Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
1950 ve 1980 roman türü incelenirken ortaya çıkan bu yönelimler de göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Necati Cumalı, Tarık Buğra gibi isimler bu dönemde köy - kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan bu tarza yönelmişlerdir.
*Bu yılların üç önemli yazarı Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin'dir. *Bu üç yazar, Tanzimat döneminde başlayan köye ve Anadolu'ya yönelmeyi, açılmayı bilinçli olarak geliştirmişlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
D) Reşat Nuri Güntekin
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir. - 1940 yılından itibaren romanda gerçekçiliğin bir uzantısı olarak köy insanına yöneliş başlamıştır.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır. - Yazı ve konuşma dilindeki farklılık ortadan kaldırılmış ve sade bir anlatıma yönelim sağlanmıştır. - Aruzun yerini hece ölçüsü almıştır. - Şiirlerde günlük konuşma dili işlenmiştir.
Çağdaş Türk Romanının tartışmasız en önemli ismi olan Orhan Pamuk, Beyaz Kale ve Benim Adım Kırmızı adlı tarihi romanlarında Osmanlı devletinin duraklama devrinin (16.-17.yy) tarihi atmosferini kullanmış, olay örgüsü, kişiler ve diğer kurgu sanatı unsurlarını buna uygun bir şekilde belirlemiştir.
Cumhuriyet döneminde roman 1923-1950 yılları ve 1950-1980 yılları olmak üzere iki ayrı başlık altında incelenmektedir.
Cumhuriyet Döneminde 240 tane yazar var.
Bu kadın yazarlar arasında Halide Edip Adıvar, Afet İnan, Emine Işınsu, Samiha Ayverdi, Ayten Sezer, Fevziye Abdullah Tansel, Halide Nusret Zorlutuna vb. gibi Türk edebiyatının ve sosyal bilimlerin tanınmış isimleri yer almaktadır.
Fazıl Hüsnü, yirmi üç destanıyla Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin en önemli destan şairidir. Bu destanlarda Malazgirt Savaşı'ndan İstanbul'un fethine, Çanakkale'den Millî Mücadele ve Bağımsızlık Savaşı'na, Türk'ün yaşadığı tarihî macera dile getirilir.
CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE ROMAN (1950-1980):
*Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Samim Kocagöz, Fakir Baykurt gibi toplumcu gerçekçi yazarlar; toprak kavgaları, tarımın makineleşmesi, köyden kente göç gibi toplumsal konuları romanlarında ele almışlardır.
Oğuz Atay Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi yazarlarından biridir. Özellikle 'Tutunamayanlar' adlı romanıyla Türk edebiyatının en önemli eserlerinden birine imza atmıştır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şairdir.
Tarık Buğra ya da tam adıyla Süleyman Tarık Buğra (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994), Cumhuriyet Dönemi'nde hikaye, roman, tiyatro, oyun ve fıkra gibi türlerde birçok eser yazmış Türk gazeteci, roman, oyun, fıkra ve hikaye yazarıdır.
Orhan Kemal'in Edebi Kişiliği
İlk romanı “Babaevi“nin bir bölümünü oluşturan “Balık” öyküsü, Yeni Edebiyat dergisinde 1940'ta yayınlandı.
(V) Cumhuriyet Dönemi'nde Peyami Safa, Falih Rıfkı Atay, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Haldun Taner, Attila İlhan, Ahmet Kabaklı gibi yazarlar fıkra türünde yazılar kaleme almışlardır.
Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi 1923 yılında başlayıp 1950'ye kadar sürmüştür. Yaklaşık 30 yıl süren dönemde başta roman, şiir ve öykü olmak üzere farklı dallarda birçok eser kaleme alındı. Avrupa ülkelerine giden yazarların gözlemlerinden oluşan gezi kitapları da en çok okunan eserler arasında yer aldı.
Ulus'un zengin yazı kadrosu içerisinde yer alan Necip Ali Küçüka, Vedat Nedim Tör, Orhan Şaik Gökyay, Yakup Kadri Zeki Mesud, Burhan Belge, Nurullah Ataç, Cemal Kutay gibi isimler, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki problemlere dikkat çeken makale, eleştiri ve fıkralar yazmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri