise, kök kanal tedavisi gerekebilir.
Diş Eti Cerrahisi: Diş eti hastalıkları veya periodontal hastalıklar nedeniyle dişleriniz sallanıyorsa, diş eti cerrahisi gerekebilir. Bu işlem, diş eti dokusunun onarılmasını ve dişlerin yeniden sabitlenmesini sağlar. Diş İmplantı: Sallanan dişinizi tamamen kaybetmeniz gerekiyorsa, diş implantı tedavisi düşünülebilir.
Hastalık çoğunlukla yavaş ilerler. Hastalık ilerledikçe cep derinleşerek kemik kaybı artar. Diş, desteğini kaybettiğinden sallanmaya başlar ve sonunda dişler kaybedilir. Dişlerinizde sallanma hissediyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurunuz.
Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler ile kısa zaman içinde diş etlerini ve diş köklerini güçlendirip sallanmanın yok olmasını sağlayabilmektedirler. Klinik ortamında yapılan müdahalelerin yanısıra bazı özel ilaçlar veya bitkisel takviyeler ile de bu durumda istenen sonuçlar alınabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Dişe alınacak bir darbe dişin gevşemesine neden olabilmektedir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır.
Diş hekiminiz, dişin sallanmasına neden olan sıkıntıyı tedavi ettikten sonra artık dişin estetiğini iyileştirmek için kaplama veya başka restoratif yöntemler önererek dişin görünümünü düzeltebilir.
Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar. Tedaviniz bittikten sonra dişlerinizde sallanmanın devam etmesi halinde mutlaka bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.
Sallanan dişin tedavi edilmemesi, dişin kaybına neden olabilir. Diş kaybı, ağızda dişlerin kaymasına ve çarpıklığa ve ayrık diş sorunlarına neden olabilir. Bu da, çiğneme işlevini etkileyebilir ve ağız hijyeninde sorunlara neden olabilir.
Sallanan süt dışı kaç günde düşer konusu da sıklıkla merak edilmektedir. Genellikle ilk sallanmaya başladı fark edilen süt dişi yaklaşık olarak bir hafta içerisinde düşecek duruma gelir.
Yapılması gereken şey: Dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız ve günde bir kez diş ipi kullanmanız, diş eti sağlığının korunması için çok önemlidir. Yaralanma: Kırık veya hasarlı bir diş hemen tedavi edilmezse düşme riski altındadır.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Sallanan azı dişlerinin çekimi de diğer dişler gibidir. Fakat hafif sallanıyorsa bu noktada çekmeye çalışılmamalıdır. Mutlaka bir doktor hekim desteğinin alınması gerekir.
Diş kaplamasını kuron sökücü ile vurarak çıkarmaya çalışmak periodontal olarak zayıf olan dişlerin sallanmasına veya yerinden çıkmasına neden olur. Diş kuronunun kırılma olasılığını da dikkate almak gerekir. Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir.
Düşen Dişin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir? Süt dişleri 7 yaşından sonra artık dökülmeye başlarken, yerine kalıcı dişler gelmeye başlar. İlk kalıcı dişler ise 8 yaşından itibaren görülür. 8 yaşına gelmiş olan bir çocuğun alt dişlerinde 8 tane kalıcı dişler çıkar. Süt dişler düşerken yerine kalıcıları gelecektir.
Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Altı yaşında 1'inci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise 2'nci büyük azı dişleri çıkar. Çocuklarda diş çıkarma dönemi 12 yaşında dişlerin düşmesiyle son bulmuş olur.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir? Diş eti çekilmesi durumlarında diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
İşte, tüm detaylar. Kaplama dişiniz düştüğü zaman sağlam bir yapıştırıcı tercih ederek dişinizi yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde tekrardan kaplamanın düşmesi gibi bir sorun ile karşılaşmazsınız.
Kaplama diş düşmesi birçok kişinin karşılaştığı önemli sorunların başında gelmektedir. Kaplama düşme sonrası bir yapıştırıcı yardımı ile kolayca eski yerine yapıştırılabilmektedir. Düzgün bir şekilde ve kaliteli yapıştırıcı ile yapıştırmanın ardından yeniden kaplama düşmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
Köprü diş genellikle ağız yapısı implant için uygun olmayan hastalara tavsiye edilir. Eğer hastanın ağız ve çene kemik yapısı ya da yumuşak doku yapısı implant kullanımı için uygun değilse, bu hastalara köprü diş tedavisi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri