Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, hem Tunceli'de yaşanan bu olayın detaylarını hem de yılanların deprem gibi felaketlerde nasıl davranışlar sergilediklerini konuştuk. Tunceli'de yaşanan olayda halk yılanların depremi hissedip topraktan çıktığını dolayısıyla depremin habercisi olduğunu düşünüyor.
Böyle durumlarda o bölgelerde yaşayan bölge halkı ise çıkan haberlerin ardından endişe yaşamaya başlamaktadırlar. Ancak bilimsel literatürde yılanların sayılarının artması veya çok sık görünür olmalarının deprem habercisi olduğuna yönelik hiçbir çalışma ve veri bulunmamaktadır” dedi.
Güneşlenme İhtiyacı: Yılanlar, vücut sıcaklıklarını artırmak için güneşlenmeye ihtiyaç duyarlar. Eğer güneş ışığına maruz kalmak için uygun bir alan bulabilirlerse, bu durum kış uykusundan uyanmalarına neden olabilir. Üreme İhtiyacı: Bazı yılan türleri, kış aylarında çiftleşmeye hazırlık olarak aktivite gösterir.
Yılanlar Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunur. 520 cins ve 3900'ün üzerinde türü kapsayan tanımlanmış on beş familyası bulunmaktadır.
Yılanlar soğuk kanlı hayvanlardır, bu da vücut sıcaklıklarını çevrelerine bağımlı hale getirir. Soğuk hava koşullarında yılanlar, daha az hareket eder ve genellikle kış uykusuna yatarlar. Ancak bazı durumlarda, yılanlar kışın da görülebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Yılanlar, hayvanat bahçelerinde iyi bakılırlarsa 20-30 yıl arası yaşayabilirler, ancak doğal ortamlarında bu yaşı dolduramadan ya avlanırlar, yada öldürülürler.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Türkiye'nin en büyük yılanı Tunceli'de ortaya çıktı
Koca engerek, Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak biliniyor ve son zamanlarda Tunceli'de sık sık görülüyor. Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ekibi, Iğdır'da bir kişinin yakaladığı engerek yılanlarını kapalı bir alanda tuttuğunu tespit etti.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
– Rüyada yılan görmek zenginliğin işareti sayılır. – Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar.
Son günlerde ülkemizin doğusu ve batısında yer sarsıntısı hareketlerinin sayısında artış gözlemleniyor. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasının deprem habercisi olduğuna dair görüş ise yaygın şekilde dile getiriliyor.
Her yıl 400000 kişinin zehirli yılanlar tarafından sokulduğu ve 40000 kişinin bu nedenden dolayı öldüğü tahmin edilmektedir. Geçmiş yıllarda mortalite oranı %25 seviyesinde iken, son yıllarda acil ve yoğun bakım tedavilerindeki gelişmeler bu oranı oldukça düşürmüştür.
Hastada bilinç kaybı oluşması, nefes almada güçlük, mide bulantısı ve kusma, ishal, şiddetli baş ağrısı ve siyah renkli idrar, yılan sokmasının erken sistemik semptomlarından bazılarıdır. Bazı durumlarda felç, kaslarda istemsiz kasılma ve kramplar da görülebilmektedir.
koca engerek yılanı görüntülendi. engerek, Çemişgezek'e bağlı Erkalkan köyünde görüldü.
Bu zamana kadar, dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 3.500 çeşit yılan keşfedildi. Bu yılanların yaklaşık 70 tanesi zehirlidir. Zehirli yılanların %80'i ise Afrika ve Asya kıtasında yaşamaktadır.
Türkiye'de zehirli yılanlar, özellikle ülkemizin Doğu Anadolu ve Güneydoğu alanlarında yaygın olarak varlığını sürdürmektedir. Bunun en büyük nedeni ise bu bölgelerin dağlık ve engebeli oluşudur. Birçok zaman yılanların zehirli olup olmadığını anlamanın kolay olmadığını ve hatta uzmanlık gerektirdiğini söyleyebiliriz.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Mongoose isimli bu hayvan yılanların en büyük kabusudur. Firavun faresi olarak da bilinen bu hayvanını anavatanı Hindistan'dır. Yılan ve firavun faresinin karşılaşmalarında sürpriz bir sonuç çıkmadığı sürece kazanan hep firavun faresidir.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Frey, DBS, l, 125-126), Kur'ân-ı Kerîm'de yılandan söz edilmemiştir. Bazı İslâm tarihi kitaplarında geçen bu yılan unsuru tamamen İslâm dışı kaynaklara dayanmaktadır. Kur'an'a göre onları yasak ağaca yaklaşmaya teşvik eden şeytandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri