Nasıl Bulunur? Cümlenin yüklemi tespit edilir. Fiiller “-mek, -mak” mastar ekini alabilen sözcükler olduklarından cümlenin yüklemine bu mastar eklerinden uygun olanı getirilip yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilir.
1. –mek/mak Mastar Ekini Alır.
Fiil türünden her sözcük ister kök halinde olsun isterse yapım eki alsın bunlardan sonra mutlaka -mak/-mek mastar ekini alır. Bu yöntemle sözcüğün türünü ayırt edebilirsiniz.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır. Yani bir nesneye bağlı olarak yapılan hareketleri anlatan fiiller iş fiilleridir.
Türkçede yüklemin türüne göre cümleler iki ana gruba ayrılır. Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.
İlgili 24 soru bulundu
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Fiil Cümlesi: Yüklemi çekimli bir fiil veya fiil grubu olan cümlelerdir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Yapım eki almayan eylemlere basit fiil denir. Buna karşın basit filler birden fazla çekim eki alabilir. 1- Elindeki işi bırak ve hemen buraya gel! 2- Kardeşine ödevlerinde yardımcı ol!
İşte, merak edilen tüm detaylar. Fiil ya da eylem, varlıkların yapmış olduğu işi, oluşu ya da hareketi, birbirinden farklı ekler alarak zamana ve şahsa bağlı şekilde anlatan kelimelerdir. Türkçe içerisinde fiiller; dilek ve haber kip ekleri ile birlikte tasarlama ve zaman anlamı kazanır.
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Basit fiiller, yapım eki almamış fiillerdir. Bu fiiller, fiil köklerine gelen çekim ekleri fiillerin anlamını değiştirmediği için basit fiillerdir. Aynı zamanda bu fiiller, yapım eki almadıklarından dolayı, daima kök durumunda kalırlar. Basit fiiller birden fazla çekim eki alabilir.
Cümleler yüklemin türüne göre iki grupta incelenmektedir. Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Cümlenin yüklemi bir varlıksa o zaman isim cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Cümle yüklemi bir eylemden bahsediyorsa o zaman fiil cümlesi olur.
Fiil cümlesi, yüklemi haber/tasarlama kipleri ve şahıs eklerinden herhangi biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Ek fiilin yalnızca şart birleşik çekimi vardır (TDB, 311; TDbil., 192) ve basit çekimde olduğu gibi, birleşik çekimde de olumsuzluk, değil ile yapılır. değil, yine isim unsuru ile çekimli ek fiil arasındadır.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Bugün günüm yoğun geçti. Marketten bir koli yumurta aldım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri