Cumhuriyet rejimi aynı zamanda, insan unsuruna verdiği değer, insan hak ve hürriyetlerine gösterdiği saygı nedeniyledir ki, çağdaşlaşmayı, çağ- daş uygarlık düzeyine ulaşmayı en iyi şekilde gerçekleştiren bir ortam oluşturmuştur.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye'nin modern bir ulus-devlet olarak kurulduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sona erdiği 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu kutlayan bir ulusal bayramdır.
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
Cumhuriyet yönetimi, egemenliğin ulusun elinde olduğu bir yönetimdir. Cumhuriyet yönetiminde halk bu egemenlik hakkını demokratik seçimlerle seçtiği kişiler aracılığıyla kullanır. Belirli yani Anayasa ve yasalarda öngörülen süreler için belirli zamanlarda seçtiği milletvekilleri ile kullanır.
İlgili 23 soru bulundu
Atatürk, cumhuriyeti ilân ederken demokrasinin bütün kurallarının zamanı geldikçe uygulanması görüşünde idi. Türk milletinin, siyasal haklarını dilediği gibi kullanması, memlekette çoğulcu demokrasinin işlerlik kazanması, onun baş amacı idi.
1 Kasım 1922'den itibaren artık saltanatın olmadığı ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi. Bu hükûmet sisteminde her bakan meclis tarafından seçildiğinden uyumsuz kişilerin bir araya geldiği hükûmet biçimine yol açmaktaydı; ayrıca her bir bakanlık için uzun süren tartışmalar yaşanmaktaydı.
Fransa, 1789 Fransız Devrimi ile krallık rejimini devirerek cumhuriyet rejimini uygulamaya koyan ilk ülke olarak biliniyor. Tüm zamanların 'en tanınmış devriminin' yaydığı özgürlük, eşitlik ve kardeşlik tohumları zamanla dünyanın dört bir yanında etkisini gösterdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 21 Kasım 1938 günü törenle geçici istirahatgâhı olan Ankara Etnografya Müzesi'nde toprağa verildi.
Cumhuriyet: Halkın seçim aracılığıyla yöneticilerini seçtiği yönetim şekli Cumhuriyet olarak bilinir. Bu yönetim şekli günümüzde bizim ülkemiz için de geçerlidir. Biz de yöneten insanları zamanı geldiğinde oy vererek seçeriz.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.
"Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi.
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2023 yılında 100. yaşını kutlayacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün 103'üncü yılı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 23 Nisan 1920 tarihinde, birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılmış ve Türk milletinin egemenliği ilân edilmiştir.
Bütün İstiklal Savaşı'nı (Kurtuluş Savaşı) meclis hükumeti olarak yürüttüler. 1922'de, üç yıl süren savaş sonunda Mudanya Mütarekesi ve sonrasında Lozan Antlaşması imzalandı ve nihayetinde Cumhuriyet ilan edildi.”
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
- Cumhuriyet yönetim sisteminde, halkın kendi kendini yönetmesi esastır. - Cumhuriyet yönetim biçim tümüyle, hukukun üstünlüğüne dayanır. Her birey Anayasa ile ilişkili ve kanunlar önünde eşit haklara sahip durumdadır. - Cumhuriyet yönetiminde halkın, seçme ve seçilme hakkı bulunur.
Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve Osmanlı Devleti'ni lağvetmiş olan TBMM, Lozan'dan sonra 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etmişti. Bu tarih, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.
24 Temmuz - İsviçre'nin Lausanne (Lozan) şehrinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı. 13 Ağustos - Almanya'da Gustav Stresemann'ın koalisyon hükûmeti kuruldu. 1 Eylül - Japonya'da Büyük Kantō Depremi meydana geldi. 23 Eylül - İspanya'da Miguel Primo de Rivera'nın askerî rejimi kuruldu.
17 Şubat 1923 - Mustafa Kemal Paşa'mn emriyle İzmir'de ik kez "Türkiye İktisat Kongresi" toplandı. 23 Nisan 1923 - 4 Şubat'ta kesilen Lozan Konferansı'nın yeniden başlaması. 24 Temmuz 1923 - Lozan Barış Antlaşması imzalandı. 13 Ekim 1923 - Çıkarılan bir yasayla Ankara, Hükümet merkezi yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında... 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri