Cumhurbaşkanına hakaret suçunda görevli mahkemeler “asliye ceza mahkemeleri“dir. Genel kural suçun işlendiği yer mahkemesi yetkili olan mahkemeleri olarak kabul edilir.
CİMER - T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi. Acil Sağlık Yardımı ve Acil İhbarlarınız için Lütfen 112'yi arayınız.
Cumhurbaşkanına akaret suçunun cezası, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir dolayısıyla Cumhurbaşkanına Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu, şikayete tabi olmayan ve Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olarak soruşturulan bir suçtur.
Cumhurbaşkanına Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır? Davada kişinin suç işlendiği ispat edilir ise kişi hakkında cezalandırma olarak karar verilecektir. Ancak kişinin işlediği iddia edilen suç ispatlanamaz ve sanık suçu işlemediğini belirtir ise beraat kararı alması mümkündür.
İlgili 31 soru bulundu
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakaretten ötürü şüpheli veya sanığa ilişkin tutuklama kararı verilebilmesi için yargılanma sırasında kaçma şüphesi ya da delilleri karartma şüphesi olması gerekir. Ayrıca şüphelinin hakaret suçunu işlediği ile ilgili kuvvetli suç şüphesinin de olması gereklidir.
Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle ceza mahkemesi tarafından hükmedilen hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir. Cezanının ertelenmesi, mahkeme tarafından belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması , cezanın ertelenmesi veya suçun adli para cezası yaptırımları olan Cumhurbaşkanlığına hakaret suçun 299-299/1-299/2-299/3 maddelerine göre hapis cezası birlikte olabildiği gibi hapis cezası yerine para cezasına çevrilebilmektedir.
Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir. Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir.
Hakaret suçuyla ilgili kurulan ilk derece mahkemesi kararları, olağan kanun yollarına tabidir. Suçun tabi olduğu kanuni yaptırım sınırları uyarınca hakarete ilişkin karalar kural olarak temyize tabi olmamaktadır.
Hakaret suçu cezası kaç TL? Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hakimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.
Şikayet suçun işlendiği yerdeki adliyede bulunan müracaat savcılığına yapılır. Yetkili savcılık suçun işlendiği yer savcılığıdır. Mağdur veya suçtan zarar gören kişinin hazırladığı savcılığa şikayet dilekçesinin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet, bir hazırlık esas numarası alır.
Hakaret davası masrafı 2023 yılında ortalama olarak 3.000 TL'den başlar. Bu rakam 5.000 TL'ye kadar artabileceği gibi 10.000 TL hatta 20.000 TL'yi de bulabilir. Dava sürecinde avukat ile ortak hareket etmek isteyen mağdurlar, avukat masrafını da hesaba kattığında hakaret davası masrafı daha da artacaktır.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Hakaret Suçu Memuriyete Engel Mi? Hakaret suçunun nitelikli hali ayrık olmak üzere temel olarak 2 yıldan az verilecek ceza, HAGB'ye tabi olduğu müddetçe memuriyete engel teşkil etmeyecektir.
Dolayısıyla hakaret addedilen sözün Türkiye Cumhuriyeti devletine mi, yoksa cumhurbaşkanının şahsına mı söylendiği muğlak bir halde. Sayısı gitgide artan davalar da sık sık bu doğrultuda tartışılıyor. 2022 Adalet İstatistiklerine göre Cumhurbaşkanına Hakaret suçunda sanık olan güncel kişi sayısı 16.753.
Yargılama süreci
Anayasa hükümlerine göre, Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bakar.
Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi'nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.
Tayyip Erdoğan kafalı kedi karikatürü
Karikatür sonucunda Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet gazetesi ve yazı işleri müdürü Mehmet Sucu hakkında Ankara 8. Asliye Hukuk mahkemesinde tazminat davası açmış ve davayı kazanmıştır.
Hakaret suçu ceza davası yaklaşık 1 sene sürer. Sanık firari ise, tanık duruşmalara gelmiyor ise dava süresi uzar.
Hakareti öğrendikten sonra ise 6 ay içerisinde kişilerin savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Bu suçlarda davanın açılabilmesi için ise zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. 8 yılı geçtikten sonra ise hakaret suçunda şikayette bulunma hakkı tamamen sona ermektedir.
Hakaret suçunun kovuşturulması şikayete bağlı olup CMK madde 253 gereği uzlaştırmaya tabi bir suçtur. Uzlaşmaya tabi bir suç olduğundan, hakaret suçu hakkında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması şarttır. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri